Δύο όροι Ανδρουλάκη για κυβέρνηση με απλή αναλογική

Διαπιστευτήρια κυβερνησιμότητας με δυο σαφείς προϋποθέσεις αλλά και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διασαλευτεί η ομαλή πορεία της χώρας με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, αναφορά-μομφή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προεξοφλεί διπλές εκλογές, θέλησε να παράσχει δημοσίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στις προσεχείς κάλπες –όποτε κι αν αποφασιστεί να στηθούν– ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι φιλοδοξεί το κόμμα του να αποτελέσει κυβερνητική δύναμη και να μπορέσει να καθορίσει από τις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, τους όρους και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβολής στη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας (χωρίς να διευκρινίζει αν το σενάριο αφορά τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ ως εταίρους), από την πρώτη Κυριακή, ώστε να αποφευχθεί μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία, θέτοντας τα εξής προαπαιτούμενα: Πρώτον, μια ισχυρή εντολή από τους πολίτες και ένα υψηλό ποσοστό που θα αποτρέπει τον κίνδυνο να έχει ο σοσιαλδημοκρατικός φορέας ρόλο κομπάρσου.

Δεύτερον, ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα ως βάση της συμφωνίας των κομμάτων και το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό για να την υλοποιήσει, φράση που θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα διαφορετικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού από τους σημερινούς αρχηγούς των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία.

«Θέλουμε αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και νέο πολιτικό προσωπικό. Φιλοδοξούμε να κυβερνήσουμε και να φέρουμε τον τόπο σε μια άλλη πορεία. Θέλουμε να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. Οσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχει ο ελληνικός λαός σταθερότητα και σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Σέβομαι το Σύνταγμα και λέω ότι στις πρώτες εκλογές η παράταξή μας θα δώσει μάχη να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να είναι κυβερνητική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης (ΣΚΑΪ) κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για την άποψη που έχει εκφράσει αποκλειστικά υπέρ της αυτοδυναμίας.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

ΠΗΓΗ: karvasaras.gr

Αφήστε μια απάντηση