Η ενίσχυση των πυρόπληκτων και η επόμενη ημέρα, ιδίως στην Εύβοια, η συνέχιση των εμβολιασμών εν όψει νέας έξαρσης κορονοϊού και οι φόβοι για νέο προσφυγικό ρεύμα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.
Με τα πύρινα μέτωπα πλέον σε ύφεση, η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των πυρόπληκτων και την προετοιμασία για την “επόμενη ημέρα” ιδίως στην Εύβοια. Ταυτόχρονα η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να απειλεί με νέο κύμα κορονοϊού, Και στην ήδη δύσκολη εξίσωση προστίθεται και ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας: Μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, αναμένεται ένα νέο προσφυγικό ρεύμα προς Ευρώπη, με πιθανότερη πύλη εισόδου την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο CNN εστίασε και πάλι στο γεγονός ότι υπήρξε μόνο μία απώλεια ανθρώπινης ζωής, τονίζοντας ότι χάρη στο 112 εκκενώθηκαν αποτελεσματικά περιοχές με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Υπογράμμισε επίσης τον υψηλό αριθμό των πυρκαγιών και δήλωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις mega- φωτιές.
Το ζήτημα αναμένεται φυσικά να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής πρωινής σύσκεψης στο Μαξίμου, της πρώτης μετά το μίνι ανασχηματισμό, με τη συμμετοχή και του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο briefing την Πέμπτη.
Η πλατφόρμα arogi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει στις 18 Αυγούστου και εντός του μήνα θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, με μία και μόνο αίτηση και χωρίς γραφειοκρατία, όπως τονίζει η κυβέρνηση.
Η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη φθορά και θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης:
-Σε πρώτη φάση, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν άμεση προκαταβολή.
-Σε δεύτερη φάση, θα λάβουν και το υπόλοιπο ποσό, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών, που συνεχίζεται σήμερα μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου.
Μέχρι τις 14 Αυγούστου, είχαν πραγματοποιηθεί 1.725 αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.
Σημειωτέον ότι λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρο Μπένο. Η οικολογική, αλλά και οικονομική καταστροφή στο νησί είναι εξάλλου τεράστια, καθώς πολλοί κάτοικοι ζούσαν από εργασίες σχετικές με το δάσος.
Η κυβέρνηση μάλιστα σχεδιάζει την πρόσληψη στο δημόσιο επαγγελματιών όπως οι ρητινοσυλλέκτες.
“Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στο Mega.
Η κυβέρνηση θεωρεί επίσης ότι με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα προχωρήσει αποτελεσματικά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης ξερών δέντρων διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως αναδάσωσης, και με δέντρα λιγότερο εύφλεκτα από τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε στη διαδικασία της αναδοχής.
Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδάσωση και ήδη υπάρχει λίστα ενδιαφερόμενων.
Το μέτωπο του κορονοϊού
Εν τω μεταξύ σήμερα λήγει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ως εκ τούτου όσοι συνεχίζουν να αρνούνται τον εμβολιασμό τους θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Ταυτόχρονα, αδειάζει η κλεψύδρα και για όσους υγειονομικούς δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, καθώς εάν δεν σπεύσουν να κάνουν την πρώτη έστω δόση μέχρι τέλη Αυγούστου, θα τεθούν σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου.
Η επίτευξη τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό του 80% του συνολικού πληθυσμού είναι πάντως πρακτικά ανέφικτη μέχρι τέλος Αυγούστου, καθώς – ενδεχομένως και λόγω των θερινών διακοπών- οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν πέσει.
Η κυβέρνηση πάντως επί του παρόντος δεν σχεδιάζει επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως πχ για τους εκπαιδευτικούς, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ήδη υψηλά. Οι ανεμβολίαστοι όμως θα επιστρέφουν στην κανονικότητα με δικό τους κόστος, καθώς θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR ή rapid test δις εβδομαδιαίως για να πηγαίνουν στην εργασία τους. Ο πρωθυπουργός εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει νέο lockdown από Σεπτέμβριο και ότι δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους ανεμβολίαστους.
Ο απρόσμενος παράγων Ταλιμπάν
Την ίδια στιγμή, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η οποία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες προς την Τουρκία, την Ελλάδα και με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Ειναι η χώρα μας όμως σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015;
Στην Αθήνα θεωρούν ότι προτιμότερο είναι να στηριχθεί η Τουρκία για να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Όμως η ΕΕ, που δεν έχει ακόμη εγκρίνει το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, θα κληθεί να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.
Σημειωτέον ότι σήμερα,και για την Ελλάδα, το Αφγανιστάν θεωρείται “ασφαλής τρίτη χώρα” και ως εκ τούτου δεν γίνονται αποδεκτοί οι πρόσφυγες. Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα, σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά που τρέχουν να ξεφύγουν από το φανατικό ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν. Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση να μην κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της, ώστε να σωθούν οι άμαχοι πολίτες.
“Δεν χρειαζόμαστε να μας το πει ο ΟΗΕ: τα σύνορά μας παραμένουν ανοικτά για όποιον απομακρύνεται από την βία και τους διωγμούς. Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο ορθολογική προσέγγιση, και να λειτουργήσουμε ως «Ομάδα Ευρώπη». Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς: θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία. Όποιος περνά παράνομα τα σύνορα, πρόκειται να ξανασταλεί πίσω”, δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.