Ένταξη του αλιευτικού καταφυγίου Ηραίου Ν. Σάμου στο ΕΠΑλΘ 2014-2020

Η Γενική Γραμματεία  Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου Υφυπουργού για την Αλιευτική κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη ανακοινώνει τηνένταξη της Πράξης: «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΗΡΑΙΟΥ Ν. ΣΑΜΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας  2014-2020.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.710.000€  και αφορά στην επέκταση και βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Ηραίου Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το οποίο ευρίσκεται  στα νοτιοανατολικά της νήσου, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα και υποτυπώδη λιμενική υποδομή, που όμως δεν προσφέρει τις ασφαλείς συνθήκες ελλιμενισμού και εργασίας για τους επαγγελματίες αλιείς.

Η κατασκευή των έργων είναι αναγκαία διότι το σύνολο των αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν στις νότιες ακτές της Σάμου δε βρίσκουν καταφύγιο για ελλιμενισμό και εκφόρτωση των αλιευμάτων τους.

 Συγκεκριμένα  προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

  • Νέος προσήνεμος μώλος που θα ξεκινά εγκάρσια στην ακτή βορειοανατολικής κατεύθυνσης και μήκους περίπου 160μ. (συμπεριλαμβανομένου και κατ’ επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου),  που στη συνέχεια στρέφεται βόρεια-βορειοδυτικά σε μήκος περίπου 120μ. Επίσης προβλέπεται επέκταση της υπάρχουσας κρηπίδωσης κατά 60μ.
  • Νέος υπήνεμος μώλος  μήκους 75μ. με ανατολική – νοτιοανατολική κατεύθυνση και εσωτερικό κατακόρυφο μέτωπο και εξωτερική προστασία από φυσικούς ογκόλιθους.
  • Βυθοκορήσεις του θαλάσσιου πυθμένα και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πρόσδεση των σκαφών.
  • Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό και την πυρόσβεση των εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου.
  • Επιπλέον η πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων φανών ναυσιπλοΐας από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την ολοκλήρωση  των έργων θα δημιουργηθεί ένα λειτουργικό και πλήρως εξοπλισμένο αλιευτικό καταφύγιο που θα μπορεί να φιλοξενήσει 62 μικρά αλιευτικά σκάφη μήκους έως 6,00μ., εναλλακτικά 18 σκάφη μήκους έως 10μ. και 30 σκάφη μήκους έως 6,00μ. Η επιφάνεια της λιμενολεκάνης διαμορφώνεται σε 11,50 στρέμματα περίπου.

Όλες οι παρεμβάσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2023. 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση