Τι Αλλάζει Για Ανεμβολίαστους Σε Τρένα, ΚΤΕΛ Και Αεροπλάνα Από Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Με εμβόλιο ή αρνητικό τεστ από την Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι και σε τρένα και αεροπλάνα

Σφίγγει περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες από την προσεχή Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου καθώς στους έως τώρα γνωστούς περιορισμούς, προστίθενται και νέοι που αφορούν τα ταξίδια με τον σιδηρόδρομο ή τα ΚΤΕΛ, στα οποία θα μπορούν πλέον να εισέρχονται αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό τεστ για κορονοιό, το οποίο θα διενεργείται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με δαπάνη του ταξιδιώτη.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους ανηλίκους από 12 ετών και άνω, ενώ τα παιδιά έως και 11 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας κάνει απλό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).

Πρακτικά θα ισχύουν οι κανόνες, οι οποίοι ήδη εφαρμόζονται εδω και καιρό για τα αεροπορικά ταξίδια, με τη διαφορά ότι πλέον τα τεστ ταχείας ανίχνευσης κορονοιού δε θα μπορούν να διενεργούνται δωρεάν σε δημόσιες δομές.

Ετσι, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες  πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι από την προσεχή εβδομάδα θα ισχύσουν περιορισμοί και προυποθέσεις για τους ανεμβολίαστους πολίτες ως προς την είσοδό τους σε τρένα και λεωφορεία των ΚΤΕΛ – οι οποίοι ήδη ισχύουν για τις πτήσεις – στα σιδηροδρομικά και τα οδικά ταξίδια θα παραμείνει σε ισχύ ο περιορισμός της πληρότητας στο 85%, ο οποίος δεν ισχύει στα αεροπλάνα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση