Η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε ναρκεμπόρους – Η «σερβιτόρα», ο «ροφός» και ο «βοσκός»

Ένα δελτίο τύπου της Αστυνομίας που εκδόθηκε χθες Τρίτη από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε μία «ιδιαιτερότητα».

Αναφερόταν σε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, μόνο που η υπηρεσία που το εξάρθρωσε δεν ήταν η Δίωξη Ναρκωτικών αλλά η Οικονομική Αστυνομία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνέδραμαν οι άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών).

Η «ιδιαιτερότητα» αυτή αποκαλύπτει τη στροφή που επιχειρείται, προκειμένου να υπάρχει σύμπραξη υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ένα οργανωμένο και πολυδαίδαλο κύκλωμα ναρκωτικών «ξηλώνεται» από υπηρεσία εκτός της Δίωξης Ναρκωτικών.

Όταν βέβαια χρειάστηκε η συνδρομή της αμέσως ζητήθηκε, προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν οι κωδικές ονομασίες, οι «καβάτζες» και ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Το κύκλωμα που ξηλώθηκε διακινούσε ναρκωτικά σε Κάρπαθο, Κάσο και Αττική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η Οικονομική Αστυνομία έκανε οικονομική έρευνα και αξιοποίησε στοιχεία τραπεζικών χρηματοροών, που οδήγησαν στην ανίχνευση μεταφορών κεφαλαίων και στην αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ των προμηθευτών και διακινητών ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbomb.gr, στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνεχώς άλλαζαν τις λέξεις με τις οποίες αποκαλούσαν τα ναρκωτικά.

Ενδεικτικά έλεγαν «Λέο», «κούκου», «μαρούλι», «λουκούμι», «αλβανικό», «λάμπες», «πρίζες», «κρασί», «σερβιτόρα», «κόρη», «χαλίκι», «λίπασμα», «λαμπάκια», «ανταλλακτικά», «σακούλες», «ρούχα», «υδραυλικά», «σωλήνας», «ροφός», «ηλιέλαιο» , «κατσίκια» , «καλώδιο».

Μάλιστα, το κάθε μέλος είχε το δικό του προσωνύμιο: Βοσκός, ψαράς, μουσικός, γάτος, βουτηχτής, μικρός, γωνιακός, μαθητής.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε εννιά άτομα, εκ των οποίων τα δύο πήραν το δρόμο για τη φυλακή, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε για ακόμα 11. Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ecstasy.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης διαχειρίζονταν διαμερίσματα πολυκατοικιών στην Αττική, τα οποία είχαν εκμισθώσει είτε στο όνομά τους είτε σε τρίτα άτομα, και τα επισκέπτονταν σχεδόν καθημερινά, κυρίως βραδινές ώρες.

Στο εσωτερικό τους είχαν εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια φυτωρίων κάνναβης, με τη μέθοδο της υδροπονίας (συστήματα εξαερισμού με φίλτρα, ανεμιστήρες, σωλήνες εξαερισμού, λάμπες αλογόνου, μετασχηματιστές ρεύματος, ζυγαριές ακριβείας, πλαστικές γλάστρες, ειδικές σκηνές καλλιέργειας εσωτερικού χώρου), ενώ στους ίδιους χώρους πραγματοποιούσαν αποξήρανση και κατάλληλη επεξεργασία αυτής.

Τις ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης που προορίζονταν για διακίνηση, τις προμήθευαν σε μέλος με κεντρικό ρόλο, ο οποίος με τη σειρά του φρόντιζε, μέσω άλλων μελών, να τις συσκευάζει μέσα σε άλλα ειδή (μικρές συσκευές, λάμπες, πρίζες κ.λπ.). Ακολούθως μεταφέρονταν με μεταφορική εταιρεία στην Κάρπαθο.

Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, στα δέματα ανέγραφαν διαφορετικά – ψευδή στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των συσκευασιών (ψεκασμός και κάλυψη με μαύρο φιλμ), χρησιμοποιώντας και κώδικα επικοινωνίας για το είδος και τις διακινούμενες ποσότητες.

Οι ναρκωτικές ουσίες διαμοιράζονταν στην Αττική και στην Κάρπαθο σε μέλη της οργάνωσης, που είχαν ρόλο τοπικού εμπόρου, με τρόπο που καθιστούσε δυσχερή τον εντοπισμό των συναλλαγών (εναπόθεση ποσοτήτων σε δημόσιο χώρο και παραλαβή), ενώ μέρος των ναρκωτικών από την Κάρπαθο διακινούνταν και στην Κάσο.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, βασικό μέλος της οργάνωσης, έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης για εμπορία ναρκωτικών, έδινε οδηγίες σε άλλο μέλος και για λογαριασμό του προμήθευε με ναρκωτικά το άτομο που είχε το κεντρικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στην Κάρπαθο.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης σε Αττική και Κάρπαθο, ενώ εντοπίστηκαν και οι τρείς χώροι – εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης στην Αττική.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

ΠΗΓΗ: http://policenet.gr/article/%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B5-%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%E2%80%93-%CE%B7-%C2%AB%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B1%C2%BB-%CE%BF-%C2%AB%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%82%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%C2%AB%CE%B2%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%82%C2%BB

Αφήστε μια απάντηση