Πολυτεχνείο: Τα συμπεράσματα της ΕΛ.ΑΣ. για την «επέτειο χωρίς μολότοφ»

Ικανοποιημένα εμφανίζονται στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περιφρούρηση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Κάνουν λόγο για μία από τις πορείες με τα λιγότερα επεισόδια των τελευταίων ετών, καθώς με εξαίρεση την ένταση μετά το πέρας της καθιερωμένης πορείας στην πλατεία Εξαρχείων δεν σημειώθηκαν ταραχές.

«Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσει κάποιος είναι ότι δεν είδαμε μολότοφ. Από εκεί και πέρα όλες οι προσυγκεντρώσεις αλλά και η μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία ολοκληρώθηκαν χωρίς να πέσει ούτε μία πέτρα και χωρίς να πέσει ούτε ένα δακρυγόνο. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ήταν επιτυχής. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά να επέμβει η ομάδα Δράση μέχρι το τέλος της πορείας. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας επενέβησαν μόνο κατά τις βραδινές ώρες, όταν μία μικρή ομάδα ατόμων έκανε επεισόδια στην πλατεία Εξαρχείων», λένε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν τα αυστηρότερα μέτρα των τελευταίων πολλών ετών στο κέντρο της Αθήνας. Το Πολυτεχνείο τέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε αστυνομικό κλοιό, αμέσως μόλις ξεκίνησε η πορεία με την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία στην κορυφή. Δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο και ουσιαστικά το «σφράγισαν». Προληπτικά τοποθετήθηκε ακόμα και ο «Αίαντας» (υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ.) επί της οδού Στουρνάρη, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία Εξαρχείων.

Υπό αυστηρή επιτήρηση ήταν και το πολυάριθμο μπλοκ των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι αποχώρησαν από την πορεία κυριολεκτικά «περικυκλωμένοι» από διμοιρίες των ΜΑΤ. Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σημειώνουν ότι η πορεία ήταν το ίδιο μαζική με άλλες χρονιές, ωστόσο, παρέμεινε ειρηνική μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Μετά το τέλος της το «στοίχημα» για την Αστυνομία ήταν τι θα επακολουθήσει στα Εξάρχεια. Εκεί μία μικρή ομάδα κουκουλοφόρων βρήκε «χώρο» στην πλατεία, πέταξε πέτρες κατά των αστυνομικών και έβαλε φωτιές σε κάδους. Η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν να μην επιχειρήσουν στην πλατεία για όσο η κατάσταση ήταν «ελεγχόμενη». Τα επεισόδια εκεί δεν πήραν μεγάλη έκταση, ενώ εντύπωση προκάλεσε στους αστυνομικούς ότι δεν έπεσαν μολότοφ. Οι κουκουλοφόροι «αρκέστηκαν» στη ρίψη πετρών και στις φωτιές σε κάδους.

Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η ρίψη μολότοφ είναι πλέον κακούργημα. Το άρθρο 2 της σχετικής τροπολογίας έχει τίτλο «Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών». Ορίζει επί λέξει ότι «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών». Εκείνο πάντως που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η δεύτερη παράγραφος του σχετικού άρθρου, καθώς ως επιβαρυντική περίσταση που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια αναφέρεται η παρουσία σε δημόσια συνάθροιση.

Τέλος κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην πορεία και στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου παρατηρήθηκε ότι οι δρόμοι δίνονταν γρήγορα στην κυκλοφορία, όταν οι συγκεντρωμένοι αποχωρούσαν. Στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το άμεσο άνοιγμα των δρόμων αφενός διευκολύνει τους οδηγούς αφετέρου συμβάλλει στην ομαλοποίηση της ζωής στους δρόμους αυτούς και στον περιορισμό των επεισοδίων.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση