Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας – Η υπεράσπιση του θεσμού των Κοινοτήτων στην Επιτροπή της Βουλής

Η υπεράσπιση του θεσμού των Κοινοτήτων στην Επιτροπή της Βουλής στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης

Με επιχειρήματα για:

α) την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης, 

β)την εκλογή του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου από τον συνδυασμό που πλειοψηφεί στην Κοινότητα (καμία διάκριση των Κοινοτήτων σε άνω και κάτω των 300 κατοίκων)

γ) την διατήρηση των Συμβουλίων της Αττικής, 

δ) την ΜΗ μείωση του αριθμού των Κοινοτικών συμβούλων και 

ε) την διατήρηση των παραβόλων στην προτέρα κατάσταση

το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας κατέθεσε τις απόψεις του στην Επιτροπή των φορέων της Βουλής των Ελλήνων με θέμα τον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, κα. Όλγα Δασκαλή (https://www.youtube.com/watch?v=uoZDjSG8I4c). 

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή η ΚΕΔΕ πρότεινε την κατάργηση των Συμβουλίων της Αττικής ενώ το νομοσχέδιο τα διατηρεί. Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας υποστηρίζει σθεναρά την διατήρηση όλων των Συμβουλίων Κοινότητας και την διατήρηση του αριθμού των μελών τους. Παράλληλα υποστηρίζει σταθερά την εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφίας σε όλες τις Κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμιακού κριτηρίου. Δεν μπορεί να ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά με κριτήριο τους 300 κατοίκους. Απερίφραστα στηρίζεται η ξεχωριστή κάλπη που έδωσε την δυνατότητα σε ενεργούς πολίτες, ανθρώπους του τόπου, να ασχοληθούν με τα κοινά και να παλέψουν για την περιοχή τους.

Καλούνται οι κυβερνητικοί βουλευτές να εκφραστούν δημοσίως, παίρνοντας θέση για το εν λόγω νομοσχέδιο. Με ξεκάθαρο λόγο και σαφήνεια, πρέπει άμεσα να δείξουν αν θέλουν το καλό των Κοινοτήτων, αν τις στηρίζουν έμπρακτα και αν τάσσονται υπέρ του δημοκρατικού τρόπου εκλογής ή αν απλώς τηρούν την κομματική πειθαρχία, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε όλες τις τοποθετήσεις των Προέδρων Κοινοτήτων για το θέμα των Κοινοτικών Συμβουλίων: 

Οι Πρόεδροι που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους: Παναγιώτης Λύρας (Πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας, Ένωση Προέδρων Μεσσηνίας), Κίμων Χρυσίδης (Πρόεδρος Κοινότητας Περάματος- Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου), Στάθης Ψωμιάδης ( Πρόεδρος Κοινότητας Δομένικου, Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας), Ισαάκ Νικολαΐδης (Πρόεδρος Κοινότητας Πτολεμαΐδας – Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Εορδαίας), Αντώνης Παγώνης (Πρόεδρος Κοινότητας Οίας Σαντορίνης), Όλγα Δασκαλή (Πρόεδρος Κοινότητας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου).

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση