500 λέξεις με τη Μαρία Δαλαμήτρου

Η Μαρία Δαλαμήτρου γεννήθηκε το 1978 στην Κοζάνη. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Εσεξ. Μένει στην Πάτρα και εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τις εκδόσεις ΑΩ κυκλοφορεί η δεύτερη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Αποθησαυρισμένα».

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Aγνωστο αριστούργημα» και τη «Μασιμίλα Ντόνι» του Μπαλζάκ και το τελευταίο τεύχος με διηγήματα επιστημονικής φαντασίας του περιοδικού Asimov’s.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Νιλς Χόλγκερσον της Σέλμα Λάγκερλεφ. Για το απίθανο ταξίδι με τις αγριόπαπιες πάνω από τον κόσμο. Για το αυθεντικό ρίξιμο στην περιπέτεια per se.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Πορτογάλο Ζοζέ Σαραμάγκου, με την πένθιμη, saudade φωνή του να σερβίρει ειρωνικά ορεκτικά. Την Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ για τα κυρίως πιάτα του τραύματος και της αυτοβιογραφίας. Για την απολαυστική στιγμή του επιδορπίου, τον Ρέιμοντ Κάρβερ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Από το βιβλίο με τίτλο «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» του Γιουβάλ Νόα Χαράρι, η διαπίστωση πως η ανοχή δεν είναι χαρακτηριστικό των σάπιενς, πως μικρές διαφορές στο χρώμα, στη διάλεκτο ή στη θρησκεία αρκούσαν για να αλληλοεξοντώνονται οι σάπιενς.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Απαντα τα θεατρικά έργα του Αντον Τσέχοφ. Τον «Βυσσινόκηπο» ξανά και ξανά.

Τι κρύβουν μέσα τους τα «Αποθησαυρισμένα»;

Ξεκίνησαν ως μία απόπειρα να οριστούν με ανοίκειο τρόπο σαράντα οκτώ λέξεις της νέας ελληνικής, αλφαβητικά δοσμένες στο βιβλίο. Φέρουν στον πυρήνα τους τον θησαυρό της Κέρου και τη μοναδική τελετουργία που λάμβανε χώρα στο νησί: να καταθέτουν οι άνθρωποι σπασμένα τα αγγεία τους. Τα «Αποθησαυρισμένα» καταγράφουν το «σπάσιμο», το «τραύμα», που είναι για όλους μας μια σοβαρή πιθανότητα στη ζωή, και τη λέξη-αγγείο που επουλώνει.

Με ποιον τρόπο οι μέσα σε παρενθέσεις υπότιτλοι γίνονται μέρη των ποιημάτων;

Οι υπότιτλοι των ποιημάτων είναι γέφυρα ανάμεσα στη γραμματική επεξήγηση του τίτλου και στη μεταφορική υποδοχή του ποιήματος. Συνολικά ιδωμένοι, καίτοι σε παρένθεση, είναι flash ποιήματα οι ίδιοι.

Ενα σχόλιο για το ποίημα «Ωκεανία» που ξεχωρίσαμε;

Η «Ωκεανία» είναι η ήπειρος στην οποία σε στέλνει η πραγματικά σπουδαία λογοτεχνία: είναι οι εικόνες που δεν είχες φανταστεί και σου αρέσουν. Είναι, ταυτόχρονα, και μία κρίση πάνω στη γραφή: γράψε αυτά που (σε) ξεβολεύουν.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/culture/561626350/500-lexeis-me-ti-maria-dalamitroy/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση