Με συγκίνηση η τιμητική εκδήλωση του Ομίλου « ο Λιάρος» για τη «Μάχη της Κλείσοβας»

Ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος», σε συνεργασία με το Μουσικό Όμιλο Ιωσήφ Ρωγών και την Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Ι.Π Μεσολογγίου, σήμερα τίμησαν τους ήρωες που αγωνίστηκαν πριν 196 χρόνια αφήνοντας πίσω τους, παρακαταθήκη την θρυλική «Μάχη της Κλείσοβας».

Λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών στη λιμνοθάλασσα, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά στο νησί με αποτέλεσμα η εκδήλωση να γίνει στο τελευταίο κομμάτι του δρόμου της Αγίας Τριάδας.

Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, από την ιερέα Χρήστο Γεωργιάδη, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος.

Στην συνέχεια η Γραμματέας του Δ.Σ του Ομίλου, κα Δήμητρα Βραχά, αναφέρθηκε στην ανδρεία των αγωνιστών και την μαχητικότητα των 131 αγωνιστών, οι οποίοι μαχόμενοι, εξολόθρευσαν περίπου 3.000 Οθωμανούς, βάφοντας κόκκινη με το αίμα τους τη λιμνοθάλασσα.

Με την επιμέλεια της καθηγήτριας κας Πλακίδα Ελένης, οι μαθητές, Καλδάκης Άγγελος, Κατσαδούρη Εύα, Κοντογιάννη Βάσια και Παπαδημητρίου Μάρσια, της ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Ι. Π Μεσολογγίου ανάγνωσαν αποσπάσματα από τα ιστορικά μυθιστορήματα, «Ραγιάς» του Γ. Καλπούζου, «Άγια λευτεριά» του Θ. Παπαθεοδώρου και «Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826» της Λ. Λαμπρέλη.

Η ανάγνωση των αποσπασμάτων έγινε συνοδεία των ήχων του Μουσικού Ομίλου Ι. Π Μεσολογγίου Ιωσήφ Ρωγών και με την καθοδήγηση του Αρχιμουσικού κου Μανωλάτου Δημήτρη.

Ο όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» ευχαριστεί θερμά για την παρουσία τους, τον Μουσικό Όμιλο Ιωσήφ Ρωγών και την ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου καθώς και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στο τέλος της τελετής τρία μέλη του Ομίλου πυροβόλησαν τιμητικά με τα καριοφίλια τους, εις μνήμην των πεσόντων αγωνιστών και ο Πρόεδρος του Ομίλου κος Νικόλαος Βλαχόπουλος, σε σύντομη αναφορά του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε την αναγκαιότητα της ανάδειξης και συντήρησης του μνημείου και της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, καθώς πρέπει να γίνει επισκέψιμο το μνημείο και ευρέως γνωστή η Μάχη της Κλείσοβας.

Τέλος ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» ευχαριστεί την κάβα Πασιόπουλος για τη δωρεά νερών.

Τα ζαχαροπλαστεία Μελισσάκι και Λύρος για τις προσφορές των κερασμάτων.

Τέλος ευχαριστούμε τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για την μεταφορά του Μουσικού Ομίλου Ιωσήφ Ρωγών στη Κλείσοβα και τον σημαιοστολισμό στο νησάκι της Αγίας Τριάδας.

Ευχόμαστε του χρόνου οι συνθήκες να επιτρέψουν την Αναβίωση της Μάχης της Κλείσοβας και τη μετάβαση στο νησί της Αγίας Τριάδας και οι ιθύνοντες να προβούν σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης απαιτείται καθώς το εκκλησάκι κινδυνεύει να πέσει και μαζί του μια ολόκληρη ιστορία που παρόμοια της, δεν υπάρχει παγκοσμίως.

Φωτογραφίες Σπυριδούλα Μάγαλου – Νικόλαος Παπαλέξης

ΠΗΓΗ: eleftherifoni.gr

Αφήστε μια απάντηση