Με δανεικά απορριμματοφόρα η αποκομιδή στο Μεσολόγγι μετά τη φωτιά στο ΧΥΤΑ

Μεγάλο  πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εσχάτως στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και την αναγκαιότητα που προέκυψε  τα απορριμματοφόρα, να διανύουν πολλά χιλιόμετρα μέχρι το ΧΥΤΑ Ναυπάκτου για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Όμως ο  ΧΥΤΑ Ναυπάκτου λειτουργεί με ένα περιορισμένο ωράριο, πράγμα που στην ουσία επιτρέπει ουσιαστικά μόνο μία εναπόθεση στη διάρκεια της ημέρας, από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Μεσολογγίου.

Τούτο συνεπάγεται όχι μόνο καθυστερήσεις στο έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά και την παραμονή των σκουπιδιών μέσα στα απορριμματοφόρα μετά  τη δεύτερη αποκομιδή! Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλεται από μέρος της αντιπολίτευσης του Δήμου Μεσολογγίου, την ώρα που είναι γνωστό ότι τα μέσα για την καθαριότητα, δεν περισσεύουν.

Τουναντίον ο Δήμος Μεσολογγίου, έχει αναγκαστεί να δανείζεται απορριμματοφόρα από γειτονικούς δήμους. Αυτό συνέβη και με το Δήμο Αγρινίου, αλλά με το Δήμο Ξηρομέρου, που παρότι ο τελευταίος έχει μια υπηρεσία που οριακά μπορεί να φέρεις εις πέρας το έργο της καθαριότητας στα πλαίσια της αλληλεγγύης μεταξύ των Δήμων, παρεχώρησε έστω και για λίγες ημέρες, ένα απορριμματοφόρο του στο Δήμο Μεσολογγίου, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί έστω και μερικώς στο πρόβλημα που ανέκυψε.

Πάντως αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσολογγίου επικαλείται στο αίτημά του και λόγους δημόσιας υγείας για το δανεισμό των απορριμματοφόρων, προκύπτει η αναγκαιότητα να υπάρχει συνδρομή και από το Κράτος για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, που επιδεινώθηκαν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια ο Δήμος Μεσολογγίου προμηθεύτηκε πρόσφατα δύο απορριμματοφόρα μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», ενώ «τρέχει» και νέος διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων τριών απορριμματοφόρων από το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, όπου ο Δήμος είχε υποβάλλει αίτημα και εγκρίθηκε. Μολαταύτα οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν από τη φωτιά στο ΧΥΤΑ αύξησαν και ανέδειξαν με επιτακτικό τρόπο τις ελλείψεις.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση