Κορονοϊός: Χάθηκε ο έλεγχος – Δραματική αύξηση διασωληνώσεων

Μια ανάσα από τους 400 είναι ο διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ από τις αρχές Ιουνίου. Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών για λήψη μέτρων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων ασθενών. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 391 διασωληνωμένους, που αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιούνιου. Μάλιστα τότε η τάση ήταν καθοδική ενώ τώρα δείχνει σαφώς μια πορεία προς υψηλότερα νούμερα.

Η Κυβέρνηση σημειώνει πως παρά τους αριθμούς αυτούς η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη σαν την περσινή λόγω του εμβολιασμού. Την ίδια μέρα πέρυσι είχαμε όμως μόλις 108 διασωληνωμένους δηλαδή σχεδόν το 1/4 των σημερινών. Η κατάσταση μετά από τότε ξέφυγε δραματικά και φτάσαμε κατά το δεύτερο κύμα του προηγούμενου Νοεμβρίου στις 622 διασωληνώσεις με το ΕΣΥ να πιέζεται δραματικά.

Δυστυχώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η κατάσταση παρά τον εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα άσχημη και πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε χειρότερη. Ήδη σε όλη τη χώρα οι 8 στις 10 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένες.

Να σημειώσουμε δε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων όπως και των νεκρών θεωρούνται οι σκληροί δείκτες της επιδημίας και θεωρούνται πιο αντιπροσωπευτικοί για το κατά πόσο η επιδημία κινείται επιθετικά. Χθες επίσης είχαμε 31 νεκρούς αλλά φαίνεται πως σταδιακά όπως περνούν οι μέρες και με την τάση να αυξάνονται οι διασωληνώσεις θα δούμε και περισσότερους. Πέρυσι την ίδια ημέρα οι νεκροί ήταν μόλις 10 για να φτάσουν το τέλος Νοέμβρη στους 120.

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει πλέον, καθώς έχουμε παγιώσει 3400 νέα κρούσματα καθημερινά με τις νέες εισαγωγές να κινούνται σε πάνω από 250. Και οι νοσηλείες αποτελούν έναν αντικειμενικό δείκτη καθώς αν θεωρήσουμε πως το 10% των συγκεκριμένων ασθενών θα χρειαστεί διασωλήνωση, τότε καθημερινά θα έχουμε πάνω από 25 νέες διασωληνώσεις τη μέρα. Το ΕΣΥ θα βρεθεί και πάλι γρήγορα μπροστά στον κίνδυνο να γίνει και πάλι σύστημα μόνο για covid.

Επισημάνσεις Παυλάκη

Δυσοίωνες είναι και οι αναφορές του στον ΣΚΑΪ του κ. Γιώργου Παυλάκη, γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα. “Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο τα κρούσματα είναι ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. ‘Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια” , συμπλήρωσε

“Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος”, προειδοποίησε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. “Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;” διερωτήθηκε.

ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/ygeia/koronoios-chathike-o-elegchos-dramatiki-ayxisi-diasolinoseon.9404846.html?utm_term=Autofeed&utm_campaign=eb&utm_medium=referral&utm_source=Facebook#Echobox=1635485165

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση