ΚΙΝΑΛ: Ξεχώρισε ο Χρηστίδης στο debate

Ένα debate που απέδειξε την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού του Κινήματος Αλλαγής ήταν αυτό που φιλοξένησε χτες η ΕΡΤ – Μεγάλος κερδισμένος ο Παύλος Χρηστίδης, εξαιρετική παρουσία του Χάρη Καστανίδη – Δεξιά στροφή από Λοβέρδο

Ένα debate στο οποίο φάνηκαν σαφείς ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Ο Παύλος Χρηστίδης εμφανίστηκε διαβασμένος, με γνώση των θεμάτων που έθιξαν οι δημοσιογράφοι με τις ερωτήσεις τους σε κάθε θεματική ενότητα.

Στην πρώτη ενότητα που αφορούσε την κρίση του 2007-2008 και την πανδημία ο Χρηστίδης έδειξε ως υπεύθυνη της οικονομικής κρίσης την διακυβέρνηση της ΝΔ κατά την περίοδο Καραμανλή. Είπε, μάλιστα, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να διαχειριστεί αυτή την κρίση, τα άλλα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονταν με την ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει κάποιους οι οποίοι πετροβολούν τον πυροσβέστη την ώρα που πάει να σβήσει μια φωτιά. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική μια πολιτική διαχείρισής της αν αυτή δεν εφαρμόζεται με όρους ενότητας κι όχι διχασμού της κοινωνίας, όπως κάνει η ΝΔ. Μίλησε για την πλημμελή θωράκιση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς, όπου αντί να διπλασιάσει τα δρομολόγια, η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να φορούν διπλή μάσκα. Στάθηκε, επίσης, στην ανακολουθία των κυβερνητικών επιλογών: «Δεν μπορεί να κλείνει η Βουλή με ένα κρούσμα και τα σχολεία να μένουν ανοιχτά με δεκάδες», είπε.

Ο Χρηστίδης, στη 2η ενότητα δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι που εριστικά είχε πετάξει ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Χρηστίδης δήλωσε πως είναι περήφανος για το «Όχι» που είχε πει η Γεννηματά τότε, μια στάση που στήριξε με σύνεση, χωρίς ακρότητες. Έδωσε επίσης μια εικόνα για την Τουρκία «η οποία ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης, και έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα με επεκτατικές βλέψεις». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις μικρασιατικές ρίζες του όταν είπε ότι «Βλέπουμε απειλές από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα επαναλάβουν ότι έγινε το 1922. Τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική».Σημείωσε, επίσης, ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη αυτή πρέπει να αφορά μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Τάχθηκε υπέρ της ισχυρής άμυνας και της διαμόρφωσης ενιαίας εθνικής στρατηγικής ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στη Λευκορωσία.
Μια φρέσκια ερώτηση για τον ρόλο των social media στην Δημοκρατία, δέχθηκε ο Χρηστίδης στην επόμενη ενότητα ερωτήσεων που αφορούσε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Ανοιχτός, δίχως φοβικά σύνδρομα απέναντι στις δυνατότητες επικοινωνίας που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι οι περισσότερες υπογραφές στήριξης που συγκέντρωσε ήρθαν από ανθρώπους που γνώρισε στο διαδίκτυο. Τα fake news και οι παρενέργειες, που ενίοτε προκύπτουν, αντιμετωπίζονται με περισσότερη παιδεία, περισσότερη εκπαίδευση κι εν τέλει περισσότερη Δημοκρατία είπε. Εξέφρασε την πίστη του στην λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος με όρους και κανόνες. Όμως η Δημοκρατία είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά: «Η Δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα. Πρέπει κάθε μέρα να αγωνίζεσαι να την κρατάς ζωντανή».

Στην ενότητα που αφορούσε το Κίνημα Αλλαγής και τη σοσιαλδημοκρατία, ο Χρηστίδης τόνισε ότι η σοσιαλδημοκρατία θα βρει ξανά την δύναμή της όταν μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανισότητες. Η νέα γενιά σήμερα, είναι η πρώτη γενιά της μεταπολίτευσης η οποία δεν έχει τη βεβαιότητα ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της. Ανέφερε ότι σοσιαλδημοκρατία σημαίνει ελευθερία και ισότητα και υπογράμμισε ότι «μόνο η παράταξή μας μπορεί να δημιουργήσει ένα κοινωνικό κράτος που να εξισορροπήσει τις τεράστιες ανισότητες». Διαχώρισε τη θέση του με το γενικό προσκλητήριο για τις εσωκομματικές εκλογές: «Όταν πρώην υπουργός ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν μας βοηθά, θέλουμε πολίτες να μείνουν στην παράταξη, να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι να μοιράζουμε καρέκλες». Τον ενδιαφέρει, είπε, να βρουν εκπροσώπηση και λύση στα προβλήματά τους οι μη προνομιούχοι. Γι’ αυτό η σοσιαλδημοκρατία ζυμώνεται εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα: Με τον άνεργο ή τον υπάλληλο των 600 ευρώ από τα οποία δίνει τα 400 στο νοίκι. «Δεν μπορεί να χτίσουμε σοσιαλδημοκρατικά ιδεώδη μέσα σε ζεστά δωμάτια, γύρω από το τζάκι, με αναμμένα πούρα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τελευταίο μέρος του debate όπου κάθε υποψήφιος μπορούσε να κάνει μια ερώτηση σε συνυποψήφιό του, ο Χρηστίδης έκανε τη διαφορά, ρωτώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο για τη στάση του σχετικά με τις γυναικοκτονίες. Τον ρώτησε «Γιατί ψήφισες τον ποινικό κώδικα ενώ η θέση του κόμματος και της Φώφης Γεννηματά ήταν να εισαχθεί ο όρος γυναικοκτονία σε αυτόν – κάτι που η ΝΔ δεν έκανε;» – χωρίς να πάρει πειστική απάντηση, δυστυχώς.
Με τη στάση του στο debate ο Χρηστίδης, απέδειξε ότι η σοβαρότητα κι ο λόγος με πολιτικό περιεχόμενο, δεν είναι θέμα ηλικίας ή βουλευτικών ενσήμων. Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, ζύμωσης με τον κόσμο και τα προβλήματα της καθημερινότητας και μιας βαθιάς πίστης στις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: https://www.npress.gr/politics/kinal-xechorise-o-christidis-sto-debate/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση