Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής η διχοτόμηση;

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής η διχοτόμηση; Το τελευταίο σενάριο για το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει η Εκκλησία για διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, παρόλο που δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή όπως φημολογούνταν το προηγούμενο διάστημα, δεν αποκλείεται να προστεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή, δηλαδή προτού τεθεί στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.

Αυτό είναι το σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, από τη στιγμή που δεν υπήρξε σχετική διάταξη στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου και καθώς το θέμα συνεχίζει να προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός φοβάται το πολιτικό κόστος, που θα έχει η έγκριση της πρότασης, επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από μια μερίδα κόσμου, ιδίως από το Μεσολόγγι.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο πληθυσμός των δήμων που επιθυμούν να χωριστεί η τοπική Εκκλησία είναι πολύ μεγαλύτερος, συνεπώς συμφέρει την κυβέρνηση να οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου άδραξε την ευκαιρία κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Νίκου Παπαθανάση στην πόλη και διεμήνυσε την οργή του: «Θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα η κυβέρνηση αν δεν γίνει η διχοτόμηση της Μητρόπολης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα άλλο αίτημα της Εκκλησίας, τη νομιμοποίηση 2.311 ιερέων που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται χωρίς οργανική θέση, ενώ μισθοδοτούνται ήδη από το Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάθεση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές θέσεις των ιερέων.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα προς επεξεργασία και συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέχρι τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα υπάρχει αγωνία για το αν θα υπάρξει κάποια τροπολογία, που να αφορά το χωροταξικό των Μητροπόλεων στην Αιτωλοακαρνανία…

Από την άλλη η νομιμοποίηση 2.311 ιερέων προξενεί ήδη κάποιες αντιδράσεις σε μερίδα του πολιτικού φάσματος, υπό αυτό το πρίσμα ίσως να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για την κυβέρνηση να ικανοποιήσει ένα ακόμη αίτημα της Εκκλησίας…

Σε κάθε περίπτωση επειδή τον Οκτώβριο πρόκειται να συνέλθει η Σύνοδος της Ιεραρχίας για την εκλογή των νέων μητροπολιτών στις χηρεύουσες Μητροπόλεις, μεταξύ αυτών και η Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και με δεδομένο πως η χώρα κατά φαινόμενα οδεύει εντός του Σεπτεμβρίου σε πρόωρες εκλογές, τότε δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κρίνει το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας της Αιτωλοακαρνανίας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αφήστε μια απάντηση