Συνάντηση Π.Σκαρμούτσου Με Την Δημοτική Αρχή Για Το Θέμα Της ΔΕΥΑΜ

Ως παράταξη έχουμε διατυπώσει, δημοσιοποιήσει και αναλύσει, πολλές φορές την άποψη, ότι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, πέραν του ΧΥΤΑ, είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ και το θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Μετά δε την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οικονομική θέση της ΔΕΥΑΜ παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση και η περεταίρω ολιγωρία στην αντιμετώπιση του θέματος, καθιστά τα χρέη της επιχείρησης μη διαχειρίσιμα, με ορατό αποτέλεσμα την πλήρη χρεοκοπία της, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με τις αγωνίες αυτές και την εκφρασμένη άποψη της παράταξης και εμού προσωπικά, στο να βοηθήσουμε τον δήμο να αποφύγει τα χειρότερα, αποδέχθηκα την πρόσκληση του δημάρχου για συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην συνάντηση έκτος του δημάρχου και εμού, παρέστησαν οι σύμβουλοι του δημάρχου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αφού αναλύθηκε και έγινε κατανοητή η κρισιμότητα της κατάστασης, συμφωνήθηκαν τα εξής :

Η εισδοχή της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας είναι η βέλτιστη λύση, που δεν μπορεί πλέον να περιμένει και πρέπει να δρομολογηθεί τάχιστα.

Για τον σκοπό αυτό, η δήμος δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει άμεσα τα μερίσματα που κατέχει για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜ στην ίδια την επιχείρηση, ώστε να πραγματοποιηθεί η ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της Π.Δ.Ε.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η ως άνω ένταξη, δημιουργείται ισχυρό επιχείρημα για ρύθμιση των οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και Βολτέρα και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τον δήμο στην διαπραγμάτευση με τις ως άνω εταιρίες για μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών, με περίοδο χάριτος.

Είναι και απαραίτητο και χρήσιμο για τον δήμο, το να παραμείνει σε λειτουργική ετοιμότητα η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, οποία μπορεί να αναμιχθεί σε πάρα πολλές δράσεις, με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας του δήμου, την αύξηση των εσόδων του και την προσφορά του στους δημότες.

Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο συνεχώς αλλάζει, με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της επιδιωκόμενης ενεργειακής της απεξάρτησης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο, ο δήμος πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και να αντιδρά άμεσα κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη ενεργειακή του απεξάρτηση.

Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε τον δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να κινηθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.

Για την Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»
Παντελής Σκαρμούτσος
Μεσολόγγι 24/7/2022

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a Reply