“Νταούλια και ζουρνάδες” στο Μεσολόγγι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος για το φημισμένο “Πανηγύρι του Άη-Συμιού”

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (Σάββατο 11 έως και Τρίτη 14 Ιουνίου 2022) θα πραγματοποιηθεί και πάλι μετά από τρία χρόνια, λόγω της COVID-19,  στο Μεσολόγγι το «Πανηγύρι του Άη-Συμιού».

Μια παραδοσιακή γιορτή που στο πέρασμα του χρόνου διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία που την συνθέτουν.

Πρόκειται, για ένα αυθεντικό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, που διοργανώνεται στο Μεσολόγγι από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Ιερής Πόλης, σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές μαρτυρίες και το οποίο θεωρείται και είναι το μόνο αστικό πανηγύρι σε όλη την Ελλάδα.

Η προεργασία του πανηγυριού έχει ήδη ξεκινήσει από τη γιορτή της Αναλήψεως, εδώ και δέκα ημέρες περίπου.  Οι Μεσολογγίτες που συμμετέχουν στο πανηγύρι χωρίζονται στους «αρματωμένους» και στους «καταβαλαραίους».

Οι αρματωμένοι δημιουργούν  7 με 8 συνήθως παρέες από 8-20 άτομα και ντύνονται με την παραδοσιακή μεσολογγίτικη φορεσιά(ντουλαμάς).  Οι καβαλαραίοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι, ιππεύουν άλογα. Αυτοί στολίζουν το πανηγύρι και εκδηλώνουν το σεβασμό της νέας γενιάς στις ωραίες παραδόσεις του τόπου.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για το πανηγύρι του Άη – Συμιού έχει ως εξής:

Σάββατο, 11  Ιουνίου 2022:

Ώρα 19:00 . στο Κτίριο Χρυσόγελου: Θα πραγματοποιηθεί το 17ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας με τίτλο: «ΑΗ -ΣΥΜΙΟΣ – Η Αυλή Πολιτιστική Κληρονομιά ως παράγοντας βιώσιμου πολιτιστικού Τουρισμού» που υλοποιεί το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, το Πνευματικό Κοινωνικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου & το Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός» στα πλαίσια της υλοποίησης της πράξης «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χωρών (hubs) Holistic networking of crative industries via hubs – [email protected]».

Ακολούθως, ξεκινά το πανηγύρι με τις παρέες των πανηγυριστών να συγκεντρώνονται στα στέκια τους σε διάφορα σημεία της πόλης του Μεσολογγίου ξεκινώντας το παραδοσιακό γλέντι υπό του ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022:

Από το πρωί της Κυριακής ο πρώτος της κάθε παρέας, με τα όργανα που δεν παύουν να παίζουν, επισκέπτεται τα σπίτια των αρματωμένων της παρέας του κι έτσι από κάθε σπίτι προστίθεται κι ένας. Στο τέλος πηγαίνουν στο σπίτι του καπετάνιου, δηλαδή του αρχηγού της παρέας. Σε κάθε σπίτι κερνιούνται με ούζο και ραβανί (τοπικό γλυκό). Στη συνέχεια κι αφού περιδιαβούν την πόλη κατευθύνονται στα στέκια τους όπου συνεχίζουν το γλέντι ως αργά το απόγευμα.

Στις 7 και μισή το απόγευμα όλες οι παρέες (αρματωμένοι και καβαλαραίοι) συγκεντρώνονται  στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα προσκυνούν και παίρνουν από το εφημέριο του ναού τη Σημαία των Εξοδιτών για να ξεκινήσουν προς τον Κήπο των Ηρώων όπου στις 8.30 το βράδυ θα τελεσθεί επιμνημόσυνη Δέηση στον Τύμβο των Ηρώων.

Στην συνέχεια,  οι πανηγυριστές ξεκινούν για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος (2χλμ.  Από τον  κόμβο του ΤΕΙ Μεσολογγίου) όπου και θα συνεχίσουν το γλέντι τους έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ μαζί τους θα συμμετέχουν στο γλέντι εκατοντάδες ντόπιων και ξένων επισκεπτών, που μετέχουν και αυτοί στο ιστορικό πανηγύρι.

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022:

Το πρωί της Δευτέρας, του Αγίου Πνεύματος, η μικρή καμπάνα του μοναστηριού τους καλεί όλους να συμμετάσχουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των τοπικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Μετά την κατανυκτική λειτουργία, στις 11 το πρωί όλοι μαζεύονται σιωπηλοί για το Μνημόσυνο των Εξοδιτών στον τόπο του μαρτυρίου, εκεί που είχαν συμφωνήσει να συγκεντρωθούν όσοι θα είχαν την τύχη να γλιτώσουν από την Έξοδο, εκεί που οι εχθροί, καλά πληροφορημένοι, τους περίμεναν για να τους αποτελειώσουν και όπου τώρα ένας πελώριος άσπρος Σταυρός υψώνεται στη μνήμη τους.

Ύστερα γυρίζουν στα στέκια τους στον περίβολο της Μονής και κάτω απ’ τα πλατάνια συνεχίζουν το γλέντι τους μέχρι το δειλινό, οπότε ετοιμάζονται για το γυρισμό στην πόλη του Μεσολογγίου στις 7:30μμ.  το βράδυ.

Το βράδυ το πανηγύρι συνεχίζεται. Μετέχει πλήθος κόσμου όχι μόνο από το Μεσολόγγι αλλά απ’ όλη την Ελλάδα.

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022:

Την Τρίτη γιορτάζει η Αγία Τριάδα, το ιστορικό εκκλησάκι της θρυλικής Κλείσοβας.

Νωρίς το απόγευμα, μετά τις 7,  αρματωμένοι και οι επισκέπτες διασχίζουν με γαΐτες και πριάρια τη χιλιοτραγουδισμένη  λιμνοθάλασσα και βγαίνουν στο νησάκι της Κλείσοβας για να ανάψουν το κεράκι τους και να προσευχηθούν.

Στις 7 και μισή το απόγευμα,  στο Μνημείο των Πεσόντων τελείται επιμνημόσυνη Δέηση και γίνεται κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές.

Ακολούθως όλες οι παρέες των πανηγυριστών συνεχίζουν το γλέντι τους στα στέκια τους στην πόλη έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Κάπου εκεί τελειώνει το μοναδικό και ωραίο εθνικό-θρησκευτικό πανηγύρι του Άη-Συμιού, με τους πανηγυριστές να αποχαιρετίζονται με το τραγούδι:

«Πάλε καλές αντάμωσες,

πάλε ν’ ανταμωθούμε

στον Άη – Συμιό, στον πλάτανο

και στην κρύα βρυσούλα…”

Το παρακάτω κείμενο είναι από το βιβλίο των Θωμά και Βησσαρίωνα Γκόρπα “Το Πανηγύρι του Άη-Συμιού” (Ζυγός 1972) και αναφέρεται στην ιστορία του πανηγυριού:

«…Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ γιορτάζεται απ’ τους Μεσολογγίτες δυο φορές το χρόνο. Της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου (2-3 Φεβρουαρίου) και του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής).

Το διήμερο Πανηγύρι που γίνεται το Φεβρουάριο λέγεται Χειμωνιάτικο.

Το τριήμερο που γίνεται την Κυριακή της Πεντηκοστής, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη της Αγίας Τριάδος λέγεται Καλοκαιρινό.

Το Χειμωνιάτικο λέγεται και Γυναικείο, γιατί τα παλιά χρόνια πήγαιναν, κυρίως, γυναίκες, ταμένες στον Άγιο μαζί με τα παιδιά τους.

Το σημερινό Χειμωνιάτικο Πανηγύρι είναι συνέχεια του Πανηγυριού των Μεσολογγιτών στα χρόνια της σκλαβιάς και του 1821.

Το Καλοκαιρινό το ίδιο παλιό κι αυτό μετά το 1830 συνδυασμένο με τις αναμνήσεις απ’ τα ηρωικά γεγονότα της Εξόδου και της Κλείσοβας κράτησε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των πρώτων χρόνων, πλουτίσθηκε σε εκδηλώσεις και έγινε το μεγάλο μεσολογγίτικο Πανηγύρι, στο Μεσολόγγι λέγεται και των αρματωμένων, μια μεγάλη λαϊκή γιορτή θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας…»

Φωτό αρχείου από τον εορτασμό του 2009 

ΠΗΓΗ: https://messolonghinews.gr/%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b6%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b3%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση