Τα σενάρια για κόμμα Κυρανάκη και οι φόβοι της ΝΔ εκ δεξιών

Η ΝΔ ανησυχεί για τυχόν πολιτικές κινήσεις στα δεξιά του πολιτικού φάσματος εν όψει των επόμενων εκλογών που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική 

Στη Νέα Δημοκρατία μετά τη ΔΕΘ όλοι μετρούν αντίστροφα το χρόνο για πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει σε κάλπες το αργότερο το Μάιο του 2022, και ταυτόχρονα κοιτούν με ανησυχία εκ δεξιών τους.

Η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η ΝΔ κινδυνεύει κυρίως από διαρροές προς τα δεξιά, καθώς θεωρούν ότι προς το κέντρο έχει παγιώσει την κυριαρχία της σε ένα τμήμα ψηφοφόρων και λίγα έχει ακόμη να κερδίσει από ψήφους του ΚΙΝΑΛ.

Η απλή αναλογική ευνοεί μάλιστα την ψήφο διαμαρτυρίας και η ψήφος αυτή εκτιμάται ότι αφορά δεξιούς ψηφοφόρους, είτε είναι δυσαρεστημένοι όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είτε γενικότερα αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη με καχυποψία στα εθνικά θέματα, είτε είναι αντιεμβολιαστές ή γενικότερα δυσαρεστημένοι από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα εάν οι δημοσκοπήσεις κοντά στις εκλογές καταδείξουν ότι η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη, τότε μοιραία η ΝΔ θα αποσυσπειρωθεί και ο δυσαρεστημένος ψηφοφόρος θα απελευθερωθεί για να στείλει μήνυμα στην πρώτη κάλπη, αφού θα υπάρχει και δεύτερη.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία και στις πρώτες κάλπες και απέρριψε τα σενάρια συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ όμως στο γαλάζιο παρασκήνιο κυκλοφορούν σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ και αναζητούνται τα κατάλληλα πρόσωπα, κατά προτίμηση χωρίς κυβερνητική φθορά. Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησε και το σενάριο για κόμμα σκληρής δεξιάς υπό το βουλευτή Νοτίου Τομέα της ΝΔ Κωνσταντίνο Κυρανάκη, στον οποίο είχε ποντάρει για ένα διάστημα και το σαμαρικό στρατόπεδο για το μέλλον και τη μετά Μητσοτάκη εποχή. Τα σενάρια αυτά ήθελαν μάλιστα στελέχη της σκληρης δεξιάς σαμαρικής πτέρυγας όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης να ακολουθούν.

Φυσικά όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα σενάρια αυτά, καθώς άλλωστε η αίσθηση που επικρατεί είναι πως ο κ. Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό και η ΝΔ έστω στις δεύτερες κάλπες θα ξανακερδίσει την εξουσία, επομένως ουδείς θέλει να αφήσει την “κουτάλα”. Συν ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι έχουν παραδοσιακά μεγαλύτερη κομματική πίστη και η φράση του Ευάγγελου Αβέρωφ “όποιος βγει έξω από το μαντρί τον τρώει ο λύκος” ακόμη στοιχειώνει και εκφράζει τον πολιτικό αυτό χώρο.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από κάποιον επιχειρηματία στα πρότυπα Τραμπ ή Μπερλουσκόνι επίσης φοβίζει πάντως τη ΝΔ. Το κόμμα Τράγκα δεν “περπατάει”. Και πάντα βέβαια υπάρχει εκ δεξιών και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που ποντάρει κυρίως στους αντιεμβολιαστές και στο εθνικιστικό συναίσθημα και ο οποίος αποτελεί κίνδυνο ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως θα επιχειρήσει, όπως και το 2019, στο πλαίσιο ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους από το κέντρο μέχρι τη σκληρή δεξιά, επαναλαμβάνοντας την επιτυχημένη στρατηγική που άφησε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή και έφερε στη ΝΔ ένα κομμάτι πασοκογενών ψηφοφόρων.

Με δεδομένα όλα αυτά πάντως, δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη η ανοχή στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο

ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/politiki/ta-senaria-gia-komma-kyranaki-kai-oi-fovoi-tis-nd-ek-dexion.9358548.html?utm_term=Autofeed&utm_campaign=eb&utm_medium=referral&utm_source=Facebook#Echobox=1632027082

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση