Εκατομμύρια ευρώ ψάχνουν … ιδιοκτήτη – “Παρκαρισμένες” στα κρατικά ταμεία χιλιάδες αποζημιώσεις

Άλλος ένας κύκλος αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με παραλήπτες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες: Μέσω e-mail η ΑΑΔΕ θα καλεί τους συγκεκριμένους κατόχους ακινήτων να σπεύσουν να πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν από αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων, τα οποία αυτή την στιγμή… «λιμνάζουν» στα Κρατικά Ταμεία!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μερικά εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια Ταμεία «ψάχνουν» τους … ιδιοκτήτες τους: Πρόκειται για αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, όμως ούτε λίγο ούτε πολύ οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αμελούν να τις εισπράξουν!

Οι «αμελείς» και τα… «ίχνη» απάτης

Πάντως έως και σήμερα παρά τα αλλεπάλληλα e-mail και ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, περίπου 19.000 ΑΦΜ ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους.

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Ταυτόχρονα όμως, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ζήτησαν, αλλά δεν έχουν πάρει έως τώρα, την αποζημίωση για «κουρεμένα» ενοίκια: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναδίδουν οσμή … απάτης, ενώ πολλές άλλες είναι τόσο «μπερδεμένες» υποθέσεις που το… ηλεκτρονικό σύστημα δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα και χρειάστηκε η συνδρομή υπαλλήλων!

Ειδική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ «τρέχει»… στο χέρι τις αιτήσεις περίπου 25.000 ιδιοκτητών ακινήτων για αποζημιώσεις από «κουρεμένα» ενοίκια τους μήνες της πανδημίας, καθώς οι αιτήσεις αποδείχθηκε αδύνατο να διεκπεραιωθούν με αυτοματοποιημένη διαδικασία και επιπρόσθετα σε ορισμένες υπάρχουν «ίχνη» απάτης.

Ποιοι έχουν «μπλεγμένες» δηλώσεις Covid

Βάσει των σχετικών στοιχείων που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται μεταξύ άλλων για περιπτώσεις που αφορούν σε:

  • Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
  • Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
  • Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
  • Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Πότε θα πληρωθούν και οι τελευταίοι δικαιούχοι

Όλες αυτές οι περιπτώσεις περνούν τώρα από το «κόσκινο» της ΑΑΔΕ, με τους εν λόγω ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν όχι απλά να μην πάρουν κρατική αποζημίωση, αλλά να βγουν και κουρεμένοι, ενώ είναι υπό εξέταση και περιπτώσεις αδικαιολόγητων και ξαφνικών αυξήσεων μισθωμάτων στη διάρκεια της πανδημίας.

Με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου πληρωμών ή περιπετειών για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες κλείνει και ο κύκλος των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια, συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα για αποζημιώσεις κουρεμένων ενοικίων έχουν καταβληθεί:

  1. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
  2. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνεπώς, συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν -μέχρι σήμερα- καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Πηγή: enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση