Η Βουλή κύρωσε την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με 191 υπέρ

Με ευρύτερη πλειοψηφία 191 βουλευτών κύρωσε η Ολομέλεια του Kοινοβουλίου την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψήφισαν 109 από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ το ίδιο έπραξε η επίσης ανεξάρτητη -προερχόμενη από το ΜεΡΑ25- Κωνσταντίνα Αδάμου.

Νωρίτερα, κατά την σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν θα την ακυρώσει ή την αλλάξει σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αν το δόγμα σας ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, σας λέμε ότι το αλλάζουμε το δόγμα αυτό. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο του 2020 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας, στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε κ. Τσίπρα. Αν κ. Τσίπρα το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με leasing, προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Και συνέχισε: «Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα το αλλάζουμε γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα. Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον κ. Καμμένο που ήταν συνδυασμός κιτς και γελοιότητας, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ. Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά προγράμματα λες και κάνουμε ένα δικό μας πρόγραμμα. Εχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρετε επιθετικά έχω αγωνία. Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία. Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή», απέφυγε ωστόσο να δηλώσει ότι θα επιχειρήσει αλλαγή και του άρθρου 2, που αφορά στη γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρ’ όλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία, διαφωνώντας και με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, θεωρώντας ότι δεν προστατεύεται η ελληνική ΑΟΖ.

Ισχυρή έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την αμυντική ελληνογαλλική συμφωνία είχε απευθύνει και ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας. Σας καλώ στο όνομα της εθνικής ομοφωνίας και της εθνικής ανάγκης που είναι πρόδηλη να την υπερψηφίσετε».

Αναφορικά με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητας είπε «Παρακαλώ μην διαλανθάνει της προσοχής σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη που είναι πέραν των απίστευτων που έχει ήδη διατυπώσει. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών. Δηλαδή αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν ένας από τους υπουργούς μας έβγαλε φωτογραφία πάνω από τα νησιά αυτά».

Ενώ παράλληλα προσέθεσε: «Όταν έχουμε αυτή την Τουρκία απέναντί μας με αυτή την στάση τις βλέψεις και συμπεριφορά θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια υπερδύναμη να υπογράψει αυτή τη συμφωνία… Κατά την κρίση της κυβέρνησης Μητστοάκη δεν υφίσταται περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας».

Πηγή: protothema.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση