Ερωτήσεις της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/2/2022

  1. Η κατάσταση στους δήμους όλης της Ελλάδας είναι εκτός ελέγχου. Το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το ΕΣΠΑ είναι παγωμένα, με το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι, 4 φορές η κυβέρνηση έστειλε το πρόγραμμα και 4 φορές η Ε. Ε. το έστειλε πίσω ως απαράδεκτο διότι, αντί να χρηματοδοτεί την ανάκαμψη, χρηματοδοτεί ημέτερους και μας πήραν είδηση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και την ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τα τιμολόγια, τα τέλη ταφής απορριμμάτων  και τους παρόχους ρεύματος που δεν αποδίδουν τα ανταποδοτικά στους δήμους, με αποτέλεσμα δήμοι και ΚΕΔΕ να είναι στα κάγκελα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι δήμοι ανέλαβαν πρόσθετες υποχρεώσεις χωρίς όμως πρόσθετη χρηματοδότηση, η κατάσταση γίνεται απελπιστική.

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα Δ.Σ., να εκδοθεί ψήφισμα και να αποστελεί στον πρωθυπουργό τον υπουργό οικονομικών και κάθε εμπλεκόμενο.

Το ερώτημα είναι : Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στην κατάσταση αυτή, τι ενέργειες και τι πιέσεις προτίθεστε να ασκήσετε ;

  • Ζητάμε επίσης να μας ενημερώσετε από πότε έχουν να αποδώσουν ανταποδοτικά τέλη προς τον Δήμο η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι και τι ενέργειες έχετε κάνει για την επίσπευση είσπραξής τους.
  • Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στον κο Σκυλακάκη δηλώσατε ότι : «παρουσιάσατε αναλυτικά  στον Υπουργό την πρότασή σας για την ΔΕΥΑΜ και πως  θα μπορέσει να ορθοποδήσει η καταχρεωμένη Επιχείρηση, ώστε να κάνει μια νέα αρχή απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος, για τα οποία η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη».

Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα από τα λάθη του παρελθόντος, έχετε και εσείς τεράστια ευθύνη διότι δεν πράξατε τα αυτονόητα.

Δεν έχετε αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει την λειτουργία της, δεν έχετε κάνει προσλήψεις προσωπικού, δεν έχετε εντάξει την εταιρία στο Φ/Β της περιφέρειας ώστε να μειώσει το λειτουργικό της κόστος κλπ.

Ρωτάμε : Μπορείτε να πληροφορήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο, ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΥΑΜ που παρουσιάσατε στον κο Σκυλακάκη ;

  • Κατά την ίδια επίσκεψη στον υπουργό  δηλώσατε επίσης ότι : «δώσατε ιδιαίτερη έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, στις προοπτικές που δημιουργεί για χρηματοδότηση σημαντικών έργων  που μπορούν να αναβαθμίσουν την εικόνα και να ενισχύσουν τη δυναμική της περιοχής. Έργα, που μελετά ο Δήμος  και προετοιμάζεται εντατικά για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης και την υλοποίηση τους».

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αποκλείει επί της ουσίας την χρηματοδότηση των δήμων. Χρηματοδοτεί μόνο μεγάλα έργα και δυστυχώς ημέτερους.

Ρωτάμε : Πρώτον, τι ακριβώς συζητήσατε με τον υπουργό και δεύτερον, άλλαξε κάτι στο πρόγραμμα  έργων που δεν γνωρίζουμε ;

  • Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά βαΐων και κλάδων, μνημόνιο συνεργασίας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με στόχο εκπαίδευση / κατάρτιση από ιδιωτικά ΙΕΚ στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου – νυν Γεωπονικής Σχολής. Μάλιστα η Περιφέρεια κάνει λόγο για αγρότες που από «εργάτες και τεχνίτες» θα μετατραπούν σε «επιστήμονες και τεχνοκράτες» γης και θάλασσας:

α) Γνωρίζετε τι ακριβώς θα κάνει αυτή η “ισχυρή συμμαχία” στις εγκαταστάσεις αυτές;

β) Οι σπουδαστές που θα συμμετάσχουν θα πληρώνουν δίδακτρα στον ιδιώτη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί δωρεάν δημόσια περιουσία;

γ) Γιατί δεν πιέζετε να τεθούν σε λειτουργία πανεπιστημιακά ερευνητικά ινστιτούτα, όπως αυτό της Ελιάς με έδρα το Μεσολόγγι και Γάλακτος και Βιολογικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων, με έδρα το Αγρίνιο; 

  • Πού ακριβώς βρισκόμαστε με την αποκατάσταση μέρους τη οροφής του Τρικούπειου που κατέρρευσε προ μηνών ; Υπάρχει σχετική τεχνική έκθεση αποκατάστασης και ποιο το κόστος; Αν δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι ο «Αντώνης Τρίτσης» έχει παγώσει το τελευταίο τρίμηνο, τι προτίθεστε άμεσα να πράξετε;
  • Τι ακριβώς έγινε με τους ανταποκριτές του ΟΓΑ ; Εκτιμάτε ότι από 1-3-2022 ο ΕΦΚΑ είναι σε θέση να στηρίξει τις λειτουργίες των ανταποκριτών του ΟΓΑ στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, τη στιγμή που είναι υποστελεχωμένος; 
  • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα λεγόμενα «μπάνια του λαού». Λόγω της γνωστής κατάρρευσης της γέφυρας του Ευήνου, η παραλία του Κρυονερίου και της γύρω περιοχής δεν θα είναι προσβάσιμη για τα επόμενα τρία καλοκαίρια αν όλα πάνε καλά και γίνει η γέφυρα.

Η παραλία της Τουρλίδας, εξακολουθεί μετά την τελευταία κακοκαιρία να  είναι σε κακή κατάσταση με πολλές υποδομές διαλυμένες. Κινδυνεύουμε να είμαστε μια πόλη με θάλασσα χωρίς πρόσβαση για μπάνιο, για τον λόγο αυτό πρέπει να αρχίσουν άμεσα και όχι κατόπιν εορτής  τα έργα αποκατάστασης της παραλίας.

Το ερώτημα είναι : Τι σκοπεύετε να κάνετε με την Τουρλίδα και πότε θα ξεκινήσετε ;

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Μεσολόγγι 19/2/2022

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση