Αυτά είναι τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση που εισηγείται η επιτροπή – Στις 17:30 οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Έναν «οδικό χάρτη» στο δρόμο για την Πρωτοχρονιά επεξεργάζονται από το πρωί κυβέρνηση και ειδικοί, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τα επόμενα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σήμερα στις 17.30, πριν από την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η οποία πραγματοποιείται στις 18:00. 

Τα μέτρα θα ισχύσουν το αργότερο από τις 3 Ιανουαρίου (με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε ισχύ και νωρίτερα).

Ειδικότερα, τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

-Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας. Tα καταστήματα θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα μόνο με εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους και χωρίς όρθιους. 

– Εξετάζεται τα τραπέζια να είναι των έξι ατόμων.

– Μείωση πληρότητας στα γήπεδα έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων

– Αυξημένο testing

– Επέκταση τηλεργασίας στο 50%

– Εξετάζεται η αναβολή σχολικών εκδρομών

Ερωτηματικό αποτελεί το αν θα επιτρέπεται η μουσική σε χώρους εστίασης. Επιπλέον η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας και σε εργαζόμενους της εστίασης και των νοσοκομείων -πέραν των σούπερ μάρκετ και των μέσω μαζικής μεταφοράς που ισχύει σήμερα- είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται.

Μητσοτάκης: Αναμένουμε τις υποδείξεις των ειδικών

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε: «η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί ώστε να μπει φρένο στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον».

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που ειναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις ΜΕΘ». Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή, «μας δίνει μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι στη μετάλλαξη».

Στο επίκεντρο η νυχτερινή διασκέδαση

«Ο σχεδιασμός είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, όπως μας είχε εισηγηθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Αλλά, όπως είχαμε πει εξ αρχής, περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία θα αποτιμηθεί η κατάσταση των τελευταίων 4-5 ημερών τόσο στο σκέλος των κρουσμάτων όσο και στο σκέλος της τήρησης των μέτρων, έτσι ώστε να πάρουμε αποφάσεις», ανέφερε νωρίτερα ο κ. Πλεύρης. «Θεωρώ, ότι μένουμε στο αρχικό σενάριο που είχαμε πει, δηλαδή για μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά. Αν χρειαστούν, όμως, παραπάνω περιοριστικά μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, θα συμβεί και αυτό».

Παράλληλα, εξήγησε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν τη βραδινή διασκέδαση και τα γήπεδα. Δεν εξετάζεται, προς το παρόν, καμία αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων. Είναι τρία τα επίπεδα αναφορικά με τους περιορισμούς στη διασκέδαση, είπε ο κ. Πλεύρης. «Δεν λέω ότι θα αποφασιστούν και τα τρία, θα εισηγηθεί η Επιτροπή».

Τα επίπεδα αυτά έχουν να κάνουν με το ωράριο, τη μουσική, τους καθιστούς-όρθιους και τις μετρικές αποστάσεις. Αυτό είναι το πακέτο που εξετάζεται στη διασκέδαση. Δεν μας ανησυχεί τόσο η εστίαση, αλλά κυρίως η βραδινή διασκέδαση.

Επίσης, αντικείμενο συζήτησης είναι τα γήπεδα. Ενώ στα σινεμά και στα θέατρα φαίνεται ότι τηρούνται τα μέτρα και δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, στα γήπεδα, δυστυχώς, παρόλο που μπαίνει και η Αστυνομία και κάνει έλεγχο εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα, οπότε εκεί σίγουρα θα υπάρχουν παρεμβάσεις. Τέλος, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται μέτρο επέκτασης της τηλεργασίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση επαναφορά του μέτρου στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέτρο που -όπως τονίζεται- θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

ΠΗΓΗ: https://www.real.gr/koinonia/arthro/auta_einai_ta_metra_se_estiasi_kai_diaskedasi_pou_eisigeitai_h_epitropi_stis_17_30_oi_anakoinoseis_pleuri-796983/

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply