Καρπός ΜεσολόγγιΚαρπός Μεσολόγγι

Σπ. Λιβανός: Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα συνειδητή επιλογή ζωής

Messolonghi Voice
5 λεπτά ανάγνωσης

Στις προοπτικές της ελληνικής αγροτικής οικονομίας με βάση τη διαχρονική της πορεία στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την συμμετοχή της στην ΕΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου της Τραπέζης Πειραιώς με τίτλο «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα- 200 χρόνια ιστορίας- Προκλήσεις και προοπτικές» το οποίο συνέγραψαν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος,  Τσιμπούκας,  Νέλλας και Χαρουτουνιάν.


Πρόκειται για μελέτη που προσφέρει στον αναγνώστη εξαιρετικά συμπυκνωμένη γνώση για όλη τη σύγχρονη πορεία του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της θέσης των αγροτών στο πέραμα των χρόνων. Επιπλέον, καταλήγει σε ενδιαφέρουσες και αξιόλογες προτάσεις για την εναρμόνιση της ελληνική γεωργίας  με τις σκληρές σύγχρονες  παγκόσμιες απαιτήσεις.


Ο κ. Λιβανός επικαλούμενος την αναφορά των συγγραφέων ότι για πολλές δεκαετίες το αγροτικό επάγγελμα παρέμενε μια δεδομένη κατάσταση κοινωνικής ύπαρξης στην οποία οι αγρότες υποτάσσονταν λόγω έλλειψης άλλων αξιόπιστων επιλογών, τόνισε ότι στόχος του ιδίου και της κυβέρνηση είναι πλέον  να συμβαίνει το αντίθετο: «Το αγροτικό επάγγελμα να μηv αποτελεί υποταγή στην έλλειψη επιλογών αλλά συνειδητή επιλογή ζωής και επιχειρηματικής δράσης».

Και όπως τόνισε,  πεποίθησή του αποτελεί ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν υλοποιηθούν οι προτεραιότητες που έχει θέσει το ΥΠΑΑΤ μέσα από την Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

- Advertisement -


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας την Τράπεζα Πειραιώς, τον Πρόεδρο κ. Χαντζηνικολάου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Μεγάλου, καθώς και τους συγγραφείς, για αυτήν την υπέροχη έκδοση και αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.


Στη συνέχεια τόνισε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι «εξαιρετικά χρήσιμα για κάθε πολίτη που θέλει να γνωρίζει και αυτήν την πλευρά της ιστορίας της Ελλάδας» και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των αγροτών στην πατρίδα μας καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε «αποτελούσαν και αποτελούν την καρδιά της οικονομίας μας. Την ψυχή της ίδιας της πατρίδας μας».


Αναφέρθηκε στην πρόκληση της σωστής αξιοποίησης των κονδυλίων από την ΕΕ για αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι αποτελεί «επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές και ορθολογικότερη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες», κάτι, που όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει το Υπουργείο με την υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμιστικών πολιτικών.


Είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι γεγονός ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη άσκησε στην αγροτική παραγωγή μεγαλύτερη επίδραση από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Και από εθνικές καταστροφές και από πολέμους και από οικονομικές κρίσεις. Η εφαρμογή της ΚΑΠ και των κανόνων ή περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την κατεύθυνση της αγροτικής μας παραγωγής.

- Advertisement -

Εύστοχα σημειώνεται στο βιβλίο ότι «τα τελευταία σαράντα χρόνια, που συμπίπτουν με την εφαρμογή της ΚΑΠ στην ελληνική γεωργία παρατηρήθηκαν μεγάλες αλλαγές». Από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και μετά, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει λάβει άλλο χαρακτήρα.

Ωστόσο, η χωρίς αναπτυξιακή προοπτική απορρόφηση κονδυλίων και επιδοτήσεων, η διόγκωση του δημοσίου τομέα και σε οι στρεβλές νοοτροπίες της περιόδου εκείνης, οδήγησαν στο να χαθούν πολλές – και σημαντικές- ευκαιρίες που άλλες χώρες αξιοποίησαν για να ισχυροποιήσουν την αγροτική τους οικονομία».

 
Ο κ. Λιβανός έκανε εκτενή αναφορά στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ όπως καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα και στην ΚΑΠ και σημείωσε ότι όραμα του υπουργείου είναι:

- Advertisement -
  • η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη & η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα,
  • η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία &
  • η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.


Κλείνοντας σημείωσε:

«Κανείς δεν πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δημόσια θέση συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και ιδίως τη θέση στην οποία βρίσκομαι σήμερα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –άλλωστε μονιμότητα στην πολιτική δεν υπάρχει!- αν δεν διαβάσει πρώτα αυτή τη μελέτη, αυτό το βιβλίο. Αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό, κώδικα γνώσης, γνώμης και ηγεσίας, για την άσκηση αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας».

ΕΠΙΣΥΜΑΝΘΕΙ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Σχολιάστε