ΧΥΤΑ

Πληροφορούμαστε ότι ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε να μετατρέψει τον ΧΥΤΑ,  σε Κέντρο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  και ήδη δόθηκε εντολή προς τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν άμεσα την εναπόθεση των απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα αδειάζουν στο χώρο του ΧΥΤΑ και ακολούθως  τα απορρίμματα θα μεταφορτώνονται για άλλους ΧΥΤΑ, οι οποίοι θα έχουν εγκρίνει την παραλαβή τους.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις :

  1. Θα πρέπει να υποβληθεί μελέτη τροποποίησης της ισχύουσας ΑΕΠΟ, που θα προβλέπει την λειτουργία ΣΜΑ εντός του χώρου, του ΧΥΤΑ του Δήμου μας.
  • Η μεταφόρτωση των απορριμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ, είναι νόμιμη   εφόσον ο χώρος του ΧΥΤΑ είναι αδειοδοτημένος.

Εξ όσων γνωρίζουμε και αν κάνουμε λάθος προκαλούμε τον Δήμο να μας διαψεύσει με στοιχεία, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρούται.

Εάν με το πρόσχημα της δημιουργίας ΣΜΑ, επιχειρείτε να συνεχίσετε κρυφά, την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ,  δεδομένου ότι θα εναποτίθενται 16.000 τόνοι το χρόνο και θα μεταφορτώνονται μόνο ένα μικρό μέρος  από αυτούς, τότε θα  βρείτε και εμάς και την κοινωνία απέναντι.

Σε επιτόπια επίσκεψη των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας, διαπιστώσαμε την πλήρη καταστροφή και την φωτιά να σιγοκαίει ακόμη. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει νόμιμα ό ΧΥΤΑ.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε την συνέχιση της παρανομίας,  ούτε την περαιτέρω  περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής  για τα επόμενα χρόνια.

Ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Συμεών  και οι γύρω περιοχές, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος του δήμου.

Πριν επιχειρήσετε λοιπόν κύριε Δήμαρχε να πιέσετε ξανά τους εργαζόμενους να παρανομήσουν, μεταφέροντας τα σκουπίδια στον παράνομο ΧΥΤΑ, η να τους φορτώσετε με ευθύνες που δεν τους αναλογούν, σκεφτείτε το καλά. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέτρο για να αποτρέψουμε το έγκλημα.

Εάν η δημοτική αρχή επιθυμεί πραγματικά την επίλυση του προβλήματος και με το δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει,  θα πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, τοπικών κοινοτήτων, εργαζομένων και κάθε άλλου εμπλεκόμενου ώστε όλοι μαζί, αφενός να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να βρούμε την άμεση, νόμιμη προσωρινή λύση, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί τις ευθύνες.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Το γραφείο Τύπου

Μεσολόγγι 11/11/2021

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση