Η επιδημιολογική εικόνα και κυρίως η κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο ημέρες θα κρίνει εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στρατηγική που έχει χαράξει για την αναχαίτιση της πανδημίας ή αν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Η πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία, με τις εφιαλτικές προβλέψεις για διασωληνωμένους και θανάτους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, για τα οποία υπάρχουν ήδη εισηγήσεις από τους Επιστήμονες. Υπό τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση επικεντρώνει τη στρατηγική της στη στήριξη του ΕΣΥ και στην επιχείρηση «πειθούς» στους ανεμβολίαστους.
«Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν»
«Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από το προηγούμενο Σάββατο, από όλους.
Η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν την προσδοκία ότι ως τα Χριστούγεννα θα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση περίπου μισό εκατ. πολίτες. Αν στην εξίσωση προστεθούν και εμβολιασμοί πολιτών με την 3η δόση αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αντισώματα, υπολογίζεται ότι η ανοσία της αγέλης θα αυξηθεί σε ένα σημαντικό βαθμό.
Από την 1η Νοεμβρίου έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με την 1η δόση 175.000 πολίτες, από 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 185%), και αντίστοιχα 275.000 ραντεβού για την 3η δόση από 94.000 (αύξηση 200%). Αύξηση που αποδίδεται στην έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών για τους ανεμβολίαστους.
Έτοιμα τα σχέδια επίταξης ιδιωτών γιατρών
Τα σχέδια πρόσκλησης και τα σχέδια επίταξης για ιδιώτες γιατρούς είναι έτοιμα στο συρτάρι του υπουργού Υγείας. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία, προκειμένου να συνδράμουν στις «δύσκολες» εφημερίες και στην αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.
Θα χρειαστούμε κόσμο σίγουρα εκτιμά ο Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία με τα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, υπάρχει ανταπόκριση…
Το «ταμείο» θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, υπό τον φόβο, που εκφράζεται από τους Επιστήμονες, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων να αποτυπωθεί και σε νοσηλείες.
Αυτή τη στιγμή σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, αναπτύσσονται και άλλες κλίνες covid ή μετατρέπονται non covid κλίνες σε covid κλίνες, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντέξει. Παράλληλα με τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στο τραπέζι είναι και οι μεταφορές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών, εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές 2.000 απλές covid κλίνες σε όλη την Ελλάδα.
Κάθετο «όχι» σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Κάθε συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει φύγει από το τραπέζι, τουλάχιστον σε αυτό το timing, καθώς όπου έχει εφαρμοστεί δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορίου, όταν του ετέθη θέμα επέκτασης και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να τους το ξέκοψε κατηγορηματικά. Στην πραγματικότητα τους «πέταξε τη μπάλα» πίσω. Η κυβέρνηση απαντά πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό. Είτε με τα εμβόλια, είτε με συχνά διαγνωστικά τεστ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι ακόμη και στους υγειονομικούς, όπου επιβλήθηκε η υποχρεωτικότητα, όσοι βγήκαν σε αναστολή συνέχισαν να αποφεύγουν τον εμβολιασμό.
Ακόμη και στην Ελληνική Αστυνομία, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι περίπου στο 30%, η κυβέρνηση δεν συζητά θέμα υποχρεωτικότητας, καθώς δεν εκτιμά ότι θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό, και επιπλέον αυτή τη στιγμή η παρουσία όλων των δυνάμεων είναι αναγκαία για δημόσια ασφάλεια αλλά και τους ελέγχους για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.
Ποια η «κόκκινη γραμμή» για νέα μέτρα;
Μόνο αν και εφόσον καταγραφεί εκρηκτική αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους – κάτι που συνεπάγεται και κίνδυνο για αύξηση των θανάτων – και αν τα νοσοκομεία κινδυνεύσουν τα «κρασάρουν», τότε μόνο θα βγει από το συρτάρι το Plan B΄, το οποίο είναι έτοιμο για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή. Στόχος είναι τυχόν νέα μέτρα να αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους.
«Η κατάσταση είναι δυναμική και αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους χώρους, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε. Πάντως, οι γενικές μας κατευθύνσεις εξακολουθούν να είναι αυτές τις οποίες έχουμε ξεκαθαρίσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν θέλουμε η χώρα να ξανακλείσει» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή / Φωτογραφίες: newsit.gr