«Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα: Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδα, όπου η πορεία της πανδημίας δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις.

Δραματική είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αφού η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 98% με τον κορονοϊό να «σαρώνει» την πόλη. Όπως μετέδωσε το MEGA, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία του με πλήρεις κλίνες στις ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που αδειάζουν και άλλες κλινικές προκειμένου να διατεθούν για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Η κλινική «Άγιος Δημήτριος» έδωσε 11 κρεβάτια και αναμένεται να δώσει και την Παθολογική κλινική, ενώ το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» διέθεσε την Παιδιατρική κλινική προκειμένου να γίνει κλινική Covid.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα, 28/10 έως τις 8 το πρωί, στην εφημερία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ενώ οι γιατροί απευθύνουν έκκληση σε όσους δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, να το πράξουν.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε διασωληνωμένους στα χειρουργεία που περιμένουν για κρεβάτι στις ΜΕΘ. Η κατάσταση είναι τραγική και η κατάσταση είναι ίδια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μιλήσαμε για αεροδιακομιδές αλλά η κατάσταση είναι των ασθενών είναι τόσο σοβαρή που φοβόμαστε ότι θα επιδεινωθεί κατά την μεταφορά».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, την κατάσταση με την αφόρητη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Καπραβέλος, χαρακτήρισε ακόμα την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ως «μαύρη», εξηγώντας ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κατά πολύ το «κόκκινο» με το οποίο απεικονίζεται στον χάρτη του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι το παιχνίδι έχει χαθεί σε επίπεδο κοινωνίας από την στιγμή που κανείς πλέον δεν τηρεί τα μέτρα και δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί. «Χαλαρώνοντας τα μέτρα πάμε να μιμηθούμε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία οι οποίες όμως έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πάνω από 80% και παρόλα αυτά πιέζονται», τόνισε ολοκληρώνοντας.

Θεσσαλονίκη: Ήπια αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ

Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

– Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.

– Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

«Βράζει» από κρούσματα η Ημαθία

Επιβαρυμένη είναι και η Ημαθία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 113 νέα κρούσματα κορονοϊού. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στα δύο νοσοκομεία του νομού, στη Βέροια και στη Νάουσα, νοσηλεύονται 64 ασθενείς, ενώ τέσσερις από τις έξι ΜΕΘ είναι γεμάτες με διασωληνωμένους. Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμες μόλις 12 κλίνες σε όλο τον νομό Ημαθίας.

Στο «κόκκινο» η Ελλάδα– 21 περιοχές στον κλοιό του κορονοϊού

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας σταδιακά «κοκκινίζει», με 21 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) επί του παρόντος στο χρώμα που έχει αποσυνδεθεί από τη λήψη περιοριστικών μέτρων και πλέον λειτουργεί ως προειδοποίηση προς κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών για μεγαλύτερη προσοχή και τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας.

Από τα 20.623 κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες στην επικράτεια, τα 14.818 αφορούν τις κόκκινες περιοχές και ειδικότερα τις ΠΕ: Θεσσαλονίκης (3.748), Λάρισας (1.765), Μαγνησίας (1.075), Τρικάλων (401), Ημαθίας (843), Πιερίας (693), Καρδίτσας (215), Ζακύνθου (112), Αρκαδίας (364), Αχαΐας (742), Μεσσηνίας (583), Έβρου (616), Ξάνθης (464), Καβάλας (277), Δράμας (503), Σερρών (619), Κιλκίς (439), Χαλκιδικής (272), Πέλλας (576), Καστοριάς (121) και Ιωαννίνων (360).

Εντούτοις και στην Αττική παρατηρείται ανοδική πορεία στις νέες λοιμώξεις κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. Ήδη από τις 19 Οκτωβρίου, η ημερήσια διασπορά στο λεκανοπέδιο ξεπέρασε τα 700 κρούσματα πέντε φορές με αποκορύφωμα τα 841 χθες, 26 Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωσε 4.774.

Ανησυχία πλέον προκαλεί και η Κρήτη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για δεύτερη ημέρα, με 119 χθες και 106 σήμερα εκ των οποίων 50 στην ΠΕ Ηρακλείου, 9 στην ΠΕ Ρεθύμνου, 18 στην ΠΕ Χανίων και 9 στην ΠΕ Λασιθίου. Υπενθυμίζεται ότι, στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων αποκάλυψαν έκρηξη του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Άγιου Νικόλα (+247%), των Χανίων (+200%), του Ηρακλείου (+109%) και του Ρεθύμνου (+118%).

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1247578/kampanaki-gia-ti-voreia-ellada-rekor-eisagogon-sta-nosokomeia-tis-thessalonikis-kai-tis-hmathias

Αφήστε μια απάντηση