Μέσα σε ένα ψιλικατζίδικο στα Πατήσια συνελήφθη ένας από τους πρωταγωνιστές του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που «ξηλώθηκε» από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Europol
Το πρόσωπο αυτό περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ο «ταμίας» της εγκληματικής οργάνωσης και ως διαχειριστής των «οικονομικών» που ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά των «μαύρων» χρημάτων από χώρα σε χώρα. Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους σημειωματάριο με τις δοσοληψίες του κυκλώματος, το οποίο συμπεριλήφθη στη δικογραφία της υπόθεσης.
Συνολικά ταυτοποιήθηκαν έξι Ουκρανοί, ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές γρήγορων σκαφών, και εφτά Σύροι, που οργάνωναν τις διακινήσεις από τα τουρκικά παράλια μέχρι την Ιταλία. Ένας από τους κατηγορουμένους είναι Σύρος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην οργάνωση παρότι είναι έγκλειστος σε φυλακή της Ελλάδας. Οι υπόλοιποι συντόνιζαν τη διακίνηση μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη, τη Σουηδία και την Αυστρία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές ταυτοποίησαν συνολικά εφτά παράνομα ταξίδια από την Τουρκία απευθείας στις ιταλικές Αρχές με σκάφη. Στις 6 Δεκεμβρίου 2020 διακινήθηκαν 114 μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία, στις 8 Μαρτίου 2021 διακινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο 111 μετανάστες, στις 1 Μαΐου 2021 182 μετανάστες, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα μια διακίνηση από την Αθήνα στην Πρέβεζα και απ’ εκεί στην Ιταλία και τρεις από την Κέρκυρα στην Ιταλία στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή νοικιασμένα σκάφη, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 4.500 έως 5.000 ευρώ. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι προκαλεί εντύπωση ότι η δράση του κυκλώματος περνούσε απαρατήρητη στα τουρκικά παράλια.
Συνολικά οι κατηγορούμενοι από τις ελληνικές αρχές διακίνησαν 865 μετανάστες.
Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους ήταν ότι ο «τζίρος» τους υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 3.500.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης σχεδίαζε με κάθε λεπτομέρεια τις παράνομες προωθήσεις με χρήση σκαφών στην Ελλάδα και αποτελούσε σύνδεσμο με την αντίστοιχη ομάδα στην Ιταλία.
Η ομάδα στην Αλβανία, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς την Αλβανία, με προορισμό την Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναλάμβανε τη διοργάνωση διακινήσεων μεταναστών με χρήση φορτηγών. Κάθε διακινούμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 4.500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλαν σε καταστήματα – βιτρίνες (σύστημα HAWALA).
Η ομάδα στην Τουρκία, εξειδικεύονταν στη μαζική προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών/ιστιοφόρων με το κόστος διακίνησης να ανέρχεται στα 5.000 ευρώ ανά άτομο. Χαρακτηριστικό της δράση τους ήταν η στρατολόγηση και εκπαίδευση χειριστών σκαφών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία.
Τα μέλη της ομάδας στην Ιταλία, διατηρούσαν επαφές με τα βασικά μέλη των ομάδων στις άλλες χώρες. Αναλάμβαναν κυρίως το συντονισμό του τελικού σταδίου των παράνομων προωθήσεων (υποδοχή και απόκρυψη των μεταναστών επί Ιταλικού εδάφους) καθώς και τη διοργάνωση περαιτέρω διακινήσεων από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες την Ολλανδία και την Αυστρία. Επίσης, αναλάμβαναν τη διοργάνωση της διαφυγής και υπόθαλψης των χειριστών των σκαφών, που εκτελούσαν τις παράνομες προωθήσεις.
Το δρομολόγιο των δουλεμπόρων
Από το υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε η εμπλοκή του διεθνικού εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 13 υποθέσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη που υπερβαίνουν τα 3.500.000 ευρώ.
Από τις παραπάνω υποθέσεις, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις τα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν είχαν κλαπεί από περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους επιβίβαζαν υπεράριθμους μετανάστες στα σκάφη που χρησιμοποιούσαν, τα οποία δεν έφεραν σωστικά μέσα, ενώ οι διακινητές για να αποφύγουν τη σύλληψή τους τα εγκατέλειπαν ακυβέρνητα στη θάλασσα.
Με τις μεθόδους αυτές δημιουργούσαν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή των υπό προώθηση μεταναστών, ενώ πιθανές ανθρώπινες απώλειες απεφεύχθησαν λόγω της άμεσης επέμβασης των Λιμενικών Αρχών της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες περισυνέλεγαν και διέσωζαν τους μετανάστες.
Κατά την Κοινή Ημέρα Δράσης, που έλαβε χώρα χθες (19 Ιανουαρίου 2022), συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, από τα οποία 1 στη χώρα μας, 18 στην Αλβανία και 10 στην Ιταλία. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 28 έρευνες σε χώρους, από τους οποίες 2 σε καταστήματα στη χώρα μας.
Όπως προέκυψε το ένα κατάστημα λειτουργούσε ως γραφείο HAWALLA, στο οποίο κατέθεταν οι μετανάστες τα προσυμφωνημένα ποσά. Κατά τις έρευνες στα καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 400 πακέτα τσιγάρα και 45 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν ταινία φορολόγησης και δασμολόγησης, 2 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας, 3.730 ευρώ καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη χώρα μας είχαν συλληφθεί 13 άτομα, για τα οποία προέκυψε ότι ήταν χειριστές ή μέλη πληρώματος των σκαφών που διενεργούσαν παράνομες προωθήσεις μεταναστών. Από αυτά για 6 προέκυψε ότι είναι μέλη του διεθνικού κυκλώματος. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 6 άτομα με οργανωτικό ρόλο στην ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, από τα οποία 2 έχουν ήδη συλληφθεί.
Σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που επιδίωκε τη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις κατ΄ επάγγελμα και από κερδοσκοπία.
Την ημέρα της Κοινής Δράσης στη χώρα μας συμμετείχαν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των ιταλικών Αρχών ενώ η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (mobile office) της EUROPOL.
Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας, ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τις ελληνικές Λιμενικές Αρχές.
Αλέξανδρος Καλαφάτης
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr