ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΚΑΛΑΚΗ

Το νέο βιβλίο του Μεσολογγίτη Γιάννη Δακαλάκη

  Πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή πέντε αιώνων, για μια πόλη τιμημένη με τον ιερότερο τίτλο που της απονεμήθηκε για την αδιάκοπη πορεία της από την εμφάνισή της ως σήμερα. Μιας πόλης, που μέσα από τα σπλάγχνα της ξεπήδησαν τα μεγάλα ονόματα του ηρωισμού, της πολιτικής και του πολιτισμού. Μιας πόλης, που έκλειναν το γόνυ τους οι πάντες. Βασιλείς, Πρόεδροι Δημοκρατίας και Πρωθυπουργοί,  πρωτοπόροι  της διανόησης και της Τέχνης. Μιας πόλης, που τα φιλελληνικά κράτη που τη βοήθησαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία, έθεσαν τους βωμούς της αιώνιας παρουσίας τους, μέσα στον χώρο όπου φυλάσσονται τα οστά των προγόνων τους.

Το βιβλίο αυτό είναι θύμηση και γλυκιά αναπόληση μιας ζωής που πέρασε ανεπιστρεπτί. Με τους ανθρώπους της που της έδιναν καθημερινή ανάσα και πρόοδο. Είναι το βιβλίο που για τους παλιότερους, αποτελεί  έκπληξη για την ζωή που πέρασαν με τις χαρούμενες συντροφιές τους, με τα ήθη, τα έθιμά τους και με την ξεγνοιασιά της νιότη τους.

 Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πλουσιότατο φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό που του παραχώρησαν αγαπημένοι φίλοι και συμπολίτες του. Ανέτρεξε σε παλαιές εκδόσεις και άγνωστα γεγονότα που τα απαριθμεί με εκφραστικό και συναισθηματικό λόγο. Δεν υπερβάλει και δεν υποβιβάζει πρόσωπα και γεγονότα, αλλά τα μεταφέρει απλά  και κατανοητά, όπως του τα διηγήθηκαν και όπως, πολλά από αυτά, τα έζησε ο ίδιος τα  παλαιότερα χρόνια, στο περιβάλλον μιας πόλης  που ανέδυε ευωδία στα μπαλκόνια, τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών με το αγιόκλιμα, το νυχτολούλουδο και το γιασεμί.

 Το βιβλίο συναρπάζει  τον αναγνώστη γιατί εκεί  βρίσκει κάτι δικό του, κάτι νοσταλγικό.  Πέρα όμως απ’ όλα αυτά περιγράφει και το μεγάλο κακό που κάποιοι προξένησαν στην πόλη με την καταστροφή της πλατιάς και πανέμορφης λιμνοθάλασσάς της. Τα κόκαλα των αγωνιστών που είναι διάσπαρτα στην Κλείσοβα, στο Βασιλάδι και στην Πλώσταινα, θα είναι γι’ αυτούς οι καθημερινές ερινύες που θα τους καταδιώκουν.

  Την έκδοση του βιβλίου, χαιρετίζει ο ιδρυτής της «Διεξόδου» και του «Μουσείου Άλατος»,  δικηγόρος Νίκος Κορδόσης.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση