Έρευνα: Ο κορονοϊός «ζει» στο σώμα μήνες μετά τη μόλυνση – Έτσι επηρεάζει τον οργανισμό η long-covid

Μια νέα έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας συστηματική μόλυνση και μπορεί να παραμείνει σε πολλά όργανα για περισσότερους από επτά μήνες.

Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από τους αεραγωγούς στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος, όπου μπορεί να παραμείνει για μήνες, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε αυτοψίες 44 ασθενών που διαγνώστηκαν με COVID-19 διαφορετικής σοβαρότητας βρίσκεται υπό εξέταση πριν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature. «Εντοπίσαμε το RNA του SARS-CoV-2 σε πολλαπλές ανατομικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών σε όλο τον εγκέφαλο, έως και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές λένε ότι ο ιός αναδιπλασιάζεται εκτός του αναπνευστικού συστήματος από νωρίς και εξαπλώνεται ευρέως σε όλο το σώμα ακόμη και εκείνων των ασθενών που κατέληξαν ασυμπτωματικοί η με ήπια συμπτώματα.

Οι επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), χαρακτηρίζοντας τη μελέτη ως την «πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση της κατανομής και της παραμονής του ιού στο σώμα και τον εγκέφαλο», διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός είναι ικανός να πολλαπλασιάζεται σε ανθρώπινα κύτταρα πέραν αυτών της αναπνευστικής οδού.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την καθυστερημένη απομάκρυνση του ιού ως πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στα επίμονα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες από την λεγόμενη «long covid». Η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους ο ιός παραμένει στο σώμα, μαζί με την αντίδραση του οργανισμού σε κάθε ιική δεξαμενή, υπόσχεται να συμβάλει στη βελτίωση της περίθαλψης των πασχόντων, δήλωσαν οι συγγραφείς.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική έρευνα», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας στο Veterans Affairs St. Louis Health Care System στο Μιζούρι, ο οποίος έχει ηγηθεί ξεχωριστών μελετών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19.

«Εδώ και πολύ καιρό, ξύνουμε το κεφάλι μας και αναρωτιόμαστε γιατί η long covid φαίνεται να επηρεάζει τόσα πολλά όργανα. Αυτή η εργασία ρίχνει φως και μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια ή ασυμπτωματική νόσηση»

Η έρευνα που διεξήχθη στα NIH στην Bethesda του Maryland βασίζεται σε εκτεταμένη δειγματοληψία και ανάλυση ιστών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια νεκροψιών σε 44 ασθενείς που πέθαναν μετά από μόλυνση από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1267256/ereyna-o-koronoios-zei-sto-soma-mines-meta-ti-molynsi-etsi-epireazei-ton-organismo-i-long-covid

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση