Καιρός: Βροχές σήμερα στα δυτικά – Έρχονται διαδοχικές ψυχρές εισβολές

Η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες

Εκτιμήσεις για χειμώνα που αναμένεται να μας δείξει τα «δόντια» του από το τέλος της εβδομάδας κάνουν οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους από την Παρασκευή θα υποχωρήσει ραγδαία ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα και εν συνεχεία το Σάββατο και την Κυριακή και στις υπόλοιπες κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Φαίνεται επίσης, με τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι το κρύο που θα μας επηρεάσει θα συνοδεύεται και από υγρασία, δηλαδή ότι θα υπάρχει η υποστήριξη από υγρασία για να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης (10-12/01/2022), αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή;

Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Την Κυριακή 16/01 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18/01 – Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, από το μεσημέρι της  Κυριακής 16/01 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 22/01, όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων).

Ο καιρός σήμερα

Στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά αναμένεται βροχές κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αυξηθούν δίνοντας τοπικές βροχές και πιθανόν στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -6 έως 12, στην Ήπειρο από -2 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -5 έως14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 11 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν παντού σε δυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς και ενισχυόμενοι στα 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα τοπικά θα αυξηθούν και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά λίγα χιόνια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί στην κεντρική Μακεδονία 5 και από τις βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα βόρεια βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι:Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-01-2022
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα το πρωί, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο βορειοδυτικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά,την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 14 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Πηγή:

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση