Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ήταν δεδομένο πως μία διαδικασία η οποία διεξάγεται με απαντήσεις του ενάμισι λεπτού, δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να δώσει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη για το σχέδιο που έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Παρά τους όρους της τηλεοπτικής «πλαδαρότητας» μέσα στους οποίους διεξήχθη το debate ανάμεσα στους πέντε διεκδικητές της αρχηγίας του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος, είναι σαφές πως κάποιοι αποκόμισαν κέρδη από τη παρουσία τους, ενώ άλλοι επιβεβαίωσαν απλά και μόνο αυτά τα οποία ήδη γνωρίζαμε για αυτούς.
Ανδρουλάκης
Στους κερδισμένους της χθεσινής βραδιάς ανήκει αναμφίβολα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο νεαρός ευρωβουλευτής έδειξε ότι διαθέτει ταυτόχρονα ιδεολογική συγκρότηση και επαφή με τις συνθήκες που οδήγησαν στην επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.
Ήταν πειστικός στις απαντήσεις του, δείχνοντας ότι σαφώς έχει ένα πλάνο το οποίο και σκοπεύει να εφαρμόσει σε περίπτωση που είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι μόνιμα στην Αθήνα, παρότι είναι ευρωβουλευτής.
Το άνοιγμα του στους αριστερούς ψηφοφόρους ήταν μία κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης. Ενωτικός σε κάθε σημείο των τοποθετήσεων του, απέφυγε τις μαξιμαλιστικές υποσχέσεις για το αύριο και φάνηκε ότι έχει πλήρη εικόνα των συσχετισμών που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Γερουλάνος
Μόνο ικανοποίηση μπορεί να αισθάνονται στο επιτελείο του πρώην υπουργού, από την τηλεοπτική του εμφάνιση. Θέλησε να δείξει στους πολίτες ότι εκτός από ένας άνθρωπος με ιδεολογικές αναζητήσεις, διαθέτει και πρακτικές δεξιότητες.
Διαθέτει προτάσεις, το πρόγραμμα «Αναγέννηση», και μίλησε για την ανάγκη αλλαγών στο κράτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποκέντρωση. Δεν είχε, επίσης, κανένα πρόβλημα να καυτηριάσει και αυτά που θεωρεί ο ίδιος ως κακώς κείμενα, τόσο στο δημόσιο βίο, όσο και στο ίδιο του το κόμμα.
Καστανίδης
Ο Χάρης Καστανίδης είναι ένα πολιτικό στέλεχος ιδιαίτερα καταρτισμένο και έμπειρο. Αυτό φάνηκε και εχθές. Με ισχυρή γνώμη, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας, παράλληλα, και τις δικές του διαφοροποιήσεις από σε μία σειρά από ζητήματα, κυρίως ηθικής φύσης.
Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν τον βοηθάει η «παλαιοκομματική» εικόνα που εκπέμπει ορισμένες φορές – κάτι για το οποίο δεν μπορεί να κάνει κάτι, αφού βρίσκεται σχεδόν 35 χρόνια στη πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής. Ενωτικός στις παρεμβάσεις του, δείχνει ότι αποτελεί έναν πιστό «στρατιώτη» της παράταξης.
Χρηστίδης
Αποτέλεσε, ίσως, την ευχάριστη έκπληξη. «Η Δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα», ήταν μία ατάκα που «σημάδεψε» τη συζήτηση και έγινε αμέσως viral στα κοινωνικά δίκτυα. Ξέρει το παιχνίδι της επικοινωνίας και αυτό φάνηκε καλά εχθές.
Επίσης, επικαλέστηκε αρκετές φορές την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και την πολιτική της παρακαταθήκη, ενώ ήταν ο μόνος που προσπάθησε να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιον συνυποψήφιο του, με την ερώτηση που απηύθυνε στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Λοβέρδος
Ο γνωστός Λοβέρδος. Με μία υπερσυντηρητική ατζέντα που μικρή σχέση έχει με τον χώρο της κεντροαριστεράς, προσπαθούσε να προσελκύσει τους δεξιούς ψηφοφόρους, τους οποίους εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε να πάνε να τον ψηφίσουν.
Με βερμπαλιστικές τοποθετήσεις σε μία σειρά από θέματα, έδειξε ότι λίγα έχει καταλάβει από τους λόγους που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στο να θέσουν το ΠΑΣΟΚ στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου.
Υπέπεσε σε αντιφάσεις, με κυριότερη το γιατί ψήφισε τον νέο Ποινικό Κώδικα που δεν περιείχε την ένταξη των γυναικοκτονιών ως διακριτή αδίκημα που ζητούσε το ΚΙΝΑΛ, παρότι ο ίδιος σημείωσε ότι συμφωνεί με αυτό.
Για ακόμα μία φορά φάνηκε ότι κινείται με αποκλειστικό γνώμονα τη δική του πολιτική επιβίωση και όχι για το καλό της παράταξης του, ενώ προσπαθούσε να βάλει «φωτιά» στη διαδικασία με μπηχτές προς συνυποψηφίους του, χωρίς φυσικά να τολμήσει να τους ονοματίσει.