ΥΠΕΞ σε Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία: «Αναχωρήστε άμεσα από τη χώρα»

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.

Να αποχωρήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την Ουκρανία, συνιστά το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του με φόντο τις εξελίξεις στη χώρα και την απειλή ρωσικής εισβολής.

Ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται πως σήμερα το πρωί συνεκλήθη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Διεύθυνση e-mail: [email protected]
Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

Κρίσιμο ταξίδι Σολτς σε Ουκρανία και Ρωσία εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία

Η έκτακτη ανακοίνωση έρχεται την ώρα της κρίσιμης αποστολής του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς σε Κίεβο και Μόσχα σήμερα κι αύριο.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης Σολτς στην Ουκρανία θα είναι να ηρεμήσει την ηγεσία της, που έχει εξοργιστεί με την άρνηση του Βερολίνου να παράσχει αμυντικά όπλα στο Κίεβο και να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά αυτοί οι ευαίσθητοι διπλωματικοί ελιγμοί δεν είναι τίποτε μπροστά στο έργο που θα έχει ο Σολτς την επομένη στη Μόσχα, ειδικά μετά τις δραματικές προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία επιτάχυνε τα σχέδια της εισβολής και μπορεί να ξεκινήσει την επίθεση ακόμη και την Τετάρτη, πριν τη λήξη στις 20 Φεβρουαρίου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την απόφαση πολλών δυτικών κυβερνήσεων να καλέσουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης ο Σολτς θα υπογραμμίσει το οικονομικό κόστος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατά την αυριανή επίσκεψή του στη Μόσχα, που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποκλιμάκωση της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.

Πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση έκαναν χθες λόγο για μια «πολύ ανησυχητική συνολική εικόνα»« στα ουκρανικά σύνορα, αλλά απέρριψαν την ιδέα ότι η επίσκεψη Σολτς σε Κίεβο και Μόσχα συνιστά την «ύστατη προσπάθεια» αποτροπής του πολέμου. Τόνισαν, ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα μεταφέρει στη Ρωσία το μήνυμα της «ενότητας ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανίας» αναφορικά με τις οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει το τέλος του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά ο Σολτς έχει δείξει λιγότερο πρόθυμος να προβεί σε ανάλογες δηλώσεις δημοσίως.

Το δύσκολο εγχείρημα του Σολτς στη Μόσχα

Οι επιλογές του Σολτς κατά την επίσκεψή στη Μόσχα είναι περιορισμένς καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιώνει «εγγυήσεις ασφάλειας» από τη Δύση για τη χώρα του, που υπονομεύουν ουσιαστικά την κυριαρχία ανεξάρτητων κρατών στην ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης ο Σολτς θα προτείνει στον Πούτιν διάλογο ώστε να ξεκαθαριστούν απόλυτα οι ανησυχίες της Ρωσίας, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, o Γερμανός καγκελάριος πιθανώς να υπογραμμίσει ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον. Η εφημερίδα τόνισε ότι στο περιβάλλον του Σολτς συζητήθηκε – όχι ωστόσο ως σαφές σχέδιο – η ιδέα ενός συμβιβασμού, δηλαδή να καθησυχαστεί η Μόσχα ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «την επόμενη δεκαετία».

Η Ουκρανία ζητάει έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και ευρωπαϊκές χώρες

Από την πλευρά της η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», επεσήμανε ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία «πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών του ΟΑΣΕ», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

ΠΗΓΗ: in.gr

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση