ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΗΔΕΜΟΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

23-05-2022

Προς: 1) Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Φαρμάκη Νεκτάριο

2) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νιας, κα Σαλμά Μαρία

3) Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου,  κ. Λύρο  Κωνσταντίνο       
 
Κοιν/ση: ΠΊΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Στέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου στο σχολικό κτίριο Κυριαζή στο Μεσολόγγι.

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου κλείνει αισίως τρία χρόνια λειτουργίας στην πόλη μας και είναι ένα -από τα μόλις επτά- αυτής της κατεύθυνσης που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του το σχολικό έτος 2019-2020, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο αγκαλιάστηκε από την κοινωνία του Μεσολογγίου, στελεχώθηκε με άξιο εκπαιδευτικό προσωπικό και σήμερα φοιτούν σε αυτό όχι μόνο παιδιά του ευρύτερου Δήμου Μεσολογγίου, αλλά και δεκάδες μαθητές από την Πάτρα, το Αγρίνιο και την Ναύπακτο που επέλεξαν το ξεχωριστό αυτό σχολείο και επέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις του.

Ομοίως από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις προς την μαθητική κοινότητα και την κοινωνία του Μεσολογγίου ότι το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο θα στεγαζόταν άμεσα σε αυτόνομο σχολικό κτίριο και μάλιστα είχε υποδειχθεί το κτίριο του κληροδοτήματος Κυριαζή στην νέα περιμετρική Μεσολογγίου, όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου και πληρούσε εν πολλοίς τις προϋποθέσεις λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας.

Σήμερα όμως, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραμένει χωρίς αυτόνομη στέγη, φιλοξενούμενο ακόμα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου.

Παρά την καλή πρόθεση και διάθεση του Διευθυντή του 2ου ΓΕΛ, κου Θεοδώρου, οι διαθέσιμες αίθουσες του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, δεν επαρκούν πλέον για την στέγαση και εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου. Έτσι μοιραία στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς 2021-2022, τοποθετήθηκαν αίθουσες «προκάτ» στο προαύλιο του 2ου ΓΕΛ, όπου μεταφέρθηκαν τα εργαστήρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, δηλαδή γι’ άλλη μια φορά, αντί να παρέχονται βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις, το στεγαστικό πρόβλημα «κουκουλώνεται» με πρόχειρες, βιαστικές λύσεις ανάγκης των γνωστών αντιαισθητικών, ανθυγιεινών και ακατάλληλων, για εκπαιδευτικούς σκοπούς «προκάτ».

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με τον περιορισμένο διαθέσιμο κτιριακό χώρο που του προσφέρεται, αδυνατεί να ανοίξει τα φτερά του, αδυνατεί να δημιουργήσει και άλλα τμήματα, ενώ τίθεται πλέον πραγματικό, σοβαρό ζήτημα στέγασης των μαθητικών τάξεων, των εργαστηρίων καθώς και της λυκειακής τάξης που θα δημιουργηθεί την νέα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα απαιτούνται 7 αίθουσες γενικής παιδείας καθώς και να μεταφερθούν οι επιπλέον δύο αίθουσες προκάτ στο χώρο, που έχουν εξασφαλιστεί για το σχολείο.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε με τις όποιες δυνάμεις μας όχι μόνον στην ανάδειξη του προβλήματος αλλά και στην επίλυσή του, χωρίς καμία συγκρουσιακή διάθεση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προς τούτο, αρχής γενομένης από το 2020 έως και σήμερα, έχουμε συναντηθεί κατ’ επανάληψη τόσο με τον Περιφερειάρχη κο Φαρμάκη, όσο με την Αντιπεριφερειάρχη κα Σαλμά, και βεβαίως με τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου κο Λύρο. Με το θέμα έχει ασχοληθεί και η Α’ ΕΛΜΕ, με την οποία ομοίως είμαστε σε επαφή, οχλώντας σχετικά τόσο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και τον Δήμαρχο Μεσολογγίου. Θεωρούμε δεδομένη την ευμενή προδιάθεση και τις καλές προθέσεις όλων για την  επίλυση του στεγαστικού ζητήματος του σχολείου μας.

Όμως: Έχουν παρέλθει ήδη τρία ολόκληρα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ έχει λάβει χώρα, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΦΑΣΗ έχει ληφθεί επισήμως για το στεγαστικό ζήτημα του σχολείου μας.

Ενώ όλοι οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν ότι το υπάρχον κτίριο του κληροδοτήματος Κυριαζή (πρώην 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) είναι η ιδανική λύση, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των φορέων και την εν τοις πράγμασι έλλειψη διάθεσης αυτών προς επίλυση του προβλήματος.

Το κτίριο Κυριαζή διοικείται από ΔΣ, στο οποίο μετέχουν εκ του καταστατικού του ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Μεσολογγίου και δύο πολίτες που ορίζει ο Δήμαρχος Μεσολογγίου (σημειώνουμε ότι οι δύο αυτοί πολίτες ορίστηκαν με απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Μεσολογγίου τον Νοέμβριο του 2021).

Μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και τις συνεχείς οχλήσεις μας, δεν έχει συγκροτηθεί το Δ.Σ. του κληροδοτήματος Κυριαζή, δηλαδή και για να γίνουμε κατανοητοί, δεν έχει υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου ώστε να συγκροτηθεί το Δ.Σ. του κληροδοτήματος. Διότι χωρίς Δ.Σ., πώς θα γίνει διαχείριση του κτιρίου του κληροδοτήματος;

Και πραγματικά ερωτούμε: Τι είναι αυτό που εμποδίζει τους εμπλεκόμενους φορείς να συγκροτήσουν το Δ.Σ. του ιδρύματος Κυριαζή, ώστε να αρχίσουν να παίρνουν αποφάσεις περί της διαχείρισης αυτού;

Γιατί αφήνουν να παρέρχονται τα χρόνια ενώ θα μπορούσαν ήδη να έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες (μικρής κλίμακας κατά τις πληροφορίες μας) εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου και να έχει προ πολλού αποκτήσει το σχολείο μας, μόνιμη στέγη;

Γιατί σε κάθε περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για την διάσωση ενός ακόμη κλασικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης μας, πραγματικό στολίδι, το οποίο αν αφεθεί σε αχρησία, θα καταρρεύσει συν τω χρόνω;

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ; Σε κάθε τυχόν πρόσκομμα προβαλλόταν κατά καιρούς, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε οχλώντας κάθε αρμόδιο. Εξ όσων γνωρίζουμε, ήδη έχει δοθεί αρμοδίως απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι κάθε τυχόν οφειλή του κληροδοτήματος Κυριαζή δεν καταλογίζεται στα νέα μέλη, οπότε κάθε τέτοιος δισταγμός έχει αρθεί.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κου Φαρμάκη και μετά από συνάντηση που είχαμε μαζί του, εστάλη άμεσα (τέλη Δεκεμβρίου 2021) κλιμάκιο μηχανικών της ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) προς έλεγχο της στατικότητας του Κτιρίου Κυριαζή.

Με δική μας πρωτοβουλία πληροφορηθήκαμε ότι η ΚΤΥΠ Α.Ε. δεν έχει στείλει στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα για χρηματοδότηση του εν λόγω κτιρίου διότι δεν έχει ζητηθεί αρμοδίως!!!

Γνωρίζει κανείς από τους αρμόδιους για την εξέλιξη αυτή; Γνωρίζει κανείς ή ρώτησε κανείς ποιο ήταν το πόρισμα του κλιμακίου των μηχανικών της ΚΤΥΠ Α.Ε; Ασχολείται κανείς με το θέμα αυτό;

Εξ όσων με ίδια μέσα πληροφορηθήκαμε, την Μελέτη Στατικής Επάρκειας δύναται να διεκπεραιώσει/αναθέσει και ο ίδιος ο Δήμος Μεσολογγίου, ώστε να τρέξουν οι εξελίξεις. Η Μελέτη αυτή θα καταδείξει τι είδους τεχνικές παρεμβάσεις απαιτείται στο κτίριο, τον απαιτούμενο προϋπολογισμό των εργασιών αυτών καθώς και το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους!

Μήπως ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, να αναλάβει να κάνει την μελέτη ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία περαιτέρω ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗ; Αλλωστε ο κ. Λύρος στις εκ του σύνεγγυς επαφές μας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος.

Και μήπως επιτέλους και πρώτα από όλα αυτά, ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, να υπάρξει επιτέλους συνεννόηση μεταξύ τους ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του σχολείου μας στο κτίριο Κυριαζή;

Απαιτείται ΑΜΕΣΑ πολλαπλασιασμός της ταχύτητας λήψης και υλοποίησης αποφάσεων. Ο χρόνος έχει εξαντληθεί και είναι εις βάρος όλων μας.

Μετά όλων αυτών, καλούμε δημοσίως τόσο τον Δήμαρχο Μεσολογγίου όσο και τον κο Περιφερειάρχη και την κα Αντιπεριφερειάρχη να ενημερώσουν την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας :

-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς συγκρότηση του Δ.Σ. του κληροδοτήματος Κυριαζή

-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς μετεγκατάσταση και στέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου σε αυτόνομο σχολικό κτίριο όπως το κτίριο Κυριαζή ή σε τυχόν άλλον επαρκή για τις ανάγκες του χώρο

-Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες που κάνατε προς στέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου σε αυτόνομο κτίριο (είτε στο κτίριο Κυριαζή είτε σε άλλο κατάλληλο, επαρκές κτίριο)

-Ποιο χρονοδιάγραμμα έχετε ορίσει προς στέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, άλλως ποιες είναι οι προθέσεις σας ως προς την επαρκή στέγαση του σχολείου, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στον Διευθυντή του σχολείου μας, κο Υφαντή για την συνεχή, αμέριστη βοήθειά του και τις άοκνες προσπάθειές του, στους καθηγητές του σχολείου μας για το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή τους, στον διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, κο Θεοδώρου καθώς και όλου του συλλόγου των καθηγητριών/των για την ανοχή και την εμπιστοσύνη που μας περιβάλλει και ξέχωρες ευχαριστίες στον ευγενή καθηγητή των καλλιτεχνικών του σχολείου μας, κο Τσάτσο για την έμπρακτη, συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά του στον σκοπό μας.

 Θεωρήσαμε χρέος μας να ενημερώσουμε την κοινωνία του Μεσολογγίου για το μεγάλο ζήτημα της στέγασης του σχολείου μας, για την αξιοπρεπή εκπαίδευση των παιδιών μας. Παραλλήλως θεωρούμε χρέος μας να κρούσουμε τον «κώδωνα του κινδύνου» ενώπιον της πιθανότητας απαξίωσης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην σταδιακή απομείωση της εκπαιδευτικής αξίας του και στην αποστέρηση από το Μεσολόγγι , ενός ακόμη «περιουσιακού» του στοιχείου, δηλαδή ενός από τα επτά μόλις ιδρυθέντα πανελληνίως, Καλλιτεχνικών Γυμνασίων. Και μετά θα είναι για άλλη μια φορά αργά για δάκρυα για την πόλη μας…

Για το Δ.Σ. του

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

            Η Πρόεδρος            Η Γραμματέας
                  Χριστίνα Τέγα         Όλγα Μουτοπούλου
  
Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων   
Ευσταθία Σκούρα                       ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 

1) Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αξ κο Κυριάκο Μητσοτάκη

2)Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αξ. κα Νίκη Κεραμέως
3) Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αξ. κα Ζέττα Μ. Μακρή
4) Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, αξ. κο Αλέξανδρο Κόπτση,

5)Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού, αξ. Κο Γρηγόριο Δημητριάδη

6)Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Σπήλιο Λιβανό,

7) Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Κωνσταντίνο Καραγκούνη,

8) Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Μάριο Σαλμά,

9) Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Γεώργιο Βαρεμένο,

9) Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Θάνο Μωραΐτη,

10) Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Δημήτριο Κωνσταντόπουλο,

11) Βουλευτή Νομού Αιτωλ/νιας, αξ. κο Νικόλαο Παπαναστάση,

12) ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.),

13) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας,

14) Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νιας

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Αφήστε μια απάντηση