Αυτή είναι ολόκληρη η κατάθεση του υπαστυνόμου της ομάδας ΔΙΑΣ

Λεπτό προς λεπτό περιγράφει στη κατάθεση του ο υπαστυνόμος που ήταν και επικεφαλής  των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τη διαδρομή και τις κινήσεις όλων των εμπλεκομένων στην αιματηρή καταδίωξη του Περάματος.

Ο υπαστυνόμος αναφέρεται από την αρχή μέχρι το τέλος της καταδίωξης, πώς προσπάθησαν αρχικά να σταματήσουν το όχημα, αλλά και στη στιγμή που τους εμβόλισε και άρχισαν οι πυροβολισμοί που κατέληξαν σε έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Όπως χαρακτηριστικά καταθέτει είδε τη μηχανή ενός αστυνομικού να σφηνώνεται κάτω από το αυτοκίνητο και συναδελφους του να γλιτώνουν τη τελευταία στιγμή ενώ άρχισε να πυροβολεί -όπως αναφερει -για να «ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο».

«…..Ερχόμασταν από το Χαϊδάρι προς το Αιγάλεω. Λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση της Ιεράς Οδού με την Θηβών είδαμε την ομάδα 501 η οποία βρισκόταν στη διασταύρωση καθώς και το όχημα που μας είχε διαβιβαστεί πως ακολουθεί ο υπαστυνόμος Γ. Το όχημα έστριψε δεξιά στην οδό Μπότσαρη και στη συνέχεια έκανε αριστερά στην Καποδιστρίου. Μετά βγήκε στην Ιερά Οδό και λίγο παρακάτω έστριψε αριστέρα στην Πλαστήρα. Εμείς το ακολουθήσαμε με φωτεινά και ηχητικά σήματα. Μετά την οδό Πλαστήρα έστριψα πάλι αριστερά στην Σμύρνης στη συνέχεια μπήκε δεξιά στην Μοσχονησίων και βγήκε στην Κωσταντινουπόλεως και από εκεί βγήκε στη Θηβών με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Αθηνών.

Εμείς ακολουθήσαμε το αυτοκίνητο σε ικανή απόσταση ασφαλείας ώστε να μην εμπλακούμε κι εμείς σε κάποιο ατύχημα αλλά και να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν και την ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών της οδού. Κατά την κίνηση του το αυτοκίνητο έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και παραβιάζε συνεχώς τους σηματοδότες ενώ έκανε ελιγμό προσπαθώντας να μας εμβολίζει. Κάποια στιγμή καθώς κινούμασταν στη λεωφόρο Αθηνών μας προσπέρασε ένα αυτοκίνητο χρώματος κυπαρίσσι ή ποντίκι δεν θυμάμαι καλά. Το αυτοκίνητο αυτό πέρασε από τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης κι εμάς και το αυτοκίνητο που ακολουθούσαμε και μπήκε μπροστά από το λευκό αυτοκίνητο με σκοπό να το κλείσει το δρόμο με φρενάρισμα και να σταματήσει. Το λευκό αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του ακόμη και με μικρότερη ταχύτητα.

Φτάνοντας στην έξοδο της λεωφόρου Αθηνών για λεωφόρο Σχιστού εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήδη το δρόμο και έτσι δεν μπόρεσε να συνεχίσει και αναγκάστηκε να πάρει την δεξιά έξοδο για λεωφόρο Σχιστού. Από εκεί και κατέληξε στην οδό Ελπίδος. Ανεβαίνοντας Ελπίδος στο τέλος της οδού επιχείρησε να κατευθυνθεί αριστερά στην οδό Φρίξου αλλά την πορεία του εμπόδισε ένα αστικό λεωφορείο το οποίο κατέβαινε την οδό. Έτσι το άσπρο αυτοκίνητο αναγκάστηκε να σταματήσει και να παραμείνει για δύο έως 3 δευτερόλεπτα.

»Σταματήσαμε κι εμείς από πίσω. Εγώ πήδηξα από τη μηχανή και ξεκίνησα να δίνω εντολές, φωνάζοντας. Οι επιβαίνοντες από το όχημα με τα χέρια ψηλά πλην όμως ο οδηγός του οχήματος έβαλε όπισθεν και εμβόλισε τη μοτοσικλέτα του υπαρχιφύλακα και συνέχεια του οδηγού μου αστυφύλακα στις οποίες επέβαιναν τα άτομα αυτά. Συνέχισε την οπίσθια πορεία του μετά τον εμβολιασμό και της δεύτερης μοτοσυκλέτας και προσπάθησε να πατήσει κι εμένα που ήμουν πεζός εκείνη τη στιγμή. Δεν κατάφερε να με χτυπήσει διότι βγήκα από την πορεία του οχήματος του. Μετά από εμένα το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και έναν ειδικό φρουρό όποιος πήδηξε και ξέφυγε από την πορεία. Παρόλα αυτά όμως τραυματίστηκε και αυτός.

»Στη συνέχεια το αυτοκίνητο έκανε ένα απότομο ελιγμό και γύρισε κάθετα στην οδό Ελπίδος χτυπώντας τη μοτοσικλέτα ενός ακόμη ειδικού φρουρού με αυτόν πάνω όμως πρόλαβε και πήδηξε από τη μηχανή του. Του δίναμε εντολές φωνάζοντας να σταματήσει το αυτοκίνητο και να βγουν έξω πλην όμως ξανά δεν υπάκουσε. Εν συνεχεία ξεκίνησε να κινείται προς τα κάτω στην οδό Ελπίδος και λίγα μέτρα παρακάτω έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα εμβόλισε μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο υπαρχιφύλακας ρίχνοντας τον κάτω. Η μοτοσυκλέτα σφηνώθηκε κάτω από το αυτοκίνητο αλλά συνέχισε την πορεία του για να πατήσει το συνάδελφο ο οποίος βρισκόταν στο οδόστρωμα με προφανή σκοπό να τον σκοτώσει προκειμένου να ξεφύγει. Ταυτόχρονα στο εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου βρισκόταν και ένας ακόμη συνάδελφος κατά του οποίου επίσης με σκοπό να τον παρασύρει κι αυτόν για τον ίδιο λόγο.

»Όταν εμβόλισε τα δύο πρώτα δίκυκλα καταλάβαμε ότι ο οδηγός του οχήματος θα έκανε τα πάντα για να διαφύγει ακόμη και σκοτώνοντας αστυνομικούς που θα βρίσκονται στην πορεία. Τότε από το φόβο μου και την ταραχή μου ότι θα σκότωνεπροκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή τους, και μη έχοντας άλλο τρόπο να σταματήσουμε το όχημα, πυροβόλησα. Σημάδεψα το αυτοκίνητο τους προκειμένου να ακινητοποιηθεί. Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς βγήκε ο συνοδός από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει στην οδό Ελπίδος. Τότε εγώ ευρισκόμενος στην δεξιά μεριά του, δηλαδή τη μεριά του συνοδηγού πυροβόλησα ξανά, σημαδεύοντας το αυτοκίνητο προκειμένου να το ακινητοποιήσω και να σώσω τη ζωή τους καθώς δεν είχε σταματήσει την πορεία του. Θέλω να σας πω ότι εκτός από εμένα και άλλοι συνάδελφοί μου πυροβόλησαν το αυτοκίνητο με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Πυροβόλησαν μαζί με μένα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε το προσεγγίσαμε και βγάλαμε τους δύο επιβαίνοντες από αυτό. Τον οδηγό του οχήματος τον τράβηξε ο υπαρχιφύλακας».

Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ

Τις καταθέσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από την καταδίωξη και τα όσα συνέβησαν στο Πέραμα έφερε επίσης στο φως το CNN Greece.

Οι αστυνομικοί περιέγραψαν πώς ξεκίνησε η καταδίωξη και πώς άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του λευκού αυτοκινήτου όταν ο οδηγός του εμβόλισε τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Το αποτέλεσμα ήταν ένας νεκρός και ένας τραυματίας ενώ αναζητείται και το τρίτο άτομο που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι καταθέσεις τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματιστηκε σε βάρος τους για ανθρωποκτονία.

Συγκεκριμένα ένας από τους αστυνομικούς αναφέρει:

«…Αφού λοιπόν ακούσανε ότι το όχημα κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Αθηνών αποφασίσαμε με τους άλλους συναδέλφους να κατευθυνθούμε κι εμείς προς το σημείο για να ενισχύσουμε τους συναδέλφους που ακολουθούσαν το όχημα. Εμείς εκείνη τη στιγμή με την ομάδα βρισκόμαστε στην λεωφόρο Αθηνών με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Θηβών. Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση με την λεωφόρο Θηβών και στρίψαμε δεξιά με κατεύθυνση προς το Αιγάλεω, την ίδια στιγμή είδαμε στο απέναντι ρεύμα ένα λευκό όχημα να κατευθύνεται προς Περιστέρι. Αμέσως κάναμε αναστροφή και ακολουθήσαμε την πορεία του. Το όχημα αυτό έστριψε αριστερά στην λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι.

«Όταν εντοπίσαμε το όχημα είδαμε επίσης ότι το ακολουθούσαν ακόμη τρεις υπηρεσιακές μηχανές κάνοντας χρήση των ηχητικών τους αλλά και του φάρου. Όταν μπήκαμε κι εμείς στη λεωφόρο Αθηνών ενσωματωθήκαμε με τις υπόλοιπες ομάδες και ήμασταν συνολικά πέντε μηχανές.

«Έπεσα σε μια αυλή σπιτιού για να γλιτώσω»

«Επειδή εμείς ακολουθούσαμε από σχετικά κοντινή απόσταση είδαμε ότι σχεδόν αμέσως το λευκό αμάξι σταμάτησε την πορεία του. Εμείς πλησιάσαμε αρκετά κοντά και ξαφνικά βλέπουμε το λευκό αμάξι να κινείται με όπισθεν προς το μέρος μας», συνεχίζει την κατάθεσή του ο αστυνομικός και προσθέτει:

«Εκείνη τη στιγμή με την φορά που ερχόταν πίσω εμβόλισε τις πρώτες δύο μηχανές που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό. Επειδή τρόμαξα πολύ με τη μηχανή όπως ήμουνα για να προλάβω μήπως και με χτυπήσει το όχημα που έκανε πίσω, έπεσα με ταχύτητα σε μία αυλή διπλανού καταστήματος που υπήρχε στο σημείο.

«Όπως μπήκα στην αυλή πήδηξα από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση και η μηχανή έφυγε μόνη της. Ο συνοδός μου είχε πηδήξει πριν να στρίψω για την αυλή για να προστατευθεί όταν σηκώθηκα από εκεί που βρέθηκα είδα το αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μου με την όπισθεν και κάνοντας ελιγμούς.

«Πυροβολούσαμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου»

«Στη συνέχεια, όπως και πριν, προσπάθησε να φύγει προς τα κάτω κάνοντας αναστροφή αλλά δεν μπορούσε γιατί τον εμπόδισε μία μηχανή που είχε σφηνωθεί μπροστά από το όχημα. Το όχημα δηλαδή είχε πατήσει την μηχανή και γι’ αυτό δυσκολευόταν να την περάσει από πάνω. Μάλιστα πιστεύω αυτός ήταν ο λόγος που ένας από τους συναδέλφους σώθηκε αφού βρήκε την ευκαιρία να συρθεί ουσιαστικά και να απομακρυνθεί από το μπροστινό μέρος του αμαξιού.

«Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι εμείς καθώς βλέπαμε τον οδηγό να προσπαθεί να χτυπήσει το συνάδελφο μας προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον προειδοποιήσαμε και τον κάλεσα πολλές φορές να σταματήσει το όχημα πράγμα που δεν έκανε αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Δεν θυμάμαι πόσοι από εμάς έριξαν. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα αλλά νομίζω ότι πρέπει να ήταν μία φορά.»

Να σημειωθεί ότι συνολικά κατηγορούνται επτά αστυνομικοί.

«Είχα φοβηθεί για τη ζωή μου και τη ζωή των συναδέλφων μου»

Ακόμα ένας άλλος αστυνομικός καταθέτει:

«… Η μηχανή του συναδέλφου σφηνώθηκε κάτω από το λευκό αυτοκίνητο και ευτυχώς μειώθηκε η ταχύτητα του. Ο συνάδελφος που έπεσε προσπάθησε έρποντας να φύγει από την πορεία του οχήματος και να γλιτώσει από τα χειρότερα. Έπεσα κάτω και όταν σηκώθηκα είδα το όχημα που ερχόταν κατά πάνω μου. Για καλή μου τύχη με τη μοτοσικλέτα του συναδέλφου σφηνωμένη από κάτω δεν μπόρεσε να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Φωνάζαμε όλοι συνάδελφοι σε αυτούς που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο “αστυνομία ακίνητοι”, αλλά αυτοί συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να μας εξουδετερώσουν. Εκείνη την ώρα άκουσα ήδη τους πρώτους πυροβολισμούς από τους συναδέλφους προς το αυτοκίνητο».

«Τράβηξα και εγώ το όπλο μου και άρχισα να πυροβολώ προς την δεξιά μπροστά ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου. Είχα φοβηθεί τόσο για τη ζωή μου όσο και τη ζωή των συναδέλφων μου που βρίσκονταν γύρω μου και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σταματήσει το αυτοκίνητο.

«Άμα συνέχιζε και δεν σταματούσε σίγουρα θα είχε χτυπήσει και τους άλλους συναδέλφους που ανέβαιναν την οδό Ελπίδος και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Στο σημείο αυτό θέλω να σας επαναλάβω ότι όλοι συνάδελφοι έδιναν εντολές και φώναζαν δυνατά στον οδηγό του οχήματος να σταματήσει την πορεία του.

Πηγή:

https://www.cnn.gr/ellada/story/286829/apokleistiko-cnn-greece-ayti-einai-olokliri-i-katathesi-toy-ypastynomoy-tis-omadas-dias

Αφήστε μια απάντηση