Σπήλιος Λιβανός: 21 αρδευτικά έργα ύψους 4 δις ευρώ που αλλάζουν τον «χάρτη» στην αγροτική παραγωγή μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0»- Καλύπτουν 1,3 εκατ. στρέμματα- Παρουσιάσθηκαν τα πρώτα οκτώ έργα

Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε εκδήλωση στην Αθήνα ο κ. Λιβανός και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης παρουσίασαν τα πρώτα 8 από συνολικά 21 αρδευτικά έργα, συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα το οποίο θα γίνει μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αποτελεί, όπως σημείωσε, ένεση ανάπτυξης για ολόκληρες περιοχές αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μας. Κι αυτό γιατί μέσω της καλύτερης άρδευσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη παραγωγή και αυξάνεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών.

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό όχι μόνο για την παρουσία του αλλά και για την έμπρακτη στήριξή του και για τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος και η Κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο.

«Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές,  αντίστοιχης σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη με αυτό των αεροδρομίων και των εθνικών οδών», τόνισε κατά την ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ, προσθέτοντας ότι το αρδευτικό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, καθώς τα αρδευτικά δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη νερού και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν, καθώς το νερό συνιστά έναν πολύτιμο φυσικό πόρο.

«Με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», θεμελιώνουμε την αγροτική ανάπτυξη δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές και ταυτόχρονα μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 

Με αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής εκκινούμε μια δυναμική αναπτυξιακή δραστηριότητα θέτοντας στο επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη. Δημιουργούμε, έτσι, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αναπτύξει τις απαραίτητες συνέργειες με άλλους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εστίαση, και να αποτελέσει κινητήριο μοχλό προόδου και εξέλιξης. Καθιστούμε τον αγροτικό τομέα κεντρικό πυλώνα για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου» σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Ανέδειξε, δε, τη σημασία που έχουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής για τη χώρα μας και την αγροτική οικονομία, λόγω της  άνισης κατανομής των υδατικών πόρων, της  γεωμορφολογίας και του νησιωτικού συμπλέγματος.

Σήμερα, στη χώρα μας η γεωργία αποτελεί τον κύριο καταναλωτή νερού, καθώς το 80% των υδατικών πόρων χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα

η μέση ετήσια αρδευτική ζήτηση φτάνει το 600 m3/στρέμμα. Ταυτόχρονα, πάνω από το 90% των επιφανειακών απορροών των υδάτων καταλήγει στη θάλασσα.

Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» εμφορείται από όλα τα δομικά χαρακτηριστικά και τα αξιολογικά στοιχεία ενός απόλυτου στρατηγικού σχεδίου: οραματισμό, τεκμηρίωση και αξιοπιστία, θεσμική θωράκιση, μακροπρόθεσμους στόχους, ρεαλισμό, εφαρμογή και επικαιροποίηση, οδικό χάρτη για την υλοποίηση και εκτελεσιμότητα και τέλος σαφή οικονομική αποτύπωση.

Τα μεγέθη και οι αριθμοί άλλωστε είναι αποκαλυπτικοί. Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις. € (1.628.839.015 €).  Η μέση διάρκεια λειτουργίας τους υπολογίζεται στα 25 έτη, με το συνολικό κόστος (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας να ξεπερνά τα 4 δισ. € (4.072.097.538 €).

Τα έργα καλύπτουν το σύνολο της περιφέρειας, με τα αρδευόμενα στρέμματα να φτάνουν  συνολικά τα 1.352.565. 

Όπως είπε ο κ. Λιβανός τα 21 έργα έχουν χωριστεί σε τρία πακέτα, το πρώτο εξ αυτών παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει οκτώ (8) από αυτά.  

Συγκεκριμένα τα 8 αυτά έργα είναι:

1) Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης) 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 203.000.000€ 

• Αρδευόμενα  στρέμματα:  50.000  στρεμ.  ΠΑΡΟΥΣΑ  ΦΑΣΗ  /  200.000  στρεμ.  ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

• Ωφελούμενοι αγρότες 5.000 / 20.000 ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού  

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 114.000.000€ 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 115.000 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 5.750  

3) Λιμνοδεξαμενή  Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε 

υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου) 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 18.518.362€ 

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 840.000 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 4.125 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 500 

4)  Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου) 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.044.385€ 

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 1.705.000 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 10.450 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 1.050 

5)  Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας) 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€ 

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 11.000.000 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 3.500 

6)  Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού  και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας) 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.397.000€ 

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 2.500.000 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 10.000 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 1.000  

7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας , Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 23.005.200€ 

• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 3.760.000 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 6.000 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 600 

8) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας 

• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 88.066.645€ 

• Αρδευόμενα στρέμματα: 74.650 στρεμ. 

• Ωφελούμενοι αγρότες 3.730

Σημειώνεται ότι για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του τεράστιου αυτού προγράμματος, έχει εργαστεί και εργάζεται μια ομάδα ανθρώπων, την οποία ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε θερμά. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τους  πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πίστεψαν σε αυτό το πρόγραμμα και εργάστηκαν για την κατάρτισή του. 

Επίσης, τον (νυν) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον (νυν) Υπουργό Εσωτερικό Μάκη Βορίδη και τον (νυν) Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου καθώς και τους υπουργούς Αναπληρωτές Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Νικ. Παπαθανάση

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος  Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  «Ύδωρ 2.0» το οποίο χαρακτήρισε μεταρρυθμιστικό, καθώς αλλάζει ο τρόπος άρδευσης στην Ελλάδα.  Σημείωσε ότι θα κινητοποιηθούν μέσω του προγράμματος πολλά κεφάλαια και ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μεγάλη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Όπως τόνισε, το στοίχημα για τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο και η επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον αγροτικό κόσμο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο υπουργός Αναπληρωτής Ανάπτυξης κ. Νίκος  Παπαθανάσης  είπε ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά αλλαγής προς ένα παραγωγικό μοντέλο και πράσινο μέλλον και τόνισε ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Περιέγραψε τον τρόπο μέσα από τον οποίο ένα έργο μπορεί να ενταχθεί στα ΣΔΙΤ  και ανέφερε τα οφέλη που υπάρχουν μέσω από τον συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής. Μεταξύ άλλων ανέφερε τη διασφάλιση του χρόνου και της ποιότητας κατασκευής των έργων.  Στόχος, είπε ο κ. Παπαθανάσης, μέσω των συγκεκριμένων έργων είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιστρέψουμε το brain drain.

Ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης  αναφέρθηκε στην υλοποίηση του ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το Εθνικό ΠΔΕ.

Στόχος, όπως είπε, είναι  η ολοκλήρωση ενός βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και μετριασμού των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, εντός των χρονικών περιορισμών του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, με άμεσης προτεραιότητας δημόσια έργα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και των αγροτικών περιοχών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμένος, οι Υπουργοί, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης,  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Χρ. Στυλιανίδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης  και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και Κώστας Φραγκογιάννης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσιρας και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, και Σίμος Κεδίκογλου καθώς επίσης Βουλευτές και Γενικοί Γραμματείς.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση