“Ήρωες του σήμερα” – πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι

Στη χρονιά μνήμης και τιμής των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώθηκε η πολιτιστική ανταλλαγή “Ήρωες του Σήμερα”. 

Καλλιτέχνες από το Αμβούργο, μέλη της ομάδας Waav kollective, βρέθηκαν για 12 μέρες στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό καλεσμένοι του προγράμματος “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους”. Γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν με καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, διοργάνωσαν εργαστήρια για μαθητές και το ευρύ κοινό.

Η ομάδα των καλλιτεχνών είχε ως βάση και χώρο συνεργασίας τα ισόγεια εργαστήρια του Μουσείου Χαρακτικής Τέχνης Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό. Εκεί, οι μαθητές του Γυμνασίου Αιτωλικού επί μία εβδομάδα συμμετείχαν σε εργαστήρια μουσικής, ζωγραφικής και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σύνολο 120 μαθητών ήρθαν σε αλληλεπίδραση με τους καλλιτέχνες, συζητώντας ποιος ήρωας τους εμπνέει,  ποιες οι αρετές του και ποια είναι η δική τους αρετή! Δημιούργησαν μικρά ή μεγαλύτερα καλλιτεχνήματα με τη δική τους εκδοχή για τον τόπο τους και συμμετείχαν σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα η ομάδα καλλιτεχνών από το Αμβούργο συνεργάστηκε με:

α) τους εικαστικούς Βαγγέλη Ρόμπολα και Γιάννη Ρόμπολα. Ο Jens Ole Remmers επισκέφτηκε τον Βαγγέλη Ρόμπολα στο εργαστήριο του στους χώρους της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης της Διεξόδου. Αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες και οι τρεις καλλιτέχνες συναποφάσισαν να δημιουργήσουν με αλάτι ένα σπειροειδή σχηματισμό στην είσοδο του Μουσείου Κατράκη. Πρόκειται για ένα συνεργατικό έργο με συμμετοχή των παρεβρισκομένων. Χρειάστηκαν περισσότερες από 5 ώρες και συμμετείχαν πάνω από 10 άτομα για το τελικό αποτέλεσμα, με τους επισκέπτες του Μουσείου εκείνη την ημέρα να απορούν στην αρχή, να ενθουσιάζονται στη συνέχεια και να συμβάλλουν τελικά στο δρώμενο. Το εικαστικό έργο επισκέφτηκαν τις επόμενες μέρες, μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου με τον δάσκαλό τους Κώστα Καστανά.

β) Την ομάδα υποδέχτηκε από τις πρώτες μέρες της άφιξης τους ο Μιχάλης Κότσαρης (χαράκτης) στο Αιτωλικό. Βασικό μέλος της διοργάνωσης και του προγράμματος “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους”. Ο Μιχάλης Κότσαρης μίλησε για την χαρακτική, το Αιτωλικό και μοιράστηκε τις τεχνικές του κατά την διάρκεια του πρώτου μαθήματος χαρακτικής στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”, στην καρδιά του Αιτωλικού. Μέλη του Συλλόγου διοργάνωσαν μια εξαιρετική βραδιά αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας με τοπικά εδέσματα, γλυκίσματα, χορό και τραγούδι.

γ) Ιδιαίτερες μουσικές συναντήσεις περίμεναν τον μουσικό της ομάδας, Mounir Brinsi.

Ο Χρήστος Φαρμάκης (συνθέτης), ο Κώστας /Decipher/ Βρεττός (ράπερ), ο Φίλιππος Στέφανος Διαμαντόπουλος (μουσικός) και ο Δημήτρης Μανωλάτος (μουσικός) βρέθηκαν μαζί του στα ισόγεια εργαστήρια του Μουσείου Κατράκη ανταλλάσσοντας γνώσεις, απόψεις, σκέψεις για μουσικά ακούσματα, μουσικά όργανα και τεχνικές.

Από τις συναντήσεις προέκυψε μια πρωτότυπη συνεργασία μεταξύ των Mounir Brinsi, Κώστα Βρεττού, Julien Fleurance, Στέφανου – Φίλιππου Διαμαντόπουλου και Χρήστου Φαρμάκη η οποία παρουσιάστηκε στο κτίριο Χρυσόγελου στο πλαίσιο του εργαστηρίου “ΛΟΓΟΣ – ΡΥΘΜΟΣ – ΜΕΛΩΔΙΑ”. 

δ) Ο Νίκος Ντούμας (εικαστικός) υποδέχτηκε τους Waav kollective στο εργαστήριο του στον Γαλατά συζητώντας για την έμπνευση, το ρεαλισμό και την τέχνη στην πρόσφατη περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Καθώς και για τις συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην επόμενη συνάντηση στο Αμβούργο. 

ε) Η Άντα Κοτσάλου από το Νεοχώρι (ζωγράφος) βρέθηκε στα ισόγεια εργαστήρια του Μουσείου Β. Κατράκη και συνεργάστηκε σε ιδέες και τεχνικές με την Katharina Langer. 

Στο Μεσολόγγι διοργανώθηκαν δύο εργαστήρια για το ευρύ κοινό σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στους χώρους του Creative@Hub στο κτίριο Χρυσόγελου.

  1. “Portrait Rally: Μάθε να σκιτσάρεις και να δημιουργείς πορτραίτα σε 20 λεπτά”. Ένα εργαστήρι γεμάτο χρώματα, εκφράσεις, έμπνευση. Εισηγητές του εργαστηρίου ήταν η Katharina Langer και ο Jens-Ole Remmers.
  1. “Λόγος – Ρυθμός – Μελωδία”: Η σύνθεση της μουσικής και τα βασικά συστατικά της. Ένα εργαστήρι γεμάτο ήχους και αυτοσχεδιασμούς. Πώς οι ήχοι γίνονται αυτοσχεδιασμός και πώς αυτός μετουσιώνεται σε μελωδία. Εισηγητές του εργαστηρίου: Mounir Brinsi και Χρήστος Φαρμάκης (συνθέτης)  .


Η ομάδα καλλιτεχνών επισκέφτηκε επίσης το Μουσείο Άλατος, τους Messolonghi by locals και το εργαστήρι παραδοσιακής φορεσιάς του Νίκου Πλακίδα.

‌Ευχαριστίες: 

  • στον Πρόεδρο του Μουσείου Χαρακτικής Τέχνης Βάσω Κατράκη, κ. Κώστα Καστανά καθώς και το λοιπό διοικητικό συμβούλιο, για την αγαστή συνεργασία και την παραχώρηση των χώρων του Μουσείου.
  • στην διευθύντρια του Γυμνασίου Αιτωλικού, Ανδριανή Χαλαζιά και όλους τους καθηγητές του σχολείου για την ενθάρρυνση και ενδυνάμωση των μαθητών του σχολείου με την συμμετοχή τους στα εργαστήρια.
  • στον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο “το Αιτωλικό” για την άψογη διοργάνωση μιας ξεχωριστής παραδοσιακής βραδιάς.
  • στον Γιάννη Ρουσσόπουλο, τον Δημήτρη Λύτρα, την Φωτεινή Μαργέτη, τον Βαγγέλη Βαλλιανάτο, την Αστέρω Περγαντή που συνέβαλαν με την βοήθεια τους στο πρόγραμμα.
  • στους χώρους του Creative@Hub στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Katharina Langer, Martina Pinkis, Jens-Ole Remmers, Julien Fleurance, Hubert Rickeit, Marc Liebe, Mounir Brinsi, Χρήστος Φαρμάκης, Κώστας Βρεττός, Φίλιππος- Στέφανος Διαμαντόπουλος, Μιχάλης Κότσαρης, Νίκος Ντούμας, Βαγγέλης Ρόμπολας, Γιάννης Ρόμπολας, Άντα Κοτσάλου, Δημήτρης Μανωλάτος. 

Διοργάνωση: Γιώργος Λαμπρόπουλος, Όλγα Δασκαλή (Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are Routes)

Η πολιτιστική ανταλλαγή “’Ηρωες του σήμερα” επιδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση