ΑΡΘΡΟ Δ.ΚΑΠΩΝΗ

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Άρθρο        Δημοσθένη Καπώνη

                    Πρώην Αντινομάρχη Αιτωλοακαρνανίας

                    Μέλους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής

Βρισκόμαστε πλέον ελάχιστες μέρες από  το κρίσιμο  ραντεβού στο σταυροδρόμι των εσωκομματικών μας εκλογών για την ανάδειξη  του νέου Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μιας παράταξης που τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε σκληρά και πολλές φορές άδικα, κάνοντας ωστόσο την αυτοκριτική της και πληρώνοντας ένα τίμημα βαρύ, το οποίο  σε καμία περίπτωση δεν της αναλογούσε.

Στα χρόνια της έντονης δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και αυτών που ακολούθησαν, όλες οι παθογένειες του εγχώριου πολιτικού συστήματος είχαν στην ούγια τους χαραγμένο το μονόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα ιστορικά του στελέχη συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου ρίχτηκαν  στην πυρά!

Παρόλα αυτά όμως η παράταξη άντεξε, έμεινε ζωντανή, στάθηκε όρθια με τους ανθρώπους της  να αγωνίζονται και να ονειρεύονται ξανά για την ποιοτική και την ποσοτική ανάταξή της.

Γιατί το διαχρονικό και πολυσχιδές αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε πολύ βαθύ για να σβήσει, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις των δυνάμεων της συντηρητικής δεξιάς και της αυτοαποκαλούμενης αριστεράς.

Τον τελευταίο καιρό όμως με την πανδημία του covid 19 να επανέρχεται δριμύτερη και το  κύμα ακρίβειας να απειλεί ακόμη και την ύπαρξη των νοικοκυρών της χώρας, η υιοθέτηση και η εφαρμογή των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας κρίνονται επιτακτικές περισσότερο από ποτέ.

Και αυτός είναι ένας κοινός τόπος στον οποίο θα πρέπει να συναντηθούμε όλοι μαζί  ξανά, με τον νέο ηγέτη πλέον του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής μας Παράταξης.

Έναν ηγέτη ο οποίος:

 • θα προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης χωρίς ποτέ να έχει δειλιάσει  ή λοξοκοιτάξει δεξιά και  αριστερά.
 • θα προβάλει και θα αναδείξει την ανάγκη ανανέωσης της παράταξης όχι μόνο με ηλικιακούς αλλά με κατά βάση αξιακούς όρους, σεβόμενος τη σημαία και τα σύμβολά της.
 • θα προβεί στην άμεση και από κάτω προς τα πάνω αναδιοργάνωση του κόμματος, σφυρηλατώντας παράλληλα την πραγματική και όχι την επίπλαστη ενότητα μεταξύ των μελών και των φίλων του.
 • θα είναι σε θέση να ακούει και να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας προτεραιότητες στα αιτήματα των πολλών και όχι των ολίγων.
 • θα μπορεί να εμπιστεύεται τις ικανότητες και τις δεξιότητες των ανθρώπων της εργασίας και της δημιουργίας χωρίς να καταφεύγει στις εισαγόμενες και τις έτοιμες συνταγές της αγοράς.
 • θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης, με αειφορία, συμμετοχικότητα και την Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο.
 • σεβόμενος τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τις βασικές υποδομές υγείας και εκπαίδευσης έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα αγκαλιάζει πραγματικά και όχι ψηφοθηρικά, όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 • θα δίνει κίνητρα και θα υποστηρίζει την δημιουργία και την λειτουργία τοπικών κοινωνικών δικτύων πολλαπλών σκοπών και στόχων, όπως πχ αλληλεγγύη, υγεία, ανάπτυξη, περιβάλλον, εκπαίδευση, κλπ, σε συνεργασία με τις παραγωγικές και κοινωνικές συλλογικότητες της κάθε περιοχής.
 • θα αναδιατάξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας με κριτήρια καινοτομίας και ψηφιακών εφαρμογών, καθιστώντας τον ανταγωνιστικό και ελκυστικό μεταξύ των νέων και των ανθρώπων της Περιφέρειας.
 •  θα μπορεί να εκπροσωπεί αποτελεσματικά την χώρα στα διεθνή φόρα και στα όργανα της ΕΕ, έχοντας ξεκάθαρες θέσεις για τα εθνικά μας θέματα, ενώ παράλληλα θα προασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνισμού.
 • θα σέβεται  την συνταγματική νομιμότητα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα τιμώντας και στηρίζοντας παράλληλα όλους όσους εργάζονται για την συνοχή της κοινωνίας και την ασφάλεια της χώρας μας.
 • θα δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα, αντάξια των πολιτισμικών της καταβολών και των προσδοκιών του λαού της, προσκαλώντας παράλληλα και όλους τους νέους μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους.

Και αυτός ο ηγέτης δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μια επιλογή νίκης, για το αύριο της Δημοκρατικής Παράταξης, για το μέλλον της Ελλάδας.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply