Διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «πονοκέφαλος» για Κυβέρνηση και Ιερώνυμο

Αντιφατικές παραμένουν οι πληροφορίες στο ζήτημα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με την ίδρυση νέας με έδρα το Αγρίνιο και παράλληλη αναδιάταξη του εκκλησιαστικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας (αλλαγές ορίων και για τη Μητρόπολη που εδρεύει στη Ναύπακτο).

Η σχετική εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τον περασμένο Φεβρουάριο θεωρητικώς είχε το «πράσινο φως» της Κυβέρνησης αλλά επι του πρακτέου δεν προχώρησε…

«Και από τη στιγμή που η Υπουργός Παιδείας δεν υπέγραψε άμεσα , εντός του Μαρτίου, δύσκολα θα το πράξει πριν τις εκλογές», εκτιμά γνώστης των διεργασιών  για τη στασιμότητα που καταγράφεται στο ζήτημα.

Τις περασμένες ημέρες μάλιστα ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος θεώρησε σκόπιμο να επαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να επικαιροποιήσει την αντίθεση στη διχοτόμηση της Μητρόπολης. Tελικά μόνο ομόφωνη δεν υπήρξε η απόφαση καθώς οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης (που άλλωστε δεν ανήκουν στο…συντηρητικό φάσμα) του απάντησαν πως πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικό ζήτημα.

Στο ερώτημα ωστόσο «γιατί να επαναφέρει το ζήτημα ο Λύρος» που διάφοροι έθεσαν η απάντηση είναι πως στο Μεσολόγγι θορυβήθηκαν από τις πληροφορίες που συνέκλιναν πως η υπόθεση μπήκε στην τελική ευθεία όπως μπήκε και η υπογραφή της Κεραμέως.

Το Αγρίνιο από την πλευρά του δια του δημάρχου δεν άφησε αναπάντητη την… «πρόκληση» του Μεσολογγίου αλλά στην πραγματικότητα αλλού πήγαιναν οι βολές. Ο Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε κατά τον εορτασμό της 11η Ιουνίου: «να πω ρητά και κατηγορηματικά: “κάποιοι να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους”. Ας βγουν δημόσια να πούνε τι πιστεύουν, ξεκάθαρα. Όχι άλλα εδώ και αλλά εκεί…».

Προφανώς ο δήμαρχος έχει τις ίδιες πληροφορίες με αυτές που έχει και ο «Μελχισεδέκ» που υπογράφει στήλη στο www.orthodoxtimes.gr για τα εκκλησιαστικά παρασκήνια. Γράφει τα ακόλουθα:

« Η κυβέρνηση αν και δεν έχει, επί της αρχής, κώλυμα να διχοτομήσει τη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας, τα πολιτικά ανακατέματα στην περιοχή (όπου η ΝΔ έχει σημαντικά ερείσματα) μπορεί στο τέλος να ματαιώσουν κάθε πλάνο διχοτόμησης. Μου λένε πως υπάρχει «θέμα» πολιτικό με τη διχοτόμηση και στο τέλος να προκύψει μόνο ένας μητροπολίτης στην περιοχή. Ο γρίφος για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα είναι δισεπίλυτος. Όχι όμως και αδύνατος».

ΠΗΓΗ: https://www.agrinionews.gr/dichotomisi-tis-mitropolis-aitolias-akarnanias-ponokefalos-kyvernisi-ieronymo/

Αφήστε μια απάντηση