ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (2011-2021)

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Έπειτα από 21 χρόνια συναπτούς ενεργούς ενασχόλησης με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου, εκ των οποίων τα 11 τελευταία από τη θέση του Προέδρου, ήρθε η ώρα να παραδώσω την σκυτάλη στην επόμενη γενιά, με την ευχή ο Σύλλογος, όχι μόνο να διατηρήσει τη δυναμική που απέκτησε στη διάρκεια της θητείας μου, αλλά και να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερη.

Αφού ευχαριστήσω πρώτα από καρδίας όλους τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, όπως επίσης τα μέλη της Διοίκησης για την άψογη και καρποφόρα συνεργασία μας, θεωρώ απαραίτητο να προχωρήσω σε μια αποτίμηση των πεπραγμένων του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της 11ετούς Προεδρίας μου, από το 2011 έως και το 2021.

Η απελθούσα Διοίκηση κινήθηκε με γνώμονα τέσσερις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των υποδομών του Συλλόγου σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, την έμπρακτη στήριξη της αγοράς του Μεσολογγίου, την πραγματοποίηση ενεργειών εξωστρέφειας με στόχο την προβολή της πόλης και την ανάδειξή της σε τουριστικό επίπεδο, καθώς και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που κατά καιρούς ταλάνισαν την πόλη μας.

Ξεκινώντας από τις υποδομές του Συλλόγου, επιτρέψτε μου να παραθέσω επιγραμματικά τις κυριότερες ενέργειές μας:

 • Μόνιμο προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ ειδικά για Εμπορικούς Συλλόγους.
 • Πιστοποίηση της αίθουσας στα γραφεία του Συλλόγου για την πραγματοποίηση σεμιναρίων τεχνικών ασφαλείας, τα οποία έρχονται στην πόλη μας για να παρακολουθήσουν συνάδελφοι από όμορους δήμους, όπως για παράδειγμα από τον Δήμο Ξηρομέρου.
 • Αγορά πολυμηχανήματος, προτζέκτορα, κλιματιστικού, λάπτοπ, νέας μονάδας ηλεκτρονικού υπολογιστή και αναβάθμιση του υπάρχοντος ηλεκτρονικού υπολογιστή στα γραφεία του Συλλόγου.
 • Ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Συλλόγου, μια ενέργεια που υπήρξε πρωτοπόρα πανελληνίως σε επίπεδο πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων επιχειρηματικότητας και η οποία προβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΣΕΕ.
 • Σε συνεργασία με το ΚΕΚ Τσίρκα, δημιουργία δύο πρότυπων αιθουσών, πλήρως πιστοποιημένων για την υλοποίηση προγραμμάτων ΛΑΕΚ και άλλων σεμιναρίων στο Μεσολόγγι, μέσω των οποίων ο Σύλλογος έχει τη δυνατότητα εξασφάλισης σταθερών εσόδων ύψους χιλιάδων ευρώ σε ετήσιο επίπεδο.
 • Αγορά μετοχικού ποσοστού στην Αιτωλική Αναπτυξιακή και συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της το 2016, με ταυτόχρονη παρουσία ενός μέλους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.
 • Δεκαπλασιασμός του διαθέσιμου χρηματικού ποσού στο Ταμείο σε σχέση με αυτό που υπήρχε το 2010.
 • Πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του Συλλόγου μέσω της μόνιμης συνεργασίας με λογιστή για τη σύνταξη αναφορών σε μηναία και ετήσια βάση.
 • Κατασκευή και τοποθέτηση υαλοπίνακα στα γραφεία του Συλλόγου με τα ονόματα των διατελεσάντων Προέδρων κατά χρονολογία.

Παράλληλα, ο Σύλλογός μας στάθηκε με έμπρακτο τρόπο στο πλευρό τόσο των συναδέλφων επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, ενισχύοντας με κάθε δυνατό μέσο την αγορά του Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο αυτό:

 • Το 2012 υλοποιήθηκε Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας στις περιοχές Μεσολογγίου, Αστακού και Ακτίου-Βόνιτσας, το οποίο ανήλθε στο ποσό του 1.101.300 ευρώ για τους εργαζομένους και των 33.340 ευρώ για τις τοπικές επιχειρήσεις  που παρείχαν την υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος.
 • Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές προωθητικές ενέργειες σε ετήσια βάση κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ο Σύλλογός μας έφερε το παγοδρόμιο για πρώτη φορά στην πόλη μας έναντι του ποσού των 3.500 ευρώ και προχώρησε σε διανομή δωρεάν εισιτηρίων σε όλους τους μαθητές των Γυμνασίων της περιφέρειας Μεσολογγίου. Επίσης, υλοποιήθηκαν δράσεις «Ψωνίζω και Κερδίζω» συνολικής αξίας 18.000 ευρώ, υπήρξε χορηγία δρομολογίων αστικών λεωφορείων προς το Μεσολόγγι κατά την εορταστική περίοδο και τέλος κατασκευάστηκαν Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια για τα παιδιά, στα οποία έλαβαν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και happenings.
 • Υλοποιήθηκαν 20 σεμινάρια ΕΦΕΤ, πιστοποιώντας περισσότερα από 500 άτομα στο χώρο της εστίασης (εργοδότες και εργαζόμενους) ως χειριστές Τροφίμων Επιπέδου 1.
 • Υλοποιήθηκαν 18 σεμινάρια Τεχνικών Ασφαλείας Β’ & Γ’ Κατηγορίας, πιστοποιώντας 440 εργοδότες. Οι πιστοποιήσεις αυτές ελάφρυναν τους συναδέλφους από το οικονομικό βάρος να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες κάθε χρόνο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
 • Κατατέθηκαν, διεκδικήθηκαν και υλοποιήθηκαν  45 Προγράμματα ΛΑΕΚ για μικρές επιχειρήσεις,  αποφέροντας το ποσό της τάξης των 225.000 ευρώ στους εργαζόμενους των τοπικών επιχειρήσεων. Τα εν λόγω Σεμινάρια απέφεραν έσοδα 120.000 ευρώ, τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα στο Σύλλογο να πραγματοποιήσει ενέργειες προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων.
 • Δόθηκε νομική υποστήριξη σε συναδέλφους για επαγγελματικές υποθέσεις, καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για φυσικές και άλλες καταστροφές.
 • Στην εποχή των lockdown λόγω της πανδημίας του covid-19 ελήφθη η απόφαση ο Σύλλογος να μην εισπράττει συνδρομές για την οικονομική ανακούφιση των μελών του. Ταυτόχρονα υπήρξε συνεχής ενημέρωση και υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις, ενώ άμεση ήταν η διανομή αντισηπτικών μασκών και γαντιών από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων. Ακολούθησε η μεγαλύτερη σε ποσό δράση «Ψωνίζω και Κερδίζω» με την κλήρωση 100 δωροεπιταγών αξίας 40 ευρώ η μία, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής από καταναλωτές και εμπόρους.
 • Χρηματοδοτήθηκε το γύρισμα διαφημιστικού βίντεο σε κεντρικό εμπορικό δρόμο, απευθυνόμενο προς το καταναλωτικό κοινό για τη στήριξη της τοπικής αγοράς.
 • Κατασκευάστηκαν και μοιράστηκαν στα μέλη μας 700 υφασμάτινες σακούλες πολλαπλής χρήσης, με στόχο το χτίσιμο τοπικής καταναλωτικής συνείδησης, αλλά και την όξυνση της οικολογικής ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.
 • Σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου σχεδιάστηκε και βρίσκεται υπό δημοπράτηση το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», ένα έργο που φιλοδοξεί να προσδώσει μια άλλη εικόνα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης μας και να αυξήσει την κίνηση στα μαγαζιά.

Επιπλέον, κατά την τελευταία 11ετία πραγματοποιήθηκαν και χορηγήθηκαν από τον Σύλλογο πλείστες δράσεις που προώθησαν την εξωστρέφεια της περιοχής. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

 • Συστάθηκαν τα γραφεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων.
 • Το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης δημιούργησε το σύγχρονο Τουριστικό Οδηγό visitmes.gr, μια ιστοσελίδα που παρέχει κάθε πληροφορία για την περιοχή του Μεσολογγίου στον επισκέπτη και είναι πλήρως μεταφρασμένη στα αγγλικά. Επιπλέον, το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης φιλοξένησε πλήθος τηλεοπτικών σειρών, ταινιών και δημοσιογράφους από το εξωτερικό, διαφημίζοντας έτσι την πόλη του Μεσολογγίου.
 • Το Γραφείο Προώθησης Τοπικών Προϊόντων  συμμετείχε σε εκθέσεις όπως οι «Εξποτρόφ» και «Κερνάμε Ελλάδα», κάνοντας γνωστά τα προϊόντα της περιοχής μας σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Ο Σύλλογος υπήρξε συνδιοργανωτής σε πέντε Εκθέσεις Τοπικών Προϊόντων στο Μεσολόγγι και συμμετείχε σε αυτές με δικό του Περίπτερο, φιλοξενώντας εκεί όσες τοπικές επιχειρήσεις το επιθυμούσαν έναντι συμβολικού τιμήματος.
 • Διοργανώθηκε ημερίδα προώθησης εξαγωγών στη Ρωσία, σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο και με το Επιμελητήριο Μόσχας. Η ημερίδα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, υπήρξε ένα καινοτόμο εγχείρημα για ολόκληρο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
 • Εξασφαλίστηκε η διεξαγωγή του υβριδικού σεμιναρίου «Εμπόριο και Αγροδιατροφή» της ΕΣΕΕ στο Μεσολόγγι, μέσω της συμμετοχής μας στη διοίκηση του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου.
 • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν Σημαίες της Επανάστασης από διάφορες περιοχές της χώρας για τον στολισμό των οδών Θυσίας και Λ. Βύρωνος ως τον Άγιο Σπυρίδωνα κάθε χρόνο κατά τις εορτές Εξόδου – μια ενέργεια η οποία προβλήθηκε πρωτοσέλιδα σε εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
 • Κατασκευάστηκαν αυτοκόλλητα με χαρακτηριστικές φωτογραφίες τοπίων της περιοχής και το σλόγκαν «Γνωρίστε το Μεσολόγγι», τα οποία μοιράστηκαν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ηλεκτρονικό κατάστημα για να συνοδεύουν τα πακέτα παραγγελιών προς καταναλωτές άλλων περιοχών της Ελλάδας.
 • Δόθηκε χορηγία στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανάπτυξης Κανόε Καγιάκ που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου, καθώς και για το Διάπλου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
 • Δόθηκε χορηγία για τρεις συνεχόμενες χρονιές προς τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς «Λιάρος» για την αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας.
 • Δόθηκαν χορηγίες προς τους Συλλόγους Δρομέων Μεσολογγίου Αιτωλικού και Οινιάδων για όλους τους αγώνες δρόμου που κατά καιρούς διοργάνωσαν.
 • Δόθηκε χορηγία στην Αερολέσχη Μεσολογγίου για την αναβάθμιση των υλικών υποδομών της.
 • Δόθηκαν χορηγίες προς τη Βυρωνική Εταιρία, τη συλλογική ομάδα «Ερωδιοί», το ΕΨΥΠΕΑ Μεσολογγίου, το Νοσοκομείο και πλείστους άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης.
 • Υπήρξε ενεργή προσφορά κάθε χρόνο την ημέρα της Τσικνοπέμπτης σε συνεργασία με τα καταστήματα εστίασης του κέντρου, ενώ δόθηκαν χορηγίες για αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Τέλος, ο Σύλλογός μας πρωτοστάτησε στις προσπάθειες αντιμετώπισης των σημαντικών θεμάτων που ταλαιπώρησαν την πόλη μας, ενώ επιπλέον στάθηκε αρωγός σε αντίστοιχες ενέργειες άλλων φορέων. Μεταξύ άλλων:

 • Καλύψαμε νομικά έξοδα ύψους 1.000 ευρώ για την προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία έγινε σε συνεργασία με τον Δικηγορικό και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τη διατήρηση της αυτονομίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.
 • Παρείχαμε 400 ευρώ προς την κίνηση πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» ως νομικά έξοδα για το θέμα των Βιορευστών.
 • Παρείχαμε υλική υποστήριξη στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με επισκευή εξοπλισμού και χορηγία εκδηλώσεων.
 • Κάναμε παρεμβάσεις για την επιδιόρθωση ζημιών σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και για την ωραιοποίησή της (αντικατάσταση σκισμένων πανιών στο μνημείο του ανεμόμυλου, επισκευή τμημάτων των πλακόστρωτων εμπορικών δρόμων, βάψιμο κολωνακίων και αντικατάσταση καμένων λαμπών και σπασμένων τζαμιών επί της οδού Ελ. Πολιορκημένων, παροχή φωτισμού στο γκράφιτι με τους ήρωες της Επανάστασης στο Τρίγωνο κ.α.).
 • Στείλαμε δεκάδες επιστολές προς τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εμπορίου, Μεταφορών και  Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα που αφορούσαν το πρώην ΤΕΙ, το Νοσοκομείο, υπηρεσίες όπως η Εφορία, το Μηχανολογικό και το ΚΕΠΠΥΕΛ, την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής (Αρακύνθος, Λιμνοθάλασσα), καθώς και την επιβάρυνση της τοπικής αγοράς από τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία του covid-19.
 • Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν πλείστες συναντήσεις μελών της Διοίκησης και εμού του ιδίου με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, οι οποίες έγιναν με εξ ολοκλήρου δικά μας έξοδα μετακίνησης και διαμονής, δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για τον Σύλλογο.
 • Ειδικά για το Στρατόπεδο «Αντ/γου Σπ. Μουστακλή» είχαμε συνάντηση με τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και από την παρέμβασή μας αυτή εξασφαλίστηκε η παρουσία 700 ΕΠ.ΟΠ. στο στρατόπεδο.
 • Επίσης έγιναν επανειλημμένες παρεμβάσεις και ενέργειες για την επίτευξη ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της πόλης μας με νησιά του Ιονίου.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κλείνοντας την πολυετή σταδιοδρομία μου στον Σύλλογο και μιλώντας εκ μέρους όλων των μελών της Διοίκησης με τα οποία πορευτήκαμε μαζί στα έτη, πρέπει να τονίσω πως κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για το καλό του Συλλόγου, της αγοράς και της πόλης μας συνολικά, υπερβαίνοντας πολλές φορές τους εαυτούς μας. Οι προσπάθειές μας συνετέλεσαν στο να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα προόδου, πάνω στα οποία καλούνται τώρα να χτίσουν οι επόμενες Διοικήσεις για να αποκτήσει ο Σύλλογός μας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και προοπτική.

Αρκετά από αυτά προαναφέρθηκαν, ωστόσο θα ήθελα σταθώ σε αυτό που θεωρώ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας μου ως Πρόεδρος: ότι στον Σύλλογο επικρατεί πλέον ένα κλίμα ομοψυχίας και διάθεσης για συνεργασία, μακριά από προσωπικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Δια του λόγου το αληθές, τόσο στις εκλογές του 2015 και του 2018 όσο και στις επερχόμενες, κατεβαίνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους μαζί.

Προσωπικά ποτέ δεν υπήρξα προσκολλημένος σε καρέκλες και αξιώματα. Κατέληξα στην απόφαση να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για τη Διοίκηση παραμένοντας πιστός στην αρχή μου ότι είναι απαραίτητο να γίνεται ανανέωση προσώπων και να μπαίνει νέο αίμα, με φρέσκιες ιδέες. Εν τούτοις δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω τον Σύλλογο και δηλώνω ότι θα είμαι στο πλευρό του σε οτιδήποτε με χρειαστεί μελλοντικά, παραμένοντας άλλωστε ενεργός στο δευτεροβάθμιο και στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την τιμή που μου κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι στις προσεχείς εκλογές που θα γίνουν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου να προσέλθουν μαζικά οι συνάδελφοι και να δώσουν νέα δυναμική στη διοίκηση του Συλλόγου.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Βασίλης Σπυρόπουλος

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply