Πού Βρίσκεται Και Πώς Είναι Σήμερα Το Πατρικό Του Κοσμά Του Αιτωλού

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ή γνωστός και ως Πατροκοσμάς αποτέλεσε μια από τις ευγενέστερες μορφές της νεότερης ιστορίας. Ένας μοναχός με δραστήρια και επιβλητική παρουσία ο οποίος το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έγινε γνωστός μέσα από το κήρυγμά του το οποίο διασώθηκε μέσω της προφορικής παράδοσης. Στον ίδιο, μάλιστα, αποδίδεται μια σειρά κειμένων, σημαντικότερες των οποίων είναι οι «Διδαχές» και οι «Προφητείες». Θεωρείται ότι αυτές βασίζονται σε κηρύγματα του ίδιου του Αγίου που καταγράφηκαν αμέσως ή σύντομα μετά την απαγγελία τους. Έχουν γραφτεί πολλά για τις διδαχές του ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι βρίσκουν ακόμη και σήμερα παρηγοριά στα λόγια του. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στην Αιτωλία πράγμα που εξηγεί και τον προσδιορισμό του ως Αιτωλό ενώ το επίθετό του ήταν, σύμφωνα με αναφορές, Εσωχωρίτης.

Όπως αναφέρει ο ίδιο «Η πατρίδα μου είναι Ελλάδα από το Απόκουρον». Κατά τον βιογράφο και σύγχρονό τoυ Νικόδημο Αγιορείτη ο ίδιος γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου κοντά στο Θέρμο. Κάποιοι μελετητές, ωστόσο, θεωρούν πιθανή γενέτειρα το γειτονικό Ταξιάρχη. Το έτος της γέννησής του θεωρείται ότι είναι το 1714, μιας και ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως πέθανε σε ηλικία 65 ετών.

Κοσμάς ο Αιτωλός: Πού βρίσκεται και πώς είναι σήμερα το πατρικό του σπίτι

Το πατρικό σπίτι του Κοσμά του Αιτωλού βρίσκεται στο Μέγα Δέδρο στο Θέρμο και αποτελεί πλέον έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Για να δεις πού βρίσκεται το χωριό και το σπίτι που μεγάλωσε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στα Google Maps. Ο Μέγας Δένδρος ή το μέγα Δένδρο όπως συνήθως το αποκαλούν είναι ουσιαστικά ένα μικρό χωριό, ένας μαζεμένος οικισμός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το χωριό του Κοσμά του Αιτωλού που είναι χτισμένο περίπου στα 500 μέτρα, αποτελεί τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμου και ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Θέρμου.

Εκτός από το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται αυτό το σπουδαίο πια κτήριο που κάποτε έζησε ο Άγιος Κοσμάς, ξεχωρίζει ακόμη στην περιοχή και για τη φυσική του ομορφιά. Είναι ένα καταπράσινο περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και ησυχία. Μια ηρεμία που μπορεί να διακόψει μόνο το κελάηδημα κάποιου πουλιού. Επίσης ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Τι αξίζει να δεις στην περιοχή

Όπως είπαμε, το Μέγα Δένδρο βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα για την οποία σου έχουμε μιλήσει και παλιότερα, όπως επίσης και για το μοναστήρι Φωτμού που υπάρχει εκεί κοντά. Αξίζει σίγουρα να πας μια βόλτα και να θαυμάσεις αυτή την ομορφιά του τοπίου. Σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων μακριά από το Μέγα Δένδρο είναι επίσης και η Ιερά Μονή Προυσού. Πρόκειται για μια από τις πιο φημισμένες εκκλησίες του νομού Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το ομώνυμο χωριό είναι ιστορικά συνδεδεμένο με αυτή τη μονή. Η φημισμένη Μονή Προυσσού βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, χτισμένη πάνω σε έναν απότομο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ. συνδέεται με την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας.

 ΠΗΓΗ: news.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση