Ο Νίκος Θεοδωράκης τραγουδά ένα νέο τραγούδι γραμμένο για τον Μίκη

Ακούστε το τραγούδι σε στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική της Ζωής Τηγανούρια

Ένα καινούργιο τραγούδι αφιερωμένο στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ερμηνεύει ο Νίκος Θεοδωράκης  (Κουρής), «γεννήθηκε» μέσα από την καλλιτεχνική ανάγκη να τιμηθεί ο κορυφαίος δημιουργός που έφυγε πριν από λίγους μήνες από κοντά μας, περνώντας πλέον στην αθανασία. Πρόκειται για μια μελωδική μπαλάντα, με τίτλο «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας», σε μουσική της συνθέτριας και σολίστ του ακορντεόν Ζωής Τηγανούρια και στίχους του ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου στην οποία συμμετέχει ερμηνευτικά και η παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Ο Νίκος Θεοδωράκης εξηγεί πως ο βασικός λόγος για τον οποίο αποδέχτηκε την πρόταση να ερμηνεύσει το κομμάτι είναι το γεγονός ότι ανταποκρίνεται σε μία διαχρονική επιθυμία του ίδιου του Μίκη να στηρίζει τους νέους δημιουργούς: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πολύ συνειδητά, είχε κοντά του νέους συνθέτες – συνεργάτες και  δημιούργησε την δική του σχολή. Οι Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Σπύρος Σαμοΐλης  κ.α. είναι γεννήματα αυτής της σχολής.  Η επαφή μου λοιπόν με την Ζωή Τηγανούρια και το εξαιρετικό της ταλέντο στην σύνθεση, έφερε μπροστά μου όλο αυτό το σκεπτικό του Μίκη. Έτσι δεν γινόταν να αρνηθώ και δέχτηκα με χαρά το κάλεσμα της, για μια πολύμορφη και πολύπτυχη συνεργασία. Το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας μας,  ήρθε να εδραιώσει με την ποίηση του ο ευλογημένος Δημήτρης Ιατρόπουλος γράφοντας για τον ένα και μοναδικό Αρχιέλληνα πατέρα όλων μας, τον Πατέρα της Ελληνοσύνης.

Την εσωτερική ανάγκη του να αποτυπώσει με λέξεις τα συναισθήματα του για τον εμβληματικό δημιουργός και μεγάλο Έλληνα εξομολογείται ο Δημήτρης Ιατρόπουλος: «Αμέσως μόλις ο Μίκης παρέδωσε το σώμα του στην ελληνίδα γη, ένιωσα πως έπρεπε να τον ονομάσουμε οριστικά απέναντι στην Ιστορία. Σ’ αυτό με φύσηξε η 62χρονη, φιλία και συνεργασία μας. Εμπιστεύτηκα  αυτό το ριμάτο ποίημα στην Ζωή Τηγανούρια, μοναδική σολίστα και εμπνευσμένη συνθέτιδα η οποία κιόλας έχει ανοίξει πανιά για παγκόσμια καταξίωση. Tο μελοποίησε πάνω σ’ έναν αμιγώς ελληνικό ρυθμό και με πολλή ευαισθησία το ερμήνευσε ο ίδιος ο γιός του Μίκη, ο Νίκος, και μας γέμισε με δημιουργική χαρά».

Η συνθέτρια του τραγουδιού Ζωή Τηγανούρια παραδέχεται το αυτονόητα, την υψηλή ευθύνη που νιώθει ένας καλλιτέχνης όταν καλείται να εκφράσει μέσα από το έργο του ένα οικοκουμενικό σύμβολο, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης: «Ένιωσα μεγάλη ευθύνη απορρέουσα από τον απέραντο σεβασμό μου στον Αθάνατο Μίκη και την βαθιά μου εκτίμηση στον ποιητή, που χωρίς δεύτερη κουβέντα με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Και μπήκα έτσι σ’ ένα βαθύ μουσικό ταξίδι δημιουργικής συγκίνησης. Με βοήθησαν σ’ αυτό, τόσο ο Νίκος, που έχει φαίνεται κληρονομήσει απ τον μεγάλο του πατέρα, τον αυστηρό δωρικό τρόπο στη συμπεριφορά του αλλά και στην ερμηνεία του, όσο και τα εκπληκτικά  παιδιά της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, τα ελληνάκια μας, που για τη δική τους γενιά, δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι. Η μορφή του Μίκη κι ο στίχος του Ποιητή, με οδήγησαν  σ΄ αυτό που θα ακούσετε» δηλώνει η ίδια.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση