Δυναμικές πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη Νεκταρίου Φαρμάκη για τα γεφύρια του Αιτωλικού

Στο Αιτωλικό βρέθηκε εκτάκτως σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα ο Περιφερειάρχης επεσήμανε στην Υπουργό την αναγκαιότητα για άμεση δράση στο θέμα των γεφυριών του Αιτωλικού καθώς πλέον η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη ανέλυσε στον κ. Διδασκάλου αλλά και στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας Νεωτερων Μνημείο κ. Γιώργο Παπανδρέου που τον συνόδευε τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά και τους επικείμενους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάστασης στα γεφύρια. Όπως είναι σε όλους γνωστό το θέμα βρισκόταν πολύ ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η Διοίκηση Φαρμάκη. Ήδη από τον Γενάρη του 2020 είχε πραγματοποιηθεί υπηρεσιακή αυτοψία και άμεσα εκκινήθηκαν οι διαδικασίες σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας για  βρεθεί η βέλτιστη λύση με γνώμονα την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών και πεζών αλλά και την προστασία των γεφυριών ως μνημείο. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στη σημερινή αυτοψία στα γεφύρια το ζήτημα αυτό απασχολεί της υπηρεσίες του από το 2005 χωρίς ποτέ να έχει δοθεί ουσιαστική λύση. Είναι εμφανές ότι τουλάχιστον σε ολόκληρη την θητεία Κατσιφάρα δεν έγινε απολύτως τίποτα αναφορικά με το πρόβλημα των γεφυριών.

Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση του προβλήματος καθώς προέχει η ασφάλεια των διερχομένων και η προστασία της περιουσίας όλων. Μάλιστα επεσήμανε προς τον Γενικό Γραμματέα ότι δεν πέρα από την τωρινή κατάσταση η νομοθεσία δίνει και λύσεις για επερχόμενους κινδύνους κάτι που έχει εφαρμοστεί μία φορά ήδη και η κατάσταση των γεφυριών εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Σε εκείνο που συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι ήταν ότι πρέπει επιτέλους να «λυθούν τα χέρια» σε υπηρεσίες  της Περιφέρειας αλλά και στην αστυνομία ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει. Ο κ. Διδασκάλου επεσήμανε στον αρμόδιο προϊστάμενο κ. Παπανδρέουν ότι θα πρέπει άμεσα η Περιφέρεια και  η αστυνομία να λάβει τις απαραίτητες άδειες για να παρέμβει στα γεφύρια. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες.

Χρειάστηκε να εκλεγεί Περιφερειάρχης από την Αιτωλοακαρνανία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης,  και να οριστεί Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων από το Μεσολόγγι, ο Θανάσης Μαυρομμάτης, για να δει επιτέλους το έρμο το Αιτωλικό κάποιον να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τα γεφύρια.

Ήδη από τις 16 Απριλίου του 2021 ο Μαυρομμάτης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση ύψους 90,000 ευρώ. Με βάση αυτή την προγραμματική θα υλοποιηθεί μέσα σε 10 μήνες μελέτη που θα αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση των γεφυριών και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Απ ότι φαίνεται οι Αιρετοί και οι υπηρεσιακοί της Περιφέρειας αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να δώσουν ουσιαστική λύση και το αποδεικνύουν και με τις μέχρι σήμερα ενέργειές τους. Παρόντες στα γεφύρια ήταν και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και πλήθος απλών Αιτωλικιωτών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση των γεφυριών.

Στον αντίποδα θυμηδία προκαλεί η ανάρτηση του Δημάρχου Κώστα Λύρου σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης , ο οποίος τη στιγμή που όλοι βρίσκονταν στα γεφύρια για να έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης, έτρεξε να προλάβει να κάνει αναφορά στο κλείσιμο της «οπής» κατόπιν ενεργειών του. Αρχικά Δήμαρχε –όπως μπορείς να δεις και στις φωτογραφίες- η … οπή είναι ακόμα ανοιχτή καθώς όπως λογικά θα έπρεπε από την εμπειρία σου να ξέρεις οι παρεμβάσεις τέτοιου είδους απαιτούν χρόνο. Και δευτερευόντως η θεσμική σου ιδιότητα έχει σοβαρές ευθύνες οι οποίες πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αφήστε μια απάντηση