Κ. Βελόπουλος: «Οι πολύπαθοι αλιείς του Μεσολογγίου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης»

«Σύμφωνα με ενημέρωση από αλιείς της τοπικής κοινωνίας της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού σε απόγνωση και προβληματισμό βρίσκονται οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής.

  • Αιτία όλης αυτής της αρνητικής κατάστασης αποτέλεσε η σφοδρή κακοκαιρία πρωτοφανούς έκτασης που έπληξε την περιοχή στις 30-11-2021 και οι τεράστιες καταστροφές που αυτή προκάλεσε στις υποδομές των ιχθυοτροφείων της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Όπως περιγράφουν οι παθόντες, σημειώθηκαν καταστροφές οικίσκων, δρόμων πρόσβασης, ιχθυοφραγμών, ιχθυοσυλληπτικών, αποφράξεις στομίων, καθώς και βυθίσεις αλιευτικών σκαφών. Περί πρωτοφανούς δριμύτητας κακοκαιρία στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού κάνουν λόγο οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί «Αγία Ειρήνη», «Ρεμπάκια», «Διβάρι» και «Προφήτης Ηλίας».

Σύμφωνα με τους ίδιους, εξαιτίας των καταστροφών διέφυγε το σύνολο της αλιευτικής παραγωγής της επόμενης περιόδου, περιλαμβανομένων και των χελιών που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη μέρα και είχαν τοποθετηθεί στις ειδικές κλούβες που καταστράφηκαν.

Είναι πλέον προφανές ότι οι συνέπειες από τις καταστροφές των υποδομών και τις διαφυγές των ψαριών θα είναι δραματικά οδυνηρές για την επιβίωση του συνόλου των μελών των συνεταιρισμών της λιμνοθάλασσας αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών αλιέων που πλέον θα έχουν μηδενικό εισόδημα διαβίωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη οι συνεταιρισμοί καταγράφουν και μετρούν τις πληγές τους. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οι αλιείς της λιμνοθάλασσας στρέφουν το βλέμμα τους προς την Πολιτεία, ζητώντας από αυτήν να βοηθήσει και να ενισχύσει τον κλάδο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ακόμη, σημειώνουν πως τα προς υποβολή επενδυτικά σχέδια των αλιευτικών συνεταιρισμών απαιτείται να αναμορφωθούν ως προς τη φύση των έργων και τον προϋπολογισμό τους, ώστε σε αυτά να περιληφθούν επείγουσας ανάγκης παρεμβάσεις. Ζητούν ακόμη παράταση υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ. Η Πολιτεία οφείλει να δείξει προς τους Μεσολογγίτες αλιείς πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξης.

Οι πολύπαθοι αλιείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Το Κράτος Πρόνοιας που όλοι ευαγγελίζονται οφείλει να δείξει στην πράξη τα ανακλαστικά του και να φανεί αρωγός και υποστηριχτής των πληγέντων αλιέων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να βοηθήσετε τους πληγέντες αλιείς της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα εξειδίκευσης για τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να δώσετε ανάσα επιβίωσης;
  3. Προτίθεσθε να βοηθήσετε οικονομικά στην αναδημιουργία και αποκατάσταση των καταστραμμένων υποδομών των αλιευτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να ξανατεθούν σε λειτουργία;»

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

ΠΗΓΗ: https://antenna-star.gr/k-velopoylos-oi-polypathoi-alieis-mesologgioy-antimetopizoyn-provlima

Αφήστε μια απάντηση