Μένει ή φεύγει ο Χρυσοχοΐδης στον ανασχηματισμό; – Τα υπέρ, τα κατά και το δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ώρα που ανασχηματισμού πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι θα είναι μεγάλος. Η κλασική δημοσιογραφική έκφραση είναι… “σαρωτικός”.

Πιθανώς να ανακοινωθεί μάλιστα την Δευτέρα, καθώς ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις ΗΠΑ- όπου έχει μεταβεί για να εγκαταστήσει την κόρη του που θα σπουδάσει εκεί- αφού μετά τη Δευτέρα το πρόγραμμά του είναι ασφυκτικό, έως και την ημέρα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου λογικά θα θέλει να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία.

Από τα μεγάλα ερωτήματα του ανασχηματισμού, το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως η τύχη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφού η τυχόν παραμονή του στο πόστο του ή η αποχώρησή του ή ενδεχομένως και η μετακόμισή του, δεν είναι μια απλή υπουργική μετάθεση, μια επιλογή του πρωθυπουργού με βάση τα πεπραγμένα του υπουργού του, αλλά έχει αποκτήσει καίρια πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η τύχη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και λόγω του ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά ζητάει καθημερινά την παραίτησή του- για ευνόητους λόγους, περισσότερο προσωπικούς παρά πολιτικούς- ο δε ΣΥΡΙΖΑ τον έχει βάλει επίσης στο στόχαστρο, αφού του χρεώνει την “αστυνομοκρατία”.

Το δίλημμα Μητσοτάκη

Μα γιατί ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί και οφείλει να αποδώσει ευθύνες για την διαχείριση των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι, και αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες στον υπουργό, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, σε ποιόν θα αποδοθούν; Μόνο στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής; Ή μόνο στον Νίκο Χαρδαλιά, που έδωσε και την ψυχή του στη μάχη της κατάσβεσης, άσχετα αν τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Το θέμα Χρυσοχοΐδης όμως είναι πιο περίπλοκο. Οπως σημείωσε πρόσφατα σε μια ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής στην Athens Voice, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης “έχει γίνει το σύμβολο μιας μερίδας του μεσαίου χώρου, όλων αυτών δηλαδή που μετανάστευσαν στη ΝΔ στις εκλογές και κατά μία εκδοχή της χάρισαν τη νίκη”… Και αφού περιγράφει την κινητοποίηση της κεντροαριστεράς στα social media, υπέρ της παραμονής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόσο από τους καθαρούς δεξιούς, όσο και από τους κεντροαριστερούς τύπου ΣΥΡΙΖΑ, γράφει για το δίλημμα του πρωθυπουργού:

“Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι συνολικά το εκσυγχρονιστικό προφίλ της κυβέρνησης βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Ο Χρυσοχοΐδης είναι απλώς το πρώτο θύμα πριν αρχίσει ένα γενικότερο ξήλωμαΈτσι το να παραμείνει στην κυβέρνηση θεωρείται κατά κάποιο τρόπο ως ανανέωση του συμβολαίου του Μητσοτάκη με τον μεσαίο χώρο. Θα είναι μια απάντηση σε όσους επιθυμούν μια καθαρή “δεξιά” κυβέρνηση, είτε επειδή τους εκφράζει είτε επειδή πιστεύουν ότι θα είναι ένας πιο εύκολος αντίπαλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στο μάτι της αριστεράς. Να ακυρωθεί και το τελευταίο “άλλοθι” των κεντροαριστερών που στηρίζουν τη ΝΔ. Οι φωτιές ήταν απλώς μια καλή αφορμή.”

Αυτό είναι το δίλημμα του Πρωθυπουργού όσον αφορά την τύχη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η απάντηση που θα δώσει, πιθανώς τη Δευτέρα, θα είναι εκτός από υπηρεσιακή και βαθύτατα πολιτική… Αναμονή.

Πηγή: thetoc.gr
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση