«Πρέπει να γίνουμε Κίνημα ξανά»

Νέος στην ηλικία, παλιός στο ΠΑΣΟΚ, με μακρά διαδρομή στο κόμμα. Από την ΠΑΣΠ και τη Νεολαία, μέχρι τη θέση του εκπροσώπου Τύπου που κατείχε ώσπου ανακοίνωσε ότι κατέρχεται υποψήφιος για την αρχηγία. Ο Παύλος Χρηστίδης μιλά σήμερα στην «Εφ.Συν.» και υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής «είναι η ελπίδα για να αλλάξουμε ξανά τις ζωές μας». Δηλώνει ότι η ανανέωση είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, ενώ αναφέρεται στις στιγμές που τον σημάδεψαν από την κοινή πορεία του με τη Φώφη Γεννηματά.

• Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας, τα οποία θεωρείτε ότι μόνο εσείς μπορείτε να εκφράσετε έναντι των συνυποψηφίων σας;

Πιστεύω στην πολιτική που γίνεται από κάτω προς τα πάνω, με πραγματικό ενδιαφέρον και λύσεις για τις αδικίες, τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Πιστεύω στην πολιτική που δίνει ευκαιρίες, πιστεύω στους πολιτικούς που κάνουν όσα λένε. Ενώνω τη φωνή μου με τις χιλιάδες ακόμη φωνές που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής είναι η ελπίδα για να αλλάξουμε ξανά τις ζωές μας.

• Προτάσσετε ως σημαντική την επανεκκίνηση, όπως λέτε, του χώρου σας αλλά και τη δυνατότητα να εκφραστεί η νέα γενιά. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε με ποιο τρόπο θα το καταφέρετε και αν η ανανέωση είναι μόνο ηλικιακό ζήτημα.

Η ανανέωση είναι πρωτίστως αξιακό, πολιτικό ζήτημα και δευτερευόντως γενεακό. Αν η νέα γενιά είχε δίκαιη και αναλογική πρόσβαση στις δομές εξουσίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν θα χρειαζόταν κανείς να μιλήσει για ανάγκη έκφρασης της νέας γενιάς. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο τη νέα γενιά. Πάνω από δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές γιατί θεωρούν τους πολιτικούς «διαχειριστές» και «εντολοδόχους συμφερόντων». Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει και γι’ αυτό προτάσσω τη δυνατότητα έκφρασης κάθε γενιάς ως αναπόδραστης ανάγκης. Θέλω να γίνω η φωνή αυτών των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά, δουλεύουν σκληρά κι όμως είναι συχνά αντιμέτωποι με τη φτώχεια.

Θέλω να δώσω φωνή στους ανθρώπους που νιώθουν ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά, λόγω της διαφορετικότητάς τους. Στην Ελλάδα του 2021 οι ευκαιρίες δεν είναι για όλους. Σκοπός μου είναι να εντάξω στην παράταξή μας το απίστευτο δυναμικό, τη γνώση και τις ιδέες που έχει η πιο χειραφετημένη νέα γενιά που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας. Η περιβαλλοντική κρίση, η κυκλική οικονομία και εκπαίδευση, η ανοιχτότητα (από τα ανοιχτά δεδομένα που δημιουργούν αξία μέχρι τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες), η δικαιοσύνη, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της δημοκρατίας που οικοδομείται με συστηματική δουλειά και ειλικρίνεια, είναι προτάγματα για μένα.

• Αν εκλεγείτε πρόεδρος, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εικόνας και των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής; Και γενικότερα, θεωρείτε την ενότητα κάτι διασφαλισμένο την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Δεν περιμένω το αποτέλεσμα των εκλογών για να λειτουργήσω ενωτικά. Λειτουργώ ενωτικά ήδη, γιατί με ενδιαφέρει η προοπτική της παράταξης. Γι’ αυτό, η καμπάνια μου απέχει από μίζερες επιθέσεις εναντίον των συνυποψήφιων μου. Η αντιπαράθεσή μου γίνεται με όρους πολιτικής και όχι με όρους προσωπικούς. Σέβομαι την πορεία του καθενός, όχι μόνο των συντρόφων που είναι συνυποψήφιοί μου, αλλά κάθε στελέχους και μέλους.

Η συνοχή διασφαλίζεται με την εργατικότητα και τη δουλειά, την οποία δεν φοβάμαι. Μια τεχνητή συνοχή συρραφής προσωπικών επιδιώξεων παλιών και νέων στελεχών δεν με αφορά – θα είναι έτσι κι αλλιώς εύθραυστη. Με αφορά η συνοχή που οικοδομείται από την κοινή δουλειά. Κι εγώ σκοπεύω να δουλέψω με τους πολύ άξιους ανθρώπους που έχει ο χώρος μας, για να γίνουμε η φωνή της αντιπολίτευσης που θα κρίνει την εξουσία, όπως οφείλει να κάνει κάθε αντιπολίτευση σε μια Δημοκρατία. Θα κρίνει γενναιόδωρα, προσφέροντας λύσεις και καλοδουλεμένες προτάσεις πολιτικής.

• Υπάρχουν υποψήφιοι που μιλούν για τη σημασία της προοδευτικής διακυβέρνησης και άλλοι οι οποίοι αμφισβητούν αυτή την προοπτική. Από την πλευρά σας, τι στάση σκοπεύετε να τηρήσετε αναφορικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες, με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας;

Αν ανιχνεύσουμε την ιστορία της δημοκρατίας πίσω στις αθηναϊκές της ρίζες, θα βρούμε την πόλη και τους πολίτες να είναι συνυφασμένοι στην ιδέα της πολιτείας. Ακόμη και τώρα, στον 21ο αιώνα, εκεί βρίσκεται η πραγματική πολιτική αρένα: όχι μόνο στους θεσμούς και τους μηχανισμούς της δημοκρατίας, αλλά και στον κόσμο που αυτοί προσπαθούν να διαμορφώσουν. Αυτό είναι προοδευτική διακυβέρνηση για μένα: διακυβέρνηση με σεβασμό στους θεσμούς και ανοιχτότητα στον κόσμο, ειδικά σε εκείνους των οποίων η φωνή ακούγεται λιγότερο. Η συζήτηση ετεροπροσδιορισμού του Κινήματος είναι πια προσβλητική. Δεν με αφορά μια τέτοια συζήτηση. Με τους πολίτες θέλω να κάτσουμε μαζί, να λύσουμε προβλήματα.

• Το 2018, σε ιδρυτικό συνέδριο αποφασίστηκε ο νέος φορέας να ονομαστεί Κίνημα Αλλαγής και τον Νοέμβριο του 2019 στο 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τα κομματικά του όργανα αντιστοιχήθηκαν με εκείνα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως το διάδοχο σχήμα. Για το αύριο, με ποιο όνομα θα πορευτείτε;

Το Κίνημά μας το καθοδηγούν αρχές, αξίες και ιδεολογία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ταυτότητά μας – είμαστε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με πίστη στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Προοδευτικοί Ελληνες έδωσαν περιεχόμενο και αξία στο «ΠΑΣΟΚ», εμείς δίνουμε περιεχόμενο και αξία στο Κίνημά μας σήμερα. Πιστεύω ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να γίνουμε Κίνημα ξανά, μαζί με τους πολίτες.

• Αποτελέσατε για χρόνια έναν από τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Ποια η πολιτική παρακαταθήκη που αφήνει και ποια ήταν η συμβουλή της που σας σημάδεψε το διάστημα που συμπορευτήκατε;

Η Φώφη Γεννηματά είναι ένα σύμβολο για κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα. Η τόλμη της, η αποφασιστικότητά της και η ενσυναίσθησή της έδωσαν προοπτική ξανά στην παράταξή μας. Δεν της άρεσαν οι «κοκορομαχίες» στον δημόσιο λόγο, και γι’ αυτό συνιστούσε ψυχραιμία. Καταλάβαινε, επίσης, ότι ακόμα και η πιο παράξενη συμπεριφορά ή αντίδραση ενός αντιπάλου συνέβαινε για κάποιο λόγο. Και γι’ αυτό μας καλούσε να μπούμε στα παπούτσια του άλλου, να καταλάβουμε γιατί αντιδρά έτσι. Μόνο με την κατανόηση και την ενσυναίσθηση μπορεί μια πολιτική αντιπαράθεση να είναι παραγωγική. Διαφορετικά εξελίσσεται σε αρένα εγωισμών, με αβέβαιο νικητή και βέβαιο ηττημένο τη Δημοκρατία και τον πολίτη.

Αυτή της η ενσυναίσθηση διαχεόταν παντού. Την έβλεπα με τα παιδιά των μεταναστών, με τους αρρώστους στα νοσοκομεία, με τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τη λάσπη στην Καρδίτσα. Νοιαζόταν γι’ αυτούς τους ανθρώπους, έφερνε τις λύσεις που μπορούσε στη Βουλή, δεν ήταν για εκείνη μια «φωτογραφία» στο παλμαρέ των χαμογελαστών στιγμών των περιοδειών της, όπως βλέπουμε να κάνουν άλλοι πολιτικοί. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην έγνοια της για την παράταξη: με τόσο κόπο και πυγμή απέναντι στα χτυπήματα, την κράτησε ενωμένη, τη μεγάλωσε, την άνοιξε στον κόσμο. Κι αυτή είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να τιμήσουμε όλοι.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/318964_prepei-na-ginoyme-kinima-xana

Αφήστε μια απάντηση