Έμποροι από την Αιτωλοακαρνανία φέσωσαν αγρότες σε Φάρσαλα και Λάρισα

Σε χρηματική ποινή μετατράπηκε τελικά η ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών που επέβαλε προχθές το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας σε 67χρονο έμπορο, κατηγορούμενο για απάτη, πλαστογραφία και για σύσταση συμμορίας.

Ο 67χρονος εκτελούσε «χρέη οδηγού» σε 72χρονο που συστήνονταν ως μεγαλέμπορος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, επιτυγχάνοντας έτσι να εξαπατήσει -επτά κατά την ΕΛ.ΑΣ.- Λαρισαίους αγρότες, από τους οποίους απέσπασαν τόνους κριθαριών και καλαμποκιού, αφήνοντας «φέσι» ύψους 37.000 ευρώ, καθώς οι επιταγές αποδείχτηκαν πλαστές.

Ο 72χρονος δήλωνε επίσης ψεύτικο όνομα καθώς συστηνόταν ως μεγαλέμπορος από τη Θεσσαλονίκη, μόνο που όταν κάποια από τα θύματα αναζήτησαν την έδρα της «μεγάλης επιχείρησης» στο όνομα της οποίας εκδόθηκαν οι επιταγές, μεταβαίνοντας στη Βόρεια Ελλάδα, «βρήκαμε ένα χωριό με πέντε σπίτια» όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε προχθές αγρότης από χωριό των Φαρσάλων.

Οι δύο έμποροι, όπως αποδείχτηκε από την αστυνομική έρευνα, καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία, με τον 72χρονο που δήλωνε ψεύτικο όνομα να εκδίδει επιταγές από πλαστό μπλοκ επιταγών. «Είχε επικοινωνιακό χάρισμα» όπως κατέθεσε χθες άλλος παθών, προσθέτοντας ότι «κυκλοφορούσε με μια μαύρη Μερσεντές από την οποία» με διάφορες προφάσεις «δεν κατέβαινε ποτέ ο οδηγός που μας τον σύστησε ως «ανιψιό».

Μάλιστα σε μια μεταφόρτωση προϊόντων ο 72χρονος «έβγαλε χρήματα με άνεση και πλήρωσε 400 ευρώ, παραπάνω δηλαδή απ’ όσα έπρεπε» για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στα υποψήφια θύματά του. Όπως και τα κατάφερε τελικά, με εξαίρεση μια περίπτωση στην οποία δεν κατάφερε να εξαπατήσει Λαρισαίο κτηνοτρόφο, καθώς έγινε αντιληπτός στην προσπάθειά του να εξαγοράσει μοσχάρια.

ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Η απάτη των δύο εμπόρων αποκαλύφθηκε το 2015, όπως κατέθεσε χθες αστυνομικός, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν τρεις αγρότες, για να συλληφθούν τελικά οι κατηγορούμενοι στον Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου. Προσθέτοντας επίσης ότι οι έμποροι λάμβαναν προμήθεια, καθώς ενεργούσαν για λογαριασμό άλλων και πως πλήρωναν με πλαστές επιταγές.

«Εμφανίστηκε ως μεγαλέμπορος, ότι έκανε αγορές αγροτικών προϊόντων για την επιχείρηση της κόρης του, αλλά μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης μάθαμε πως μας έλεγε ψεύτικο όνομα» κατέθεσε αγρότης από τα Φάρσαλα. «Στην αρχή μας έδειξε μια γνήσια επιταγή και μας έπεισε. Από 17 λεπτά το κριθάρι, μας το αγόρασε 19 λεπτά και του πούλησα 120 τόνους. Μου έδωσε τρεις πλαστές επιταγές, περίπου 25.000 ευρώ». Όπως διευκρίνισε τα φορτία κριθαριού μεταφορτώθηκαν σε άλλα φορτηγά που περίμεναν έξω από το νεκροταφείο της Αμφιλοχίας.

«Όταν πήγα στην τράπεζα μού είπαν ότι οι επιταγές ήταν πλαστές» κατέθεσε άλλος αγρότης από τα Φάρσαλα. Επιπλέον παρατήρησε πως οι οδηγοί των φορτηγών απομακρύνονταν κατά τη μεταφόρτωση, προσθέτοντας τέλος πως, όταν «αναζητήσαμε την επιχείρησης της κόρης του» στη Θεσσαλονίκη «βρεθήκαμε σε ένα χωριό με πέντε σπίτια».

Άλλος αγρότης από χωριό της Λάρισας κατέθεσε πως οι δύο έμποροι, τον επισκέφτηκαν πλαισιωμένοι από άλλον, ντόπιο έμπορο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, πουλώντας βαμβάκι.

Εγγυόντουσαν μάλιστα για τη φερεγγυότητα της συναλλαγής και για να τον εξαπατήσουν, την επομένη «της αγοράς 27 τόνων καλαμποκιού, μου τηλεφώνησαν ότι κατατέθηκαν τα χρήματα στην τράπεζα» όπως και έγινε. Στη συνέχεια ανακάλυψε πως τον εξαπάτησαν με πλαστές επιταγές ύψους 5.000 ευρώ για αγορά κριθαριού. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε για την επαγγελματική πορεία του 67χρονου εμπόρου, ο οποίος δεν παρέστη προχθές κατά τη δίκη αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για την πλημμεληματική τους μορφή (σύμφωνα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα), όπως και για τη σύσταση της συμμορίας (με την ίδια μορφή).

Η υπεράσπιση τόνισε πως ο 67χρονος «δεν τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται», με το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας να τον κρίνει ένοχο επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, ποινή που μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Να σημειωθεί πως η μετατροπή -με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα-κακουργημάτων σε πλημμελήματα είχε ως αποτέλεσμα ο 67χρονος να πέσει χθες «στα μαλακά» αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών. Διευκρινίζεται πως ο έτερος 72χρονος «μεγαλέμπορος» έχει φυλακιστεί εκτίοντας ποινή κάθειρξης 10 ετών. Ποινή που του επιβλήθηκε ανυποστήρικτα και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα προχθές να εκδικαστεί μόνο η υπόθεση του 67χρονου εμπόρου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση