Το Ιστορικό Σακαρέτσι ως όφειλε, γιόρτασε τα 200 χρόνια από από την Ελληνική Επανάσταση

400 χρόνια που δε μπόρεσαν να καταπνίξουν την εθνική συνείδηση, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ταυτότητα του Ελληνισμού. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση…200 χρόνια Ελλάδα. Το μικρό ορεινό χωριό του Βάλτου, γενέτειρα των σπουδαιότερων κλεφταρματολών της Ελληνικής Επανάστασης έλαβε χώρα το Σάββατο 28 Αυγούστου, μια ξεχωριστή γιορτή τιμής και μνήμης όλων των ηρώων που έδρασαν στην περιοχή αυτή

Το Σακαρέτσι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατείχε μεγάλη γεωγραφική έκταση που ξεκινούσε στα όρια της Ηπείρου, της Αργιθέας-Θεσσαλία, τα Άγραφα-Ευρυτανίας και έφτανε έως τη Δούνιστα (σημερινό Εμπεσός-Σταθάς). Εδώ γεννήθηκαν και έδρασαν αγωνιστές και πολεμιστές που κοσμούν το πάνθεον των Ηρώων της Επανάστασης. Το χωριό όπως λέγεται, δεν υποδουλώθηκε ποτέ στον τούρκικο ζυγό και έχασε αναρίθμητους νεκρούς που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση της πατρίδας. Αυτοί τιμήθηκαν χτες με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή υπό το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου.
Την όμορφη αυτή εκδήλωση χαιρέτησαν οι: ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- Υπεύθυνος για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κος Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κος Γεώργιος Κατσούλας, ο Δήμαρχος Αργιθέας &πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος κος Ανδρέας Στεργίου (επιστολή) κι ο πρόεδρος της ΤΚ Περδικακίου κος Παναγιώτης Καπούλας.

Οι άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών κου Γιώργου Ροίδη για τoν σπουδαίο κλεφταρματωλό Γιάννη Μπουκουβάλα, του κου Βασίλη Ζάγκα για την αποκατάσταση μνήμης του Βαλτινού επαναστάτη ΓώγουΜπακόλα, και η λαμπρή παρουσία του Καθηγητή του ΕΚΠΑ κου Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου που μίλησε για την προσφορά του Πατροκοσμά στην παιδεία και το λαό, καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους θεατές!Την εξαίρετη αυτή εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός Σκηνοθέτης Νώντας Σαρλής, ενώ το γενικό συντονισμό είχε η κα Παρθενία Χαρίτου και για την διοργάνωσή της συνέβαλλαν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αμφιλοχίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.
Υποστηρικτής για την ομορφη γιορτη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός η Ενωση Αγρίνου.

ΠΗΓΗ: https://sinidisi.gr/to-istoriko-sakaretsi-os-ofeile-giortase-ta-200-chronia-tin-elliniki-epanastasi/

Αφήστε μια απάντηση