Ισραηλινή μελέτη επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα για τη χρησιμότητα μιας τέταρτης δόσης εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 – Σε τι συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Sheba
- Ισραηλινή μελέτη δίνει απάντηση στο «βασανιστικό» ερώτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ανθρώπων, αν θα χρειαστούμε δηλαδή και μια τέταρτη δόση εμβολίου για την αποφυγή της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Sheba υποστηρίζει ότι έχει επαρκή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τέταρτη δόση (ή αλλιώς επιπλέον αναμνηστική) δεν είναι απαραίτητη για τους περισσότερους πολίτες καθώς δεν προσφέρει επιπλέον σημαντική προστασία.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο medRxiv και περιγράφει τη σύγκριση ατόμων που μετά την τρίτη (ενισχυτική) δόση έλαβαν και μια ακόμη και άλλων που δεν έλαβαν τέταρτη δόση εμβολίου.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 οι επιστήμονες εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν την ταχεία ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για την πρόληψη της Covid-19 αλλά και θεραπειών για όσους νοσούν.
Πράγματι, πολλά εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα ανά τον κόσμο και παρά τον διαφορετικό μηχανισμό δράσης τους καταφέρνουν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων αυτών έχει διαπιστωθεί ότι παρατείνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει στο μέλλον κι αν θα χρειαστεί να κάνουμε και άλλη δόση.
Η παρούσα μελέτη έγινε στο Ισραήλ, μια χώρα που ηγήθηκε ευθύς εξ αρχής της εμβολιαστικής εκστρατείας και μάλιστα ήδη χορηγεί την 4η δόση χωρίς να περιμένει να αποφανθούν οι επιστήμονες κατά πόσο είναι αναγκαία στον γενικό πληθυσμό ή όχι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δια στόματος της προέδρου της, Ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίας Θεοδωρίδου, έχει αποφανθεί ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι χορήγησης και επιπλέον αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. Τέταρτη δόση χορηγείται μόνο στα άτομα με ανοσοκαταστολή.
Στο Ισραήλωστόσο η 4η δόση είναι διαθέσιμη σε όποιον την επιθυμεί. Έτσι οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Sheba έκαναν συγκριτική ανάλυση σε δείγμα 1.000 υγειονομικών εργαζομένων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και είχαν επίσης λάβει αναμνηστική δόση. Οι 274 εξ αυτών είχαν κάνει και 4η δόση ενώ οι άλλοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Από τη μέτρηση των επιπέδων των αντισωμάτων στον οργανισμό τους οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ η 4η δόση προσέφερε ελαφρώς υψηλότερη προστασία, δεν επαρκούσαν τα στοιχεία για να δικαιολογούν την ευρεία χορήγησή της. Επίσης, η 4η δόση δεν ενεργοποίησε τα Τ-κύτταρα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους οι ερευνητές λένε ότι αυτά δεν πρέπει να δημιουργούν φόβο στους πολίτες καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι επαρκώς προστατευμένοι από την Covid-19 ήδη με τις τρεις δόσεις.
Συστήνουν ωστόσο στα ηλικιωμένα άτομα και σε όσους πάσχουν από σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες να κάνουν και 4η δόση καθώς ενισχύει το προστατευτικό τείχος έναντι του κορωνοϊού.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr