Λιβανός: «εμφανώς ειρωνική η διάθεση μου απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή Δούκα»

Δείτε την επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού«Εμφανώς ειρωνική η διάθεσή μου απέναντι στην απαράδεκτη τοποθέτηση του δήμαρχου Σπάρτης» γράφει στην επιστολή παραίτησής του – Διέγραψε τον Πέτρο Δούκα η ΝΔ που είπε ότι το 2007, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, μοίραζε αποζημιώσεις σε όποιον… μιλούσε ελληνικά και έτσι «γύρισε το παιχνίδι» στις εκλογές που έγιναν δύο εβδομάδες αργότερα…..

Στις 09.45 της Δευτέρας, το ενημερωτικό site της Ηλείας ilialive.gr ανάρτησε ένα βίντεο από μία σύσκεψη στο δημαρχείο της Σπάρτης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Η σύσκεψη, στην οποία ήταν παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, αφορούσε τις αποζημιώσεις των αγροτών για τον τελευταίο παγετό. Τα όσα λέγονταν, ακούγονταν πολύ καθαρά και ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσαν πανελλήνιο σάλο και εξέθεταν ανεπανόρθωτα τον υπουργό.

Εξίμισι ώρες αργότερα – και ενώ το θέμα δεν είχε ακόμα περάσει τα όρια της Ηλείας – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνούσε με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή υπουργό του για να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, αμέσως μόλις οι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου του έδειξαν το βίντεο που είχε ανέβει στο site της Ηλείας: Αιτία ήταν τα όσα είπε σε εκείνη την σύσκεψη ο Λιβανός, απαντώντας σε σχόλιο του δημάρχου Σπαρτης – ο οποίος είναι ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007, όταν οι φονικές πυρκαγιές σκότωσαν 63 ανθρώπους στην Ηλεία.

Θέλοντας να κάνει μία …αυτοεπαινετική εισαγωγή για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Λακωνίας, ο κ. Δούκας θυμήθηκε την παρουσία του στην Ηλεία μετά από την φονική πυρκαγιά: Άρχισε να λέει ότι η παρεμβασή του τότε «είχε σώσει την κατάσταση» για τη Νέα Δημοκρατία: ο Κώστας Καραμανλής είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα και ο Δούκας βρέθηκε στην Ηλεία για να συντονίσει την παράδοση των πρώτων απζημιώσεων στους πληγέντες.

Ο νυν δήμαρχος Σπάρτης άρχισε να λέει ότι «το παιχνίδι γύρισε» επειδή τότε «δίναμε χρήματα σε όποιον έλεγε καλημέρα» – εννοώντας ότι μιλούσε ελληνικά. Όμως, αυτό που ώθησε εκτός κυβέρνησης τον Σπήλιο Λιβανό δεν ήταν τα λόγια του Πέτρου Δούκα, αλλά η δική του αντίδραση, η οποία ήταν ολοφάνερα εγκωμιαστική: Κάνατε εποποιία τότε, είπε – και όλοι οι παριστάμενοι έσκασαν στα γέλια.
O Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν στο Στρασβούργο, όταν δέχθηκε το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα για την αποπομπή του από την κυβέρνηση, υπήρξε από τους πρώτους στη Νέα Δημοκρατία που στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος – αλλά τα όσα είπε σε εκείνη την σύσκεψη δεν άφηναν κανένα περιθώριο για διαφορετική αντίδραση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι η ακαριαία αντίδραση Μητσοτάκη είναι και ένα μήνυμα προς όσους υπουργούς πέσουν σε ανάλογα πολιτικά σφάλματα – ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τον μέχρι σήμερα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.
Η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας.

Με εκτίμηση,
Σπήλιος Λιβανός»
Ο Γεωργαντάς διάδοχος του Λιβανού

Τον Γιώργο Γεωργαντά, μέχρι σήμερα υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης , τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης., μετά από την αποπομπή Λιβανού. Ο κ. Γεωργαντάς εκλέγεται στο Κιλκίς, έναν από τους κατ’ εξοχήν αγροτικούς νομούς της χώρας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13:30. Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται.

Διέγραψε τον Πέτρο Δούκα η Νέα Δημοκρατία
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.
H αποκάλυψη για τις κυνικές αναφορές Δούκα – Λιβανού

Στο βίντεο από την σύσκεψη- που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones – εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να καυχιέται για τα κατορθώματά του ιδίου και της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, στην οποία ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας.

«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι»… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.
Ένα στέλεχος παρεμβαίνει για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανό και να λέει «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» και όλοι μαζί γελάνε…
Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Πηγή: protothema.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply