Τσιόδρας: Αυτή θα είναι η επόμενη φάση της πανδημίας – Έτσι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Tι ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον και κυρίως την επόμενη φάση της πανδημίας.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης.

Προειδοποίησε πάντως ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση». Μάλιστα, ο καθηγητής είπε ότι προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, ενώ θα υπάρξει συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού για την ενδημική του παρουσία.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων κάτι που οφείλεται στην Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης» τόνισε κατόπιν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, ενώ θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.

Αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα πειραματικά δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Παράλληλα, προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

ΠΗΓΗ: real.gr

Αφήστε μια απάντηση