ΥΠΑΑΤ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΑΑΤ: Σημεία από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη- Βαμβάκι

·         Μιλάτε για απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 30-35% λόγω χαμηλών τιμών

·         Σας καταθέτω το Ενημερωτικό Σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ  όπου σαφώς προκύπτει ότι από το 2016 έως το 2020 η τιμή του βαμβακιού κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μικρές αποκλίσεις.

·         Συγκεκριμένα η μείωση για το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά  είναι της τάξεως του 6,8%

·         Μιας χρονιάς που είχαμε τον ΙΑΝΟ και για τον οποίο οι βαμβακοκαλλιεργητές έλαβαν άμεσα από τον ΕΛΓΑ 23,4 εκ ευρώ.

·         η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το ΥΠΑΑΤ με σκοπό να αναζητηθούν λύσεις στα ζητήματα του κλάδου δεν έχει συνεδριάσει μία μόνο φορά στις 7/7/2019, που αναφέρετε στην ερώτησή σας.

·         Επακολούθησαν δύο άλλες συνεδριάσεις, συγκεκριμένα στις 10/11/2020 και στις 03/06/2021.

·         Στην τελευταία της συνεδρίαση παρέδωσε τις προτάσεις της επί της «Εθνικής Στρατηγικής για την Καλλιέργεια, Μεταποίηση και Εμπορία Βαμβακιού στην Ελλάδα»

·         Έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

·         Σήμερα μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας έχει ανανεωμένη σύνθεση  και  πρόκειται να πραγματοποιεί τουλάχιστον 4 συνεδριάσεις ανά έτος

·         Ένταξη βαμβακιού στα προγράμματα AGRO 2:

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ένταξη του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, κάτι το οποίο δεν κάνατε εσείς.

·         ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ : Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων. Εξετάζεται όμως να τρέξει αυτό το «πράσινο» μέτρο και για το βαμβάκι στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

·         Ενίσχυση ελέγχου ποσοστού ξένων υλών:

Θέλουμε να επενδύσουμε στην καλή ποιότητα του βαμβακιού και πάνω σε αυτήν θέλουμε να χτίσουμε τη στρατηγική μας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις επιτυχημένες προσπάθειες και συμφωνίες  του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Το θέμα της καθαρότητας του βαμβακιού αφορά τους εκοκκιστές.

·         Τηλεσκοπικοί έλεγχοι: Έχουμε αυξήσει το ποσοστό ελέγχου κάνοντας χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων, με στόχο να φθάσει στο 100% για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης.

·         Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγω covid: Οι βαμβακοκαλλιεργητές επωφελήθηκαν από ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΥΠΟΙΚ (επιστρεπτέες προκαταβολές). Συγκεκριμένα, το σύνολο του ποσού που δόθηκε ως επιστρεπτέα προκαταβολή στους παραγωγούς βαμβακιού είναι  47.656.815,43

·         Εφαρμογή της απόφασης για τις αγοραπωλησίες βάμβακος:

Εφαρμόζεται η ανωτέρω υπουργική απόφαση, η οποία, μάλιστα, είναι εν ισχύ. Καταθέτω στα πρακτικά δύο ανακοινώσεις, μία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και μία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, που αναφέρονται στην εφαρμογή της.

·         Κύριε Κόκκαλη, αναγνωρίζουμε την συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην οικονομία της χώρας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη.


 ΥΠΑΑΤ: Σημεία από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτού  Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου – Σταφίδα

·         Ζητάτε από το ελληνικό κράτος να φροντίσει ώστε η τιμή της σταφίδας παρόλο που διεθνώς είναι μειωμένη, να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και η ελληνική κυβέρνηση να επέμβει με αυτόν τον τρόπο στην αγορά.

·         Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει αυτό το εμβληματικό προϊόν που συνδέεται και με την ιστορία της χώρας μας

·         Στηρίξαμε και θα στηρίζουμε τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για εμπορικές επιχειρήσεις είτε είναι ιδιωτικές είτε είναι συνεταιριστικές.  Και να θέλαμε δεν μπορούμε να το κάνουμε.

·         Η Κυβέρνηση δεν διαμορφώνει τις τιμές των προϊόντων στην αγορά.

·         Αν και εφόσον προκύψουν διαφορές το κράτος θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς

·         Επίσης, ζητάτε να εξασφαλιστεί η διάθεση του προϊόντος σε κρατικές δομές.  Έχω αποστείλει επιστολές στους συναδέλφους μου Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Τουρισμού, Παιδείας, Εσωτερικών, με τις οποίες έχω ήδη ζητήσει να διερευνήσουμε από κοινού κάθε πιθανό ενδεχόμενο συνεργασίας μας και ειδικότερα διάθεσης του προϊόντος μέσα από στοχευμένα προγράμματα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

·         Στην ίδια κατεύθυνση μπορείτε να κινηθείτε και εσείς.

·         Δεν μπαίνουμε σε ανταγωνισμό ευαισθησίας. Στηρίζουμε την Κορινθιακή σταφίδα γιατί είναι από τα πιο εμβληματικά ελληνικά αγροτικά μεταποιημένα προϊόντα.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση