Πληθωρισμός: Έρχεται νέο… “ηλεκτροσόκ” – Διψήφιο άλμα μετά από 28 χρόνια

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται σήμερα και αφορά στις ανατιμήσεις του περασμένου Απριλίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό ίσως και πάνω από 10%.

Ειδικότερα, για διψήφιο άλμα τους πληθωρισμού μετά από 28 χρόνια, κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις, όταν ο «δείκτης» είχε διαμορφωθεί στο 10,20% (Απρίλιος του 1994).

Το νέο ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά και τις επιχείρησης προκαλείται από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, ενοικίων, αλλά και σε βασικά προϊόντα.

Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα, δε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών – μελών της ευρωζώνης, μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%.

Συγκεκριμένα, η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.

Με πληροφορίες από το newmoney.gr

ΠΗΓΗ: https://www.koutipandoras.gr/article/plithorismos-erhetai-neo-ilektrosok-dipsifio-alma-meta-apo-28-hronia?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1652175734

Αφήστε μια απάντηση